Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” în fața unei noi premiere medicale: procedura de litotriție extracorporală

Recent, în Spitalul Județean ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a fost adus un nou aparat medical. Se numește litotriptor și este o premieră la nivelul spitalelor publice, deoarece aparatul va ajuta la spargerea pietrelor din rinichi sau ureter, care au o mărime de până la 2 cm, fără a fi necesară intervenția chirurgicală.

Aparatul va fi pus la dispoziția publicului larg în aproximativ o lună de zile, după ce se vor obține aprobările de la Minister, iar un specialist va veni în Spitalul Județean ”Baia Mare pentru a face un training cu medicii care vor aplica efectiv această procedură de litotriție extracorporală. În cursul zilei de vineri, 4 decembrie, aparatul a fost predat din punct de vedere tehnic către beneficiar, respectiv Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Dr. Cristian Moldovan, medic specialist urolog a explicat că este unul dintre cei care va folosi cel mai mult procedura de litotriție extracorporală în cazul pacienților care au pietre. ”Era o necesitate pentru Spitalul Județean de Urgență ”Baia Mare”, fiindcă până acum trimiteam pacienții la Cluj, Târgu Mureș sau în alte zone. Pietrele pot fi reperate prin două metode: raze X sau ecograf, iar în acest moment, ambele metode vor fi aplicate în spitalul nostru. Intervenția în sine este cea mai puțin agresivă metodă de a scăpa de pietre și sunt cazuri în care pacientul este tratat într-o singură ședință. Avantajul este acela că bolnavul nu este anesteziat, nu rămâne internat peste noapte în urma unei intervenții chirurgicale, iar procedura de litotriție extracorporală se face în regim ambulator”, a explicat dr. Cristian Moldovan, medic specialist urolog.IMG_20151204_112814

 

Loading...

1 COMENTARIU

  1. O procedura medicala care nu merita, mie mi-au fost mancate luni din viata si tot purtat la astfel de aparat fara rezultat, ba mai mult fragmentele ramase mi-au creat complicatii.. Daca stiam alegeam alta procedura, mai invaziva dar sigura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.