Soferii trebuie să știe asta atunci când împrumută mașina! Amenzile sunt uriașe

Codul rutier din 2022 vine cu schimbări importante pentru conducătorii auto. Astfel, trebuie să știm că amenzile aferente încălcării regulilor vor fi mult mai aspre decât până acum.

Printre aceste modificări se numără și una care are legătură cu proprietarii care ignoră insistențele poliției rutiere de a comunica datele șoferului care a condus mașina într-un anumit timp.

Profită acum : Ofertă de nerefuzat

Ofertă de nerefuzat . Cum facem un concediu reușit cu bani puțini!

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Oferte Speciale pentru Revelion in Tara si in Strainatate!

Profită acum: Vara în luna ianuarie

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

Astfel, dacă proprietarul mașinii va refuza să comunice aceste date, va fi nevoit să plătească amenda integral. Pentru această categorie nu se va aplica regula obișnută a achitării în termen de 15 zile, a jumătate din minimul amenzii. Ci se va plăti exact cât este trecut pe procesul-verbal de contravenție.

Un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului rutier, adoptat de Executiv, arată clar că proprietarii care își împrumută mașina altor persoane vor risca o amendă colosală, dacă refuză, la cererea poliției rutiere, să dea datele respectivilor șoferi de ocazie.

Hotărârea a fost luată având în vedere că în prezent proprietarii de mașini tind să ignore solicitările poliției rutiere sau să transmită date greșite

„S-a constatat faptul că, în practică, scopul normei (…) nu este atins, respectiv identificarea în mod cert a persoanei care a condus vehiculul la un anumit moment, în principal fie pentru că proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului nu comunică datele conducătorului, fie pentru că sunt comunicate date eronate, motiv pentru care este necesară adoptarea unei măsuri suplimentare care să responsabilizeze proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului și să asigure eficiență normei, constând în introducerea unei excepții de la posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în cazul săvârșirii acestei contravenții.”

„Potrivit dreptului comun, proprietarul unui bun trebuie să asigure paza juridică a acestuia, atât din punct de vedere material, cât și în ceea ce privește folosirea efectivă a acestuia.

Din această perspectivă, proprietarului unui vehicul îi revine responsabilitatea de a cunoaște persoana care îi conduce vehiculul”, explică autoritățile.

Sursa: rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.