Șomajul a scăzut sub pragul de 5%

Ultimele statistici furnizate de ANOFM ne arată că în luna mai a. c. aproximativ 445.000 de români erau în șomaj, ceea ce reprezintă cu 20 de mii mai puțini decât în luna aprilie.  Creşterea numărului de angajaţi a determinat înregistrarea unei rate a şomajului de 4,91%, mai mică cu 0,22% decât cea din luna aprilie a anului curent şi cu 0,12% mai mică decât cea din luna mai a anului trecut.

Această veste bună vine și după ce săptămânile trecute Institutul Naţional de Statistică a raportat o majorare a principalilor indicatori din economie, iar în primul trimestru al acestui an s-a constatat o creştere a PIB de 3,8%.

Reducerea nivelului ratei şomajului este în directă legătură cu performanţele înregistrate de economia naţională anul trecut şi în primele luni ale acestui an. Stimulate de creşterea profiturilor şi a comenzilor, multe dintre companii au decis să facă angajări pentru a-și dezvolta activitatea productivă, ceea ce a contribuit la majorarea nivelului de ocupare a forţei de muncă.

Astfel, pentru prima dată în ultimele opt luni şomajul a înregistrat o scădere importantă, ajungând la sub 5%.

Acești indicatori vin să confirme încă odată eficienţa politicilor implementate de guvern, ce au avut ca obiectiv creşterea numărului de locuri de muncă. În acelaşi timp, este de așteptat ca tentința de reducere a nivelului șomajului să continue tot mai accelerat în perioada următoare, având în vedere măsurile stimulative adoptate de către cabinet. Aici trebuie menționată în primul rând implementarea reducerii CAS începând cu 1 octombrie, măsură în urma căreia companiile vor putea să utilizeze sumele economisite pentru dezvoltare și pentru crearea de noi locuri de muncă. Reducerii CAS i se vor adăuga și alte proiecte menite să crească nivelul de ocupare.

Unul din proiectele destinate stimulării creării de noi locuri de muncă este programul guvernamental „Subvenţii pentru 20 de joburi” ce va intra în vigoare începând cu 1 iulie. Prin intermediul acestui program, companiile care vor crea minim 20 de noi locuri de muncă vor primi ajutoare de la stat care vor acoperi o parte din cheltuielile cu salariile, creându-se astfel peste 30.000 de noi locuri de muncă. Un alt program destinat creării de noi locuri de muncă prevede acordarea unei scheme de ajutor de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii care vor angaja tineri absolvenţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.