STAGIUL MILITAR obligatoriu în România! Proiectul de lege care face primul pas

armata-620x400România, mai aproape de reintroducerea STAGIULUI MILITAR obligatoriu. Proiectul de lege care face primul pas!

România se pregăteşte să introducă, de la 1 ianuarie 2016, stagiul militar pe bază de voluntariat. Este, e drept, doar o iniţiativă legislativă, dar pe care, cel puţin în primă fază, aproape toţi o susţin, în frunte cu ministrul Apărării, Mircea Duşa. Într-o altă lumină, fostul premier Adrian Năstase spune că România, de fapt, se apropie de reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Un ”nu” hotărât spun, cel puţin acum, membrii comisiilor de apărare din Parlament. ”Nu avem infrastructură, nu avem buget, nu avem condiţii”, spun aceştia. Altfel, poate problema ar fi discutată în alţi termeni, mai ales în contexul conflictelor din Ucraina şi din Transnistria. Pe de altă parte, apartenenţa la NATO ne uşurează problema în cazul unui eventual război, susţine fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu. Clauza apărării colective, din Tratatul de la Lisabona, face ca România, ca orice alt stat membru NATO, să nu intervină de una singură, ci se va reacţiona în bloc. ”Nu putem discuta în termeni de apărare naţională de unii singuri, ci într-un cadru aliat”, a explicat Dobriţoiu. Se îndreaptă, deci, România spre reintroducerea stagiului militar obligatoriu? Citeşte în articolul Gândul ce spun membrii comisiilor de apărare din Camera Deputaţilor şi din Senat.
La scurt timp după ce ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că este nevoie de reintroducerea stagiului militar, dar pe bază de voluntariat, un deputat PSD a şi depus un proiect de lege în acest sens. Pesedistul Ninel Peia a depus la Parlament, pe 23 iunie, o iniţiativă legislativă prin care tinerii între 18 şi 25 de ani ar urma să se înroleze, dacă vor dori, pe o perioadă de şase luni. Prima astfel de recrutare ar urma să se facă în ianuarie 2016. Printre avantajele pe care le evidenţiază iniţiatorul se numără costurile scăzute pentru instruire, crearea unei rezerve pertinente din care se vor selecţiona viitorii militari angajaţi, integrarea rezerviştilor în economie şi reconversia lor profesională, plus o educaţie prin disciplină a tinerilor.

În plus, Ninel Peia a declarat pentru gândul că, la nivel de ţară, 50% dintre tineri îşi doresc să facă stagiului militar şi că i-ar ajuta să scape de necesitatea ajutorului de şomaj.

”Este un proiect foarte bun pentru România, mai ales din cauza situaţiei geopolitice din Uniunea Europeană”, a precizat el, făcând referire şi la conflictele din Ucraina şi Transnistria.

În momentul de faţă, prin legea 395/2005, stagiul militar obligatoriu este suspendat pe timp de pace. ”Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul săarii de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii”, prevede articolul 3.

Membrii comisiilor de Apărare din Parlament contactaţi de gândul ar susţine această iniţiativă legislativă.

”Un astfel de proiect este binevenit. Ţinând cont şi de întreaga politică din zonă, dar şi pe alte considerente care ţin de o anumită responsabilizare a tinerilor”, a declarat pentru gândul co-preşedintele PNL, Vasile Blaga. Cât despre obligativitatea de a efectua stagiul militar, liderul liberal susţine că o astfel de decizie ar trebui luată doar în baza unei ample analize.

Deşi nu spune un ”nu” hotărât, Vasile Blaga îşi motivează răspunsul prin lipsa condiţiilor tehnice ale României.

”Care sunt capacităţile în acest moment ale MapN pentru un astfel de demers? Lucrurile au evoluat din 1997, bazele de instrucţie, personalul, avem un număr restrâns de militar, avem o cotă în NATO. Nu spun un nu hotărât, dar în momentul de faţă nu există o astfel de posibilitate tehnică”, a adăugat Blaga.

Mult mai ferm în răspuns este însă fostul ministru al Apărării, senatorul PNL Corneliu Dobriţoiu.

”Nu cred că ar trebui să se revină la stagiul militar obligatoriu. Spun un nu hotărât pentru că nu mai avem infrastructură, nu poţi să aduci oameni şi să-i cazezi în corturi. Nu avem achiziţionate sisteme de arme care ar putea fi puse la dispoziţia unui număr foarte mare de oameni, după introducerea stagiului militar obligatoriu. Nu avem nici susţinere financiară pentru aşa ceva, bugetul este dezechilibrat puternic în favoarea cheltuielilor de personal, în raport cu cheltuielile de operare şi mentenanţă a unei armate şi achiziţia de produse care să genereze un nivel ridicat de descurajare strategică”, a declarat Dobriţoiu pentru gândul.

Ce ar răspunde dorinţei tinerilor care ar vrea să facă stagiul militar

Pe bază de voluntariat însă, şi fostul ministru al Apărării este de acord, asta pentru că ”ar răspunde dorinţei tinerilor care ar vrea să facă stagiul militar”.

Întrebat dacă România ar fi pregătită să intervină în caz conflict, Corneliu Dobriţoiu a amintit de clauza apărării colective, potrivit căreia un stat membru NATO nu intervine singur, ci beneficiază de suportul partenerilor strategici. Chiar şi aşa, liberalul susţine că militarii români , încă în număr insuficient, sunt pregătiţi şi pentru astfel de situaţii.

Deputatul reprezentant al minorităţilor, Niculae Mircovici, membru şi el în comisia de apărare, susţine proiectul de lege depus de colegul său, Ninel Peia.

”Mi se pare o iniţiativă lăudabilă, o voi susţine datorită semnalelor care vin dinspre societate şi în care oamenii, mulţi dintre ei tineri, au regretat că a existat o suspendare a serviciului militar obligatoriu. Dacă un astfel de serviciu era regretat că nu există, cu atât mai mult un serviciu voluntar nu e o problemă pentru că nu presupune decât dorinţa unui om de a face poate, în viitor, chiar carieră militară. Pe de altă parte, asigurăm cadrul legal prin care există posibilitatea pregătirii obligaţiei fiecărui cetăţean pe care o are de a-şi apăra ţara. Dacă nu avem şi nu facem nimic pentru a crea suportul pregătirii pentru obligaţie, asta ar însemna să facem carne de tun din omul respectiv în momentul în care va fi supus acestei obligaţii. Apoi această iniţiativă şi pentru că ea va fi contra unui venit pe care tânărul respectiv îl va avea. Sunt destui tineri care între 20-25 de ani nu-şi pot asigura un venit şi va fi eficient. În loc să fie şomeri, probabil va fi folosi aceste şase luni pentru pregătirea sa”, a precizat Mircovici pentru gândul.

Când vine vorba despre stagiul militar obligatoriu, deputatul avertizează că o astfel de decizie ar induce o stare de teamă în societate. În explicaţia lui, actuala lege prevede că o astfel de obligativitate ar apărea doar în caz de război.

”Stagiul militar obligatoriu, dacă s-ar introduce în momentul de faţă, ar însemna că noi ne pregătim să nu mai fim într-o stare de pace şi că urmează un război, iar asta ar induce populaţiei o stare de spirit mai delicată. Nu suntem în situaţia de a face acest lucru”, a adăugat Mircovici.

De altfel, şi el a spus că militarii români sunt suficient de competenţi şi de pregătiţi pentru un război modern.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat luni, 22 iunie, că este nevoie de reintroducerea stagiului militar pe bază de voluntariat. Aflat la Sibiu, acolo unde a participat la depunerea jurământului pentru 200 de soldaţi, Duşa a spus că este necesar ca Legea privind rezervistul voluntar să fie trecută prin Parlament. „Aceasta va reglementa sigur pregătirea tinerilor, dar pe bază de voluntariat”, a explicat Duşa.

În schimb, fostul premier Adrian Năstase, pe vremea căruia s-a renunţat la stagiul militar obligatoriu vorbeşte, într-o postare pe blog, despre reintroducerea lui ca despre o certitudine:

„Oare nu vedem ce se întâmplă în jurul nostru, nu înţelegem că vom ajunge să cheltuim puţinii bani pe care-i mai avem în buget pentru a cumpăra câteva avioane, în perspectiva reintroducerii serviciului militar obligatoriu, pentru ca industria de armament din ţările occidentale să-şi poată continua activitatea şi zonele de influenţă să fie reîmpărţite? Oare nu înţelegem că România a căpătat un alt statut după încheierea Primului Război Rece şi că noi participăm acum la aplicarea Doctrinei Truman, după ce, ani de zile, am suportat-o?”

Ministrul Apărării a anunţat că aproximativ 2.300 de tineri vor fi încadraţi în 2015, din care 1.500 sunt soldaţi profesionişti, iar restul provin din învăţământul militar. Dacă legea este votată în Parlament, rezerviştii îi vor putea pregăti voluntar pe tinerii care vor intra în Armată, în cazul în care ţara noastră intră în război, a spus un oficial al Armatei.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.