Şoferii Uber au nevoie de licenţă de transport, potrivit avocatului general al CJUE. Reacţia companiei

Uber oferă servicii de transport şi trebuie să obţină licenţele şi autorizaţiile relevante în statele UE, consideră Avocatul General de pe lângă Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Maciej Szpunar. Opinia lui Szpunar este consultativă, însă de regulă deciziile CJUE corespund consideraţiilor Avocatului General.

Reacţia Uber: Nu se pune problema interzicerii UBER

În urma publicării opiniei Avocatului General al CJUE, Uber atrage atenţia că nu se pune problema interzicerii aplicaţiei UBER sau blocării în vreun fel a acesteia, iar conform criteriilor juridice ale UE, UBER este un „furnizor de servicii din cadrul societății informaționale”. Redăm integral, în cuprinsul articolului, poziţia companiei.

Reglementarea Uber a fost adusă pe masa CJUE de o asociaţie a taximetriştilor din Barcelona, care susţin că firma americană face concurenţă neloială oferind servicii de transport de persoane cu şoferi care nu deţin licenţă. Procesul se referă la serviciul UberPOP, care nu mai face parte din oferta Uber în Spania.

Uber s-a apărat argumentând că obiectul de activitate al companiei este un serviciu din sfera societăţii informaţionale, care pune în legătură, prin intermediul unei aplicaţii software, persoane care vor să ajungă undeva cu conducători auto care merg în aceeaşi direcţie. Legislaţia UE garantează dreptul companiilor de a oferi servicii din sfera societăţii informaţionale.

În opinia solicitată de CJUE, Avocatul General Maciej Szpunar susţine că transportul de persoane constituie în fapt principalul obiect de activitate al Uber, în timp ce aplicaţia care conectează clienţii cu şoferii reprezintă o componentă secundară a businessului. Astfel, Szpunar recomandă CJUE să dispună ca serviciile oferite prin platforma Uber să fie clasificate ca servicii în domeniul transporturilor, sub incidenţa legislaţiilor naţionale respective în domeniu.

De asemenea, Szpunar notează explicit că activitatea companiei nu este guvernată de principiul libertăţii de a oferi servicii din sfera societăţii informaţionale.

„Platforma electronică Uber, într-adevăr inovativă, cade în domeniul transporturilor: astfel, Uber trebuie să obţină licenţele şi autorizaţiile necesare conform legislaţiei naţionale”, se arată într-un comunicat al CJUE care prezintă opinia Avocatului General.

Uber a precizat că aşteaptă decizia finală a Curţii şi susţine că, chiar şi în cazul în care CJUE va decide că este companie de transport, „modul în care (servuciile Uber) sunt reglementate în majoritatea ţărilor UE nu se va schimba”, deoarece multe state europene deja reglementează Uber ca serviciu de transport.

Totuşi, Uber argumentează că o decizie a CJUE de clasificare a activităţii companiei ca serviciu de transport „ar submina reforma necesară a unor legi depăşite care împiedică milioane de europeni să cheme o maşină prin simpla apăsare a unui buton”.

Uber a intrat în Europa în urmă cu cinci ani şi este prezentă pe piaţa din Bucureşti de doi ani. Anul trecut, compania şi-a lansat serviciile şi în Cluj-Napoca, Braşov şi Timişoara.

Companiile de taxi din multe oraşe din Europa s-au revoltat imediat împotriva Uber, prin proteste şi acţiuni în justiţie, acuzând compania americană de concurenţă neloială deoarece ar practica servicii de transport fără licenţele şi autorizaţiile necesare, fără să respecte aceleaşi standarde de siguranţă şi profesionalism impuse prin lege transportatorilor rutieri.

Uber a fost dată în judecată de transportatori şi în România pentru concurenţă neloială, iar taximetriştii au protestat în Bucureşti, în faţa Guvernului, pentru a cere reglementarea companiei ca serviciu de transport.

Compania americană are o capitalizare de piaţă de 68 de miliarde de dolari. Anul trecut, Uber a lansat, în Madrid şi Berlin, servicii de transport licenţiate ca atare.

Redăm integral poziţia Uber:

Citeste continuarea pe economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.