Şoferii români sunt păcăliţi de poliţe. Dovada aici

accidentstrdezrobirii9-1322417811O cercetare de tip “mystery shopping” realizată de Departamentul pentru protecția consumatorilor din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și avizată de Consiliul instituției arată că șoferii care cumpără RCA nu sunt analizați conform sistemului bonus/malus, deși acesta este obligatoriu prin lege. Exercițiul ASF relevă că șoferii plătesc cu până la 50% în plus pentru polița RCA din cauza faptului că nu le este aplicat corect sistemul bonus/malus, scrie profit.ro.

Autoritatea nu a reușit să determine cu exactitate dacă vinovați pentru inducerea în eroarea a clienților sunt firmele de asigurare sau brokerii, care au acces la baza de date a asigurătorului.

Potrivit legii, brokerul transmite asigurătorului cererea pentru emiterea unei polițe și compania are obligația de a verifica în baza de date CEDAM istoricul de daună al clientului.

Aplicat de la 1 ianuarie 2010, sistemul bonus/malus presupune ca acei șoferi care nu au daune la activ să beneficieze de o reducere a prețului pentru polița obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). De asemenea, clienții care au înregistrat daune în ultimii ani vor plăti mai mult decât prețul de bază al asigurării.

Cercetarea ASF a mai descoperit că, în ciuda faptului că legea impune ca prima pentru o poliță RCA emisă de o anumită companie să fie aceeași, indiferent de intermediar, brokerii practică prețuri diferite.

De exemplu, în cazul unei societăți foarte active pe piața RCA, trei din șase brokeri vând polița pentru șase luni cu 413,59 de lei, iar alți trei cu 475,62 de lei, arată documentul consultat de Profit.ro.

Calculul este realizat pentru un șofer care are deține carnet de conducere de mai puțin de 17 ani, dar nu se încadrează în categoria de vârstă de sub 25 de ani.

Cea mai mare diferență de preț este înregistrată în cazul polițelor emise de un asigurător de top 4 pe piața RCA, în cazul căruia un broker vinde cu 613 de lei, față de 325,06 de lei, cât este prima cerută de toți ceilalți cinci intermediari.

Cel mai ieftin RCA s-a scumpit cu o treime din martie până în noiembrie

Documentul obținut de Profit.ro mai arată că prețurile practicate de asigurătorii cu cele mai reduse prețuri din România au crescut și cu 34% față de martie 2015.

Concret, compania de asigurare care practică cel mai redus tarif, vinde polița RCA, pentru situația prezentată mai sus, cu 528 de lei pe an în martie 2015 și cu 664 de lei pe an în noiembrie 2015. Respectivul asigurător a rămas cu cel mai bun preț.

Al doilea cel mai bun preț a crescut de la 507 de lei în martie la 683 de lei în noiembrie, iar al treilea de la 763 de lei la 785 de lei.

Există și situații în care tariful a scăzut. Este cazul unui asigurător de top, dar fără prezență importantă pe RCA, unde prețul a scăzut de la 978 de lei la 898 de lei.

Cele mai active companii pe piața RCA sunt Euroins, Carpatica Asig și City Insurance, primele două aflate sub un plan de redresare financiară.

Polițele RCA au o pondere semnificativă în totalul veniturilor din asigurări generale (altele decât cele de viață), cota acestui segment sporind de la 37,6% la 43% în intervalul 2010 – 2014.

Anul trecut, piața asigurărilor  generale și de viață din România a scăzut cu 0,5%, la 8,09 miliarde de lei, potrivit datelor ASF.

Cu o pondere de 79,7%, asigurările generale au adus subscrieri de 6,45 miliarde de lei, în coborâre cu 0,6% față de anul 2013.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.