Azi, vineri, 24 noiembrie 2023, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au oficiat, împreună cu un impresionant număr de preoţi, slujba prohodirii Părintelui Gheorghe Bălan, trecut la cele veşnice marţi, 21 noiembrie 2023, după amiază.
Slujba Prohodului a avut loc în biserica „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” din Baia Mare, cunoscută ca biserica de la Gară, pe care a ctitorit-o într-un timp record. Deci, ultimul drum pământean spre Cimitirul „La Nuci”, unde trupul a fost aşezat în ormânt în această după amiză, l-a parcurs Părintele Gheorghe, însoţit de un mare alai de preoţi şi credincioşi, din biserica în care slujea dinainte de ctitorirea ei şi până în prezent, în această zi în care şi cerul a plâns de durere că un preot cu vocaţie, un bun rugător şi un misionar, dar, în primul rând preot ctitor de biserici, părăseşte această lume, trecând în zonele celeste. A plâns cerul cu lacrimi de ploaie şi fulgi de zăpadă.
Cele două biserici, de sus şi de jos, au fost arhipline de credincioşi din Baia Mare şi de mai departe, care au venit să-şi ia un ultim rămas bun de la marele slujitor al Sfântului Altar. Sute de preoţi, monahi şi monahii, mulţime mare de credincioşi au venit să-l petreacă pe Părintele Gheorghe pe ultimul drum pământean. Între ei, Permanenţa Eparhială mai de demult şi de acum, truditorii Centrului Eparhial din Baia Mare, protoiereii din Eparhia Maranureşului şi Sătmarului, preoţi foşti colegi de generaţie, şi mulţi, foarte mulţi credincioşi, pe care i-a botezat sau nu în cei aproape 60 de ani de preoţie, pe care i-a cununat sau s-a rugat pentru probleme lor.
De departe, din sudul ţării, a venit un mesaj de rămas bun din parte Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic Argatu, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, pe care l-a citit Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar administrativ emerit.
„Neobosit şi devotat slujitor al lui Hristos, înţelept şi harnic păstor de suflete, părinte iubitor şi prieten de nădejde, pe care Bunul Dumnezeu a binevoit a-l chema astăzi în cetatea drepţilor din ceruri, spune Înaltpreasfinţitul Părinte Arehiepiscop Calinic… Este un moment de amărăciune sufletească, pentru că pleacă din această lume trecătoare către veşnicele lăcaşuri unul dintre preoţii de seamă ai Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, originar din Săcăluşeştii din Târgu Neamţului, comuna Agapia, pe care am avut bucuria să-l cunosc încă din perioada studiilor la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, păstrând ulterior absolvirii studiilor teologice a o legătură aparte de colegialitate şi într-ajutorare, care a contribuit şi la întărirea familiei cu doamna preoteasă Cornelia, despre care am scris în cartea ‹‹Toată vremea îşi are vremea››. Părintele Gheorghe Bălan este preotul care şi-apus rugăciunea şi sufletul înaintea Bunului Dumnezeu pentru credincioşii băimăreni, rămânând în veghe şi rugăciune ca o candelă aprinsă. Putem spune cu siguranţă că şi-a îndeplinit misiunea clericală cu asupra de măsură, şi-a asumat munca şi viaţa cu bune şi cu rele, ca pe o cruce a vieţii.”
Iertările, în numele celui plecat spre ceruri, au fost luate de la soţie şi cei doi fii, de la nepoţi, de la alte rudenii apropiate şi mai depărtate, de către Părintele Protopop Fabian Coroian, protopopul Băii Mari, care, în final, s-a adresat cu cuvinte de iertare Ierarhilor Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar.
„Iată, a asosit momentul bilanţului pentru un slujitor adevărat, râvnitor, fidel, mult rugător şi râvnitor în ogorul Domnului. Este vorba de Părintele Gheorghe Bălan, la căpătâiul căruia stăm, cinstindu-i osemintele, pentru că viaţa lui întreagă a dăruit-o lui Dumnezeu şi Bisericii lui Hristos… În Baia Mare a dat tot ce-a avut mai bun. A slujit cu toată forţa lui spirituală şi a pus în slujba credincioşilor toate darurile pe care i le-a dat Dumnezeu. N-a păstrat pentru el nimic. Şi-n slujba zidirii bisericii şi-a infrasctructurii bisericii toată priceperea şi râvna lui pentru casa lui Dumnezeu, pentru consolidarea Bisericii Ortodoxe strămoşeşti… Părintele Gheorghe a fost bărbat apostolic, om adevărat. Ce înseamnă să fii bărbat aspostolic: hotărât, determinat, nu dai înapoi, ci îţi asumi responsabilităţile încredinţate şi depăşeşti graniţele responsabilităţilor, aducând celui care ţi-a încredinţat responsabilităţi mulţumire şi primire şi făcându-i surpriză c-a ales, insăpirat de Dumnezeu foarte bine pe slujitorul său. Acesta a fost Părintele Gheorghe şi familia dânsului… Era un om pe care nu puteai să superi. Niciodată n-a avut vreun cuvânt rău la adesa cuiva. Era omul calm, care pansa discuţiile şi punea untdelemnul bucuriei şi a păcii. Acesta a fost Părintele Gheorghe Bălan. A făcut rost de toate locurile de biserici în Baia Mare. S-a bătut pentru ele. S-a împodobit oraşul cu bisericile pentru care s-a luptat Părintele Gheorghe. Aceasta-i frumuseţea vieţii şi a sufletului său. El a dat frumuseţe din viaţa lui. A fost lumină, frumuseţe, bunătate, iubifre de biserică, de Hristos. Toată Baia Mare l-a iubit, toţi credincioşii, că a păstorit în toată Baia Mare, în toate părţile oraşului. Toţi l-am iubit, toţi credincioşii. A făcut această biserică în timp recorsâd: 1990-2000. Şi am sfinţit-o în luna noiembrie, în 12 noiembrie 2000. Prima biserică sfinţită în Baia Mare. Şi a fost o zi caldă. A fost plină piaţa. Tot oraşul a fost aici, la sfinţirea bisericii. Tot oraşul! Este şi ctirorul Reşedinţei Episcopale, aripa nouă, şi a Paraclisului în care am slujit acum câteva zile, de intrarea în biserică a Maicii Domnului, şi l-am ponit la ctitori, ca după amiză să aflăm vestea că a plecat. A dat Înaltpreasfinţitul Justinian hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului şi a plecat de Inatrarea în biserică a Maicii Domnului. Nu-i nimic întâmplător. Toate acestea sunt lucruri hotărâte de Dumnezeu.”
Înhumarea s-a făcut în Cimitirul „La Nuci”, în speranţa învierii.