SONDAJ PNL, în cădere liberă. Intrăm în era formaţiunilor mici. Ce şanse ar avea un partid Iohannis-Cioloş


Potrivit sondajului realizat de către Agenţia de Rating Politic (ARP), între 2 şi 6 decembrie, PNL a pierdut 9 puncte procentuale, coborând până la 35%, de la 44% în precedenta cercetare, din 30 martie-3 aprilie.

La rândul lui, PSD rămâne constant la 34%, în timp ce se observă o ascensiune a formaţiunilor politice mici, precum:

– Mişcarea Populară (7,5%, de la 2,5%, cât avea PMP în primăvară);

– ALDE (6,5%, de la 4%, cât totalizau, în aprilie, partidele componente: 3% PLR şi 1% PC);

– PRM (de la 2,5% la 5%);

– UNPR (de la 1,5% la 2,5%);

– PNŢCD (de la 1% la 2,5%).

Pe de altă parte, UDMR coboară de la 5% la 4%. În acelaşi timp, noul sondaj conţine două noi partide care nu se regăseau în rezultatele cercetării din aprilie: PSRO, al lui Mircea Geoană, şi M10, al Monicăi Macovei, fiecare cu 1,5% în intenţiile de vot.

La întrebarea: „Dacă în lista citită, alături de celelalte partide, s-ar găsi și un partid nou înființat, susținut de Klaus Iohannis și Dacian Cioloș?”, 41% dintre respondenţi au precizat că ar rămâne consecvenţi vechilor opţiuni, 35% ar vota această nouă formaţiune, 11% este segmentul indecişilor, iar 8% dintre subiecţi nu ar merge la vot.

Un aspect net îmbucurător reliefat de sondajul ARP din decembrie este creşterea potenţialei prezenţe la urne, spre 41%, de la 37% în martie-aprilie.

“Spectrul politic se diversifică din nou, după o perioadă de polarizare care a fost specifică alegerilor prezidențiale. Se confirmă prognoza din aprilie a Agenției de Rating Politic: mergem către un Parlament cu mai mult de 2 partide mari, pe fondul logicii proporționale a sistemului electoral. Partidele mari, PSD și PNL, revin în «matca» obișnuită pentru partidele-lider, cu scoruri în plaja 30-37%. Noul discurs, în ton mai radical, al lui Traian Băsescu tractează MP într-o zonă de relevanță, pe locul 3. Un partid nou, susținut de Klaus Iohannis și Dacian Cioloș, ar fi receptat pozitiv și ar aduna adepți de la toate partidele și nehotărâți”, comentează autorii cercetării.

Nevoia de partide noi divide respondenţii, 51% dintre ei pronunţându-se în favoarea acestie idei, iar 44% opunându-se. În primăvară, situaţia stătea invers: 38% erau pro, iar 59% – contra.

De asemenea, sondajul ARP din decembrie reliefează optimismul respondenţilor: 60,5% cred în capacitatea partidelor de a se reforma, în timp ce scepticii reprezintă 31%.

Pe de altă parte, există suspiciunea că partidele ar reprezenta mai degrabă interesele liderilor lor (70%), decât pe cele ale alegătorilor (6%). La rândul lor, adepţii balanţei echilibrate a intereselor partinice constituie 19%.

La întrebarea: “Care ar fi pentru dumneavoastră cel mai important criteriu de a selecta politicieni credibili?”, topul este condus detaşat de către răspunsul: “Să nu fie corupţi” (48,5%), urmat de opţiunea “Competenţă”(21%). Clasamentul este continuat de opţiunile:

“Să nu fie urmăriți sau condamnați penal” (9%);

“Să aibă o declarație de avere corectă” (8%);

“Să nu fie în conflict de interese cu afaceri” (3,5%);

“Să nu fie traseiști” (3%);

“Să nu fie un caz de nepotism” (2%);

“Să nu fi plagiat” (1,5%);

“Să nu fie colaboratori ai serviciilor secrete” (1%).

“Românii așteaptă într-o măsură mult mai mare decât în primăvară noi proiecte politice. Recentele evenimente au amplificat această dorință. Imaginea partidelor actuale este proastă, fiind percepute că nu lucrează decât pentru interese proprii, nu pentru alegători. Există, totuși, un orizont de așteptare pozitiv pentru o reformă a partidelor. Corupția este principala problemă de credibilitate a candidaților în alegeri”, mai comentează reprezentanţii ARP.

În timp ce 55% dintre votanţii PNL l-ar vrea pe premierul Dacian Cioloş ca preşedinte al partidului lor (faţă de 31% care se pronunţă împotrivă), per ansamblul populaţiei, situaţia este indecisă, cele două opţiuni beneficiind de acelaşi procentaj: 41%.

În cazul lui Vasile Dâncu, confuzia este şi mai mare când vine vorba ca sociologul să preia preşdinţia PSD: 29% pro, 30% contra şi – atenţie! – 41% care nu ştiu sau nu răspund (faţă de 18% în cazul Cioloş-PNL). Aceeaşi situaţie se întâlneşte în interiorul partidului: 33% pentru, 33% împotrivă şi 34% “NS/NR” (comparativ cu 14% “NS/NR” la Cioloş-PNL).

“Scenariile propuse de mass-media, despre posibilul «import» al liderilor actualului guvern de către PNL, respectiv PSD, au doar o susținere parțială, în cazul PNL. Eventuala venire a lui Dacian Cioloș la conducerea PNL are o susținere moderată, destul de ridicată în rândul suporterilor PNL. Eventuala venire a lui Vasile Dâncu la conducerea PSD nu are o susținere solidă în acest moment”, mai arată ARP.

Sondajul a fost realizat cu interviuri telefonice, asistate de calculator (CATI): 70% telefonie mobilă, 30% telefonie fixă. Volumul realizat al eşantionului: 950 interviuri la nivelul populaţiei adulte a României. Tipul eşantionului: stratificat, cu selecţie aleatorie a gospodăriilor şi selecţie aleatorie a persoanelor – metoda “cea mai apropiată aniversare”. Eroarea statistică standard a cercetării este de 3,2%, la un nivel de încredere de 95%.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.