O nouă reușită a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare
Continuă seria reușitelor la cel mai mare spital din județul Maramureș.
Joi, 28 martie 2024 , în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la unitatea spitalicească au fost aduse în discuție ultimele noutăți legate de tratamentul de radioterapie, respectiv pentru cei care care au nevoie de chirurgie generală.
Au fost prezenți managerul Spitalului Județean, Alexandru Oros, directorul medical al spitalului, dr. Lucian Bogdan, dr. Constantina Felicia, din cadrul Laboratorului de Radioterapie al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, respectiv dr. Ioniță Bogdan Stoicescu, medic chirurgie generală din cadrul Secției de chirurgie generală al spitalului.
Vorbim de o upgradare a acceleratorului linear, o upgradare de soft mai exact, care, în esență, transformă în totalitate modalitatea în care se fac procedurile cu acest aparat. Vorbim de un proiect derulat pe parcursul mai multor ani. Demersurile de upragdare au fost făcute în anul 2022, în urma unor discuții pe care le-am avut cu ministrul Sănătății de la acea vreme. Am intrat pe programul național finanțat la acea vreme prin Banca Mondială. Este vorba de un proiect care a însumat 400.000 euro pentru Spitalul Județean. Discutăm de un accelerator aproape nou și primul pacient a beneficiat de această intervenție luni, chiar în prima zi în care l-am pus în funcțiune în această formă.
Ce este foarte important de știut este că maramureșenii nu vor mai fi nevoiți să meargă la alte spitale, cum sunt cele din Cluj sau Oradea, pentru a beneficia de tratamentul prescris de medicul specialist. Asta fiindcă noile dotări ale spitalului permit medicilor să trateze cazuri de tumori care până acum erau trimise în alte centre universitare.
„Această tehnică nouă de care vorbim ne permite să țintim mult mai bine tumorile și să protejăm mai bine țesuturile sănătoase. Erau până acum câteva localizări tumorale pe care efectiv nu le puteam face fără un risc major pentru pacient. Aceste cazuri erau direcționate către centrele din România care aveau această tehnică. Acum le putem face și noi. E o tehnică modernă aliniată la cele care se fac în Europa, avem o tehnică asemănătoare țărilor occidentale, ceea ce este extrem de important și un lucru foarte bun pentru pacienții care au nevoie de aceste servicii”, a declarat dr. Constantina Felicia, din cadrul Laboratorului de Radioterapie al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.
Tot în cadrul conferinței de presă de azi s-a vorbit despre o altă premieră medicală la Spitalul Județean și anume îndepărtarea unei tumori hepatice, cu pierdere minimă de sânge.
„Premierea de care vorbim este reprezentată de o rezecție hepatică pentru o tumoră hepatică pe care am putut-o efectua datorită unui dispozitiv împrumutat dintr-un centru universitar, un disector ultrasonic. Am primit asigurări și sprijin din partea conducerii că vom primi și noi așa ceva, cu ajutorul căruia se poate face această rezecție fără pierdere sanguină. S-a făcut în premieră la Spitalul Județean această rezecție hepatică, cu pierdere minimă de sânge, 200 ml. Pacientul a plecat acasă bine, urmează acum tratamentul oncologic”, a arătat, la rândul său, dr. Ioniță Bogdan Stoicescu, medic chirurgie generală din cadrul Secției de chirurgie generală al spitalului.
În privința chirurgiei generale putem să discutăm astăzi de partea de intervenție oncologică chirurgicală. Este o latură care astăzi ne întâlnim tot mai des, din nefericire. Acest tip de intervenție oncologică nu a mai fost făcută în acest spital și ne bucurăm să constatăm că chirurgii noștri încep să abordeze tehnici de operare care nu au fost specifice spitalului.
(Manager,Oros George Alexandru)