Spitalele au cumpărat aceleaşi medicamente de la aceiaşi furnizori, la preţuri diferite – Curtea de Conturi

spitalÎn două programe naţionale gestionate de Ministerul Sănătăţii în perioada 2012-2014, spitalele din ţară au cumpărat aceleaşi medicamente şi materiale sanitare de la aceiaşi furnizori, însă la preţuri diferite, uneori diferenţele de preţ de la o unitate la alta ajungând şi la 60%. De vină – Agenţia Naţională pentru Programe de Sănătate care nu a controlat implementarea programelor naţionale, deşi avea această atribuţie.

În 2015, Curtea de Conturi a auditat modul în care Ministerul Sănătăţii a fundamentat necesarul de fonduri şi a coordonat, monitorizat şi controlat modul de derulare şi implementare în perioada 2012-2014 a programului naţional de diabet zaharat şi programului naţional de tratament pentru boli rare.

De asemenea, Curtea de Conturi a evaluat modul în care CNAS şi 21 de CJAS-uri din ţară au fundamentat necesarul de fonduri şi au respectat principiile de legalitate, economicitate, eficienţă în utilizarea fondurilor alocate în perioada 2012-2014 pentru achiziţia de medicamente în cadrul programului naţional de diabet zaharat, programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare, programul naţional de ortopedie, programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică.

Iată concluziile auditului Curţii de Conturi făcute publice recent:

În ceea ce priveşte derularea programelor naţionale de sănătate în perioada 2012-2014, Curtea de Conturi atrage atenţia că Agenţia Naţională pentru Programe de Sănătate nu a analizat şi nici nu a justificat în rapoartele anuale costurile de achiziţie a medicamentelor şi materialelor sanitare care variază semnificativ de la o unitate sanitară la alta.

Spitalele din ţară au achiziţionat medicamente şi materiale sanitare prin proceduri de achiziţie diferite – de la achiziţia directă până la achiziţia publică deschisă – ceea ce a condus la cumpărarea de către spitale a aceluiaşi medicament de la acelaşi furnizor, însă la preţuri diferite.

Astfel că, unităţile sanitare care au cumpărat medicamente şi materiale sanitare prin licitaţie deschisă au obţinut, de regulă, un preţ de achiziţie mai mic decât spitalele care au cumpărat prin alte proceduri de achiziţie, respectiv cumpărare directă, cerere de ofertă online sau negociere fără publicarea unui anunţ, arată raportul Curţii de Conturi.

Spre exemplu, în cadrul Programului de diagnostic şi tratament pentru boli rare – sindrom de imunodeficienţă primară, unităţile sanitare au cumpărat medicamente de la acelaşi furnizor cu diferenţe de preţ de până la 60% între preţul cel mai mic, de 706 lei, oferit de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov şi preţul cel mai mare, de 1.166 lei, oferit de Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.

Curtea de Conturi a găsit aceleaşi disfuncţionalităţi şi în cadrul Programului de diabet zaharat: spitalele au achiziţionat consumabile pentru pompele de insulină de aceeaşi marcă/tip la preţuri diferite, de la acelaşi furnizor.

Mai multe pe economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.