Şoc bancar în România! Veste proastă

Sterilizarea lichidităţilor din piaţă, presiunile inflaţioniste (în aprilie inflaţie estimată de 5,1%), dar şi aşteptările băncilor faţă de decizia BNR din şedinţa de politică monetară de luni, 7 mai 2018, au fost factorii care au condus la majorarea indicelui ROBOR la 3 şi 6 luni la finalul săptămânii trecute. Analiştii financiari se aşteaptă în continuare la creşteri ale acestor indici. Ciprian Dascălu, economistul şef al ING Bank previzionează că ROBOR la 3 luni va oscila între 2,52%-2,75% până în iunie, majoritatea analiştilor spunând că ROBOR va urma nivelul dobânzii cheie.

Chiar dacă opinia unanimă este că în şedinţa de politică monetară de luni există spaţiu şi motivaţie macroeconomică pentru majorarea dobânzii de politică monetară de la 2,25% la 2,5%, urmând ca pe final de an să se ajungă în jurul nivelului de 3%, unele voci susţin că BNR s-ar putea să mai aştepte cu această decizie.

Anca Negrescu, senior economist UniCredit Bank, este de părere că BNR va păstra nivelul actual al ratei dobânzii, cu atât mai mult cu cât după ultima şedinţă banca centrală a comunicat că va urmări evoluţiile economice. „Inflaţia în martie a fost în linie cu aşteptările analiştilor- 4,95% faţă de estimările pieţei de 5%, iar acest fapt ar putea contribui la menţinerea dobânzii actuale”, precizează Negrescu.

Ciprian Dascălu, economistul şef al ING Bank, consideră că „BNR va opera o creştere de 0,25% a dobânzii de politică monetară până la nivelul de 2,5% şi va continua controlul lichidităţilor prin operaţiuni de piaţă la rata dobânzii de politică monetară”.

„În condiţii normale, dobânda de politică monetară trebuie crescută cu un 0,25%. Evoluţia inflaţiei şi aşteptările ca în luna aprilie rata acesteia să sară de 5% la un nivel de 5,1%-5,2%, în special din cauza creşterii preţurilor administrate şi a preţului petrolului pe plan internaţional, arată că întărirea politicii monetare este inevitabilă”, a declarat economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

În strânsă legătură cu decizia de majorare a dobânzii de politică monetară este şi evoluţia indicelui ROBOR, indice care se formează pe piaţa interbancară şi intră în formula de constituire a dobânzilor la creditele pentru populaţie şi companii. După cum precizează Ionuţ Dumitru, ROBOR va continua să crească, nivelul acestuia situându-se mereu în jurul dobânzii de politică monetară sau chiar uşor peste în cazul dobânzilor pe termen scurt şi peste dobânda cheie în cazul Robor pe termen lung (de la şase luni încolo). Previziunile BNR sunt pentru o dobândă cheie de 2,75% la sfârşitul anului.

Anca Negrescu precizează că această tendinţă ascendentă a ROBOR din ultimele două săptămâni este un normală, „dar nu va dura la nesfârşit. Piaţa îşi caută acum un nivel confortabil. Acum operaţiunile de sterilizare a lichidităţilor de către BNR şi termenele de plată către buget au strâns suficientă luichiditate din piaţă şi nu este exclus, dacă Ministerul Finanţelor va reîncepe să facă cheltuieli să asistăm la o ajustare a indicelui ROBOR”. Previziunile UniCredit pentru sfârşitul lunii iunie sunt de 2,47% pentru ROBOR la 3 luni şi 4,60% pentru cel la 6 luni şi 3% la final de an.

La rândul său, Ciprian Dascălu precizează că ING Bank vede evoluţia ROBOR la 3 luni între 2,52% şi 2,75% până la sfârşitul primului semestru din 2018 şi între 2,75% şi 3% pentru finalul anului, în condiţiile în care economistul şef anticipează o dobândă de politică monetară de 3% pentru sfârşitul lui 2018. Dascălu apreciază că majorarea ROBOR din ultimele zile într-un ritm mai accelerat decât de obicei se datorează şi plăţilor de sfârşit de trimestru către buget şi operaţiunilor de sterilizare ale BNR, dar şi aşteptărilor băncilor comerciale care vor să ancoreze anticipaţiile inflaţioniste. Previziunile privind inflaţia în 2018 ale ING Bank sunt de 3,4%, dar riscurile încep să se adune şi nu doar din partea deficitelor, ci şi din cotaţia internaţională a petrolului şi evoluţia anului agricol.

Raportul macroeconomic lunar al Băncii Transilvania, coordonat de Andrei Rădulescu, economistul şef al băncii, arată că „În sfera pieței monetare ne așteptăm la continuarea tendinței de majorare a ratelor de dobândă, pe fondul ciclului monetar post-criză. Nu excludem posibilitatea ca ratele de dobândă pe scadențele trei luni și șase luni să mai crească cu un punct procentual până la finalul acestui an, dat fiind că ne așteptăm ca BNR să decidă noi majorări ale ratei de dobândă de referință pentru a contracara presiunile inflaționiste și tensiunile din economie (inclusiv intensificarea dezechilibrelor macroeconomice)”.

ROBOR la trei luni a crescut puternic la 2,54%, faţă de 2,49%, în şedinţa de vineri, şi atinge cea mai ridicată valoare din ultimii trei ani şi jumătate, potrivit datelor BNR. Mai precis, este cea mai ridicată valoare din 20 octombrie 2014, când ROBOR 3M a fost cotat la 2,62%.

ROBOR la şase luni a crescut şi el, până la 2,65% faţă de 2,58% şi atinge un nou maxim al ultimilor trei ani şi şase luni (27 octombrie 2014 când BNR a anunţat tot un nivel de 2,67%). Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referinţă Robor la 6 luni.

Sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.