Sighetu Marmației: Festivalul de muzică, artă medievală și folk ediția 2018  SUB SEMNUL MARII UNIRI

Sub semnul  sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, la Sighetu Marmației s-a desfășurat în perioada 17,18,19 august  2018 Festivalul de muzică și artă medievală, „AETERNUS MARAMOROSIENSIS” ediția a VIII-a și Gala muzicii folk – „FLOARE DE COLȚ”, ediția a VI-a. Evenimentele au avut  loc în parcul din centrul municipiului Sighetu Marmației având ca organizatori: Consiliul Județean Maramureș, Consiliul Local, Primăria și Centrul Cultural Sighetu Marmației în colaborare cu SC Lupus Dacus Aeternus SRL și Asociația Interculturală Ducu Bertzi.

 Pe lângă Expoziția “Medievalum”, cu materiale și ateliere specifice, organizată de“ Lupus Dacus Aeternus“, sighetenii au fost  prezenți cu 100 de cavaleri, domnițe, menestreli și Cnejii de Maramureș, îmbăcați în costume de epocă care au participat la MAREA PARADĂ și au prezentat momente artistice de înaltă ținută, valorificând elemente de mitologie-“dansul ielelor”, fantastice- “dansul Luminii- Floarea Soarelui” (coregrafia Ileana Matus) și nu în ultimul rând recitalul susținut de  tinerii formației  “No Chill”. În Marea Paradă au fost  reconstituite figurile importante ale domnitorilor români: Mihai Viteazu, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare; familia martir a Brâncovenilor;  Alexandru Ioan Cuza; Elena Cuza; personaje reprezentând cneji,  nobili români, cavaleri, domnițe, oamenii simpli din timpurile vechi. Toate ținutele au fost confecționate de Galeria de Artă Vassiliev prin Ileana Vassiliev iar accesoriile  și reconstituirile elementelor decorative – coroane, diademe, bijuterii, măști, broderii,  de către Ștefania Adela Pop – artist plastic. Punctul culminat al primei zile a fost  concertul  “CENTENARIUM – Ca pe vremuri” susținut de Lupus Dacus și Grupul Iza, o încercare de îmbinare a muzicilor străvechi din zona Maramureşului, a muzicii din Evul Mediu european, dar şi a muzicii ultimilor 100 de ani, compoziţii celebre a marilor G.Enescu, G. Dinicu, B. Bartok şi altii.

Gala muzicii folk – FLOARE DE COLȚ, ediția  2018–reprezintă unul din cele mai importante evenimente de acest tip din țară și a reunit nume cunoscute  ale muzicii folk din România. Sighetu Marmației este un reper național privind muzica folk prin artiștii care s-au născut sau care s-au format în Sighetu Marmației. Din rândul acestora  s-au ridicat nume ca Ştefan Hruşcă, Ducu Bertzi, Marin Pihuleac, Nicolae Doboş, Gheorghe Şteţca  şi mulţi alţii, valori confirmate de Cenaclul Flacăra.

 După ani de carieră muzicală, Ducu Bertzi împreună cu animatorul cultural Ioan Dorel Todea, au iniţiat în anul 2011 un festival al muzicii folk la Sighetu Marmaţiei. Ideea s-a concretizat după aproximativ un an. Aşa s-a născut Gala Folk “Floare de colţ”, un eveniment  botezat după celebra melodie a cantautorului Ducu Bertzi, inima fetivalului ! După modelul premiului cucerit de Ducu la festivalul local de acum  peste 40 de ani, o valiză (pentru că se pregătea să plece în armată) premiul acordat de cantautorul sighetean unui tânăr folkist de valoare este simbolic …”o valiză”, anul acesta primind-o tânărul Șerban Goșa. La ediția din acest an la inițiativa cantautorului Ducu Bertzi, a urcat pe scenă autorul textului șlagărului „Floare de colț” jurnalistul Viorel Popescu. O întâlnire inedită cu o personalitate marcantă a jurnalismului românesc, care a mai scris texte pentru melodii care au intrat în topul celor mai frumoase compoziții  de muzică ușoară. Pe scena au urcat nume sonore ale folkului românesc: Mircea Vintilă, Vasile Șeicaru, Victor Socaciu, Ducu Bertzi, Adrian Ivanițchi, Didina Curea, Adrian Bezna, Cristian Buică, Silvan Stăncel și trupa „Fără zahăr” ! Au fost două spectacole excepționale la care au participat mii de sigheteni de toate vârstele și profesiile, iubitori ai muzicii de valoare.

Dintr-un sumar sondaj în rândul spectatorilor putem trage concluzia că, din nou,  gala folk a constituit cel mai valoros moment artistic prezentat  la Sighetu Marmației. Nu același entuziasm l-au manifestat participanții față de programul oferit  de “ Lupus Dacus Aeternus“ în tabăra-expoziție “Medievalum”, în schimb au apreciat recitalul oferit de Grupul Iza și instrumentistul  care a interpretat muzică medievală la instrumetele de epocă (ceilați instrumentiști folosind chitări electrice …mult mai contemporane) !!!

Pe lângă evenimentele cultural-artistice, cei prezenți au putut  vizita  târgul creatorilor de artă populară și de artizanat, expoziția de fotografii de pe aleea pietonală, expozițiile Muzeului Maramureșului și într-un număr foarte mare au beneficiat de  distracțiile în aer liber oferite de organizatori.

Timp de trei zile, municipiul Sighetu Marmației a fost  gazda unor evenimente de înaltă ținută artistică, de bucurie și bună dispoziție, de sărbătoarea unui an ce marchează Centenarul Marii Uniri !   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.