Stabilitatea fiscală influenţează mediul de afaceri, dar şi funcţionarea administraţiei locale, a spus, luni, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan, prezent la o întâlnirea a membrilor Asociaţiei Întreprinzătorilor Maramureş

Stabilitatea fiscală influenţează mediul de afaceri, dar şi funcţionarea administraţiei locale, a spus, luni, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan, prezent la o întâlnirea a membrilor Asociaţiei Întreprinzătorilor Maramureş.

‘Problemele legate de fiscalitate sunt grele şi pentru noi, cei din administraţie (…) Ar trebui să fim mai vocali în ceea ce înseamnă stabilitatea fiscalităţii, să nu avem schimbări prea dese, aşa cum se încearcă în ultima vreme, şi nu este neapărat un lucru bun. Trebuie să fim realişti că bugetele se construiesc pe venituri ca la companii, dar trebuie să avem grijă în ceea ce priveşte taxele şi impozitele, pentru că mediul de afaceri este cel care construieşte până la urmă bugetele (…) ANAF-ul este de vină pentru schimbările din zona fiscală. Zic vinovat pentru că ei sunt cei care vin tot felul de propuneri periodice care dereglează stabilitatea mediului de afaceri (…) Afectează şi investiţii străine directe (…), dar şi din zona de business românesc’, a declarat Ionel Bogdan.

Preşedintele CJ a spus că anul viitor, din luna ianuarie, terenurile situate în parcurile industriale vor fi concesionate doritorilor.

‘În luna ianuarie vom începe procedurile pentru concesiunea în parcurile industriale inteligente (…) Parcurile acestea nu sunt făcute pentru companiile mari, ele sunt făcute pentru companiile locale, pentru dezvoltarea companiilor locale. E singurul mod în care putem să avem un aport în dezvoltarea mediului de business local. Sunt parcuri relativ mici ca suprafeţe, terenurile sunt relativ, mici. Noi, CJ, cu ADR Nord-Vest vom face partea de infrastructură (50% ADR, 50% CJ). În plus, ADR vine cu granturi între 200.000 de euro şi 2,5 milioane euro şi o contribuţie de minimum 30% din partea beneficiarului’, a precizat Ionel Bogdan.

CJ va da în exploatare şase parcuri industriale inteligente în diferite zone ale judeţului Maramureş.

‘Ne dorim să creăm nişte sisteme economice în fiecare zonă a judeţului Maramureş. Iniţial ne-am setat că vom face patru parcuri, dar vom face şase parcuri. Mă bazez pe parteneriatul de business din judeţ şi punem accent pe dezvoltarea companiilor noastre locale (…) Patriotismul economic înseamnă dezvoltarea mediului de business local, şi nu alte poveşti. Mediul de afaceri local trebuie să se dezvolte pentru a crea stabilitate din punct de vedere economic. O companie mare poate peste 20 de ani se retrage şi rămân 3.000 de locuri neacoperite şi e foarte greu să poţi să le acoperi. Companiile locale întotdeauna vor avea experienţa locală, în primul rând, şi vor încerca să crească sustenabil şi cu ceilalţi din mediul de afaceri. Companiile locale vor fi orientate spre a da comunităţii, şi nu doar pentru a lua, şi de aceea cred foarte tare în acest parteneriat şi-l încurajez’, a precizat Ionel Bogdan.

Viitoarele parcurile industriale inteligente vor funcţiona pe teritoriul localităţilor Baia Sprie (fost oraş minier), Şomcuta Mare (fostă localitate pomicolă), Fărcaşa, Târgu Lăpuş, Bogdan Vodă şi Ocna Şugatag (localitate balneoclimaterică).

În context, preşedintele Asociaţiei Întreprinzătorilor Maramureş, Diana Iluţ, a remarcat importanţa mediului de afaceri pentru dezvoltarea economiei locale.

‘Acum perioada e una dificilă, însă trebuie să ne adaptăm din mers actualelor condiţii. Majoritatea avem suficientă experienţă,dar trebuie să realizăm că adaptarea noastră contribuie la dezvoltarea economiei locale pe toate palierele’, a spus Diana Iluţ.

Întâlnirea celor peste 100 de membri ai Asociaţiei Întreprinzătorilor Maramureş a fost marcată de dezbaterea publică a noilor modificări legislative şi fiscale. AGERPRES/(A-autor: Leontin Cupar,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.