Mulți oameni asociază vremea rece cu răceala comună. Vremea rece, însă, nu provoacă răceală. Cu toate acestea, virusurile care cauzează răceala se pot răspândi mai ușor la temperaturi mai scăzute.
Din fericire, există soluții și suplimente la îndemână, cum ar fi SinuStop, care pot ajuta la menținerea sănătății sistemului respirator superior.
Rinovirusurile și răceala comună
Milioane de oameni dezvoltă răceala în fiecare an. În medie, un adult se confruntă cu două sau trei răceli pe an.
Răceala poate fi cauzată de o mulțime de virusuri. Rinovirusurile reprezintă cea mai frecventă cauză și sunt responsabile pentru aproximativ jumătate dintre toate răcelile. Rinovirusurile se răspândesc de obicei prin contactul direct dintre persoane sau prin inhalarea picăturilor mici eliberate în aer prin tuse și strănut.
Odată inhalat, rinovirusul se atașează de celulele din interiorul căilor nazale. Apoi se înmulțește, răspândind și mai multe particule de virus în tractul respirator superior.
Ce semne și simptome provoacă răceala comună
Răceala este caracterizată de următoarele semne și simptome:
- durere în gât
- secreții nazale
- tuse
- strănut
- temperatură corporală ridicată
- dureri musculare
- dureri de cap
- pierderea gustului sau a mirosului
Cu toate acestea, rinovirusurile pot provoca, de asemenea, boli mai severe, cum ar fi bronșita și pneumonia, la persoanele cu sistemul imunitar slăbit.
Tipuri de infecții ale tractului respirator superior
În afară de răceală, tractul respirator superior poate fi afectat de următoarele infecții:
- gripă
- sinuzită
- crup laringian
- faringită
- laringită
- amigdalită
- traheită
Efectul vremii rece asupra virusurilor
Există unele studii care susțin că expunerea la vremea rece nu îi face pe oameni mai predispuși la răceala obișnuită. Ba mai mult, unele cercetări sugerează că rinovirusurile se pot replica mai eficient la temperaturi mai mici de 37 ° C, temperatura medie a corpului uman. Temperatura din interiorul cavității nazale este de aproximativ 33 ° C, ceea ce o poate face un teren de reproducere ideal pentru rinovirusuri.
Acest lucru nu confirmă faptul că temperaturile exterioare scăzute cresc riscul de infecție cu rinovirus. Cele mai multe cercetări asupra rinovirusurilor s-au concentrat în primul rând pe analizarea felului în care diferențele de temperatură corporală afectează capacitatea virusului de a se reproduce.
Un studiu a examinat dacă variațiile de temperatură și umiditate au crescut sau nu riscul de infecție cu rinovirus. Cercetătorii au descoperit că scăderea temperaturii și umidității pe parcursul a trei zile a sporit riscul de infecții cu rinovirus la participanții la cercetare.
În cadrul aceluiași studiu, cercetătorii au descoperit că cele mai multe infecții au apărut la temperaturi de zero grade și mai jos.
Gripa
După cum menționam, vremea rece nu poate exacerba infecțiile cu rinovirusurile, însă aerul rece și uscat, specifice perioadelor reci, poate ajuta la transmiterea virusurilor gripale.
În timpul lunilor mai reci, oamenii petrec de obicei mai mult timp în interior. Dacă aceste spații nu dispun de un sistem de ventilație adecvat, există un risc mai mare ca oamenii să inhaleze particulele infecțioase de la alte persoane care suferă de răceală sau gripă.
Efectul vremii reci asupra sistemului imunitar
Mulți cercetători cred că expunerea la vremea rece poate afecta negativ răspunsul imunitar al organismului, îngreunând lupta împotriva infecțiilor. Acest lucru se întâmplă din cauza:
Nivelului redus de vitamina D
În timpul iernii, nivelul vitaminei D din organism scade din cauza expunerii reduse la soare. Vitamina D joacă un rol esențial în menținerea unui sistem imunitar puternic.
Temperaturilor mai scăzute
Un studiu din 2015 a constatat că expunerea celulelor căilor respiratorii prelevate de la șoareci la temperaturi mai scăzute a redus răspunsul imun al celulelor împotriva unui rinovirus adaptat la șoarece.
Îngustării vaselor de sânge
Inhalarea aerului rece și uscat face ca vasele de sânge din tractul respirator superior să se îngusteze pentru a conserva căldura. Acest lucru poate împiedica pătrunderea globulelor albe din sânge la membrana mucoasă, îngreunând lupta organismului împotriva germenilor.
Specialiștii au pus la punct o listă de recomandări prin care puteți evita îmbolnăvirea în timpul iernii:
Mențineți mâinile curate
Cu toate că germenii care provoacă răceală și gripă pot pluti prin aer prin picăturile invizibile eliberate prin strănut sau tuse, cea mai frecventă modalitate de a contracta virusul gripal este prin atingerea unei suprafețe infectate.
De aceea, spălați-vă pe mâini frecvent pe parcursul zilei timp de cel puțin 20 de secunde folosind săpun și apă caldă, mai ales înainte de a mânca și după ce ajungeți acasă.
Evitați atingerea feței
Fără să-și dea seama, oamenii își ating fața în medie de 16 ori pe oră. Frecarea ochilor sau scărpinatul nasului reprezintă căi prin care virusurile gripale pot ajunge în organism. Cel mai bine este să evitați să vă atingeți fața și să folosiți dezinfectant pentru mâini pe tot parcursul zilei.
Vaccinați-vă antigripal
Chiar dacă petreceți destul de mult timp în casă, este esențial ca întreaga familie să se vaccineze împotriva gripei. Vaccinul antigripal este cel mai bun mod prin care vă puteți proteja de virusuri.
Mențineți suprafețele curate
Toată lumea intră în contact cu microbi pe parcursul zilei, iar unii dintre acești microbi ajung în casă. Chiar dacă nimeni din familie nu este bolnav, este important să păstrați suprafețele curate. Pentru a reduce numărul de germeni este esențial să ștergeți suprafețele și să utilizați șervețele dezinfectante.
Odihniți-vă cât mai bine
Somnul este esențial pentru un sistem imunitar sănătos și puternic. Un somn insuficient și neodihnitor poate face ca organismul să devină mai vulnerabil în fața microbilor.
Alegeți cele mai bune alimente
Alegerea mâncărurilor sănătoase și bine echilibrate întărește sistemul imunitar. Toate celulele corpului au nevoie de o nutriție adecvată pentru a funcționa optim.
Faceți mișcare
Activitatea fizică întărește sistemul imunitar. Persoanele care duc un stil de viață activ sunt mai puțin predispuse la răceli și gripe. Exercițiile fizice ajută la reglarea sistemului imunitar prin stimularea globulelor albe care luptă împotriva infecțiilor.
Activitatea fizică ajută, de asemenea, la eliminarea bacteriilor din plămâni, ceea ce poate contribui la reducerea riscului de infecție.