Statistici privind situația imigranților în Italia

Imigranții din Italia oferă mai mult decât câștigă, iar plecarea lor ar fi o catastrofă pentru bunăstarea Italiei și pentru industria din această țară, potrivit unor statistici citate de site-ul Notizie Tiscali.

 

Foto: (c) ANTONIO PARRINELLO/ REUTERS

” Să sperăm că nu vor pleca”, spune sociologul Louis Manconi despre imigranți. Tema „utilitaristă” împotriva xenofobiei este susținută de datele economice incontestabile care demonstrează clar că imigranții dau mai mult Italiei decât primesc.

În 2011, 32.000 de străini au părăsit Italia pentru a se întoarce în țara de origine sau pentru a munci în alte țări care oferă condiții de muncă mai bune. Statul italian a avut o pierdere estimată la 87 de milioane euro.

În 2011, încasările rezultate în urma muncii prestate de imigranți au fost 13,3 miliarde de euro, 11,9 miliarde de euro cheltuielile (ieșirile), prin urmare, soldul pozitiv pentru Italia fiind de 1,4 miliarde de euro, potrivit unui Raport statistic 2013 realizat de Centrul de Cercetare Idos în colaborare cu UNAR.

Dintre cei peste cinci milioane de imigranți în Italia, 750.000 — în special femei — desfășoară activități de „îngrijire familială” (bone și asistenți personali/badanti). Pentru aceștia, familiile italiene cheltuiesc 9 miliarde de euro. Dacă ar fi fost ca statul să suporte acest sector, cheltuielile s-ar fi ridicat la 45 de miliarde de euro pe an. De asemenea, potrivit unei statistici privind imigrația realizată în 2012 de asociația Caritas-Migrantes, străinii se adresează sistemului sanitar în număr mai mic față de cetățenii italieni.

Contribuțiile de pensii ale imigranților se ridică la 7 miliarde de euro, potrivit INPS, ținând însă cont de vârsta medie mai tânără a imigranților, sunt doar 26.000 de lucrători străini extracomunitari care primesc o pensie pentru limita de vârstă în Italia, și 38.000 care primesc un ajutor social. În plus, extracomunitarii care părăsesc Italia pierd contribuțiile vărsate, care intră în visteria statului.

Există aproape 480.000 de firme italiene conduse de cetățeni străini, potrivit Unioncamere. În 2012, numărul acestora a crescut cu 5,8%, în termeni absoluți, aceasta însemnând aproximativ 24.329 de întreprinderi noi. Potrivit Unioncamere, contribuția antreprenorilor imigranți a fost decisivă „pentru a menține pe pozitiv sistemului antreprenorial italian”. Conform ultimelor date publicate de Osservatorio romano sulle migrazioni, referitor doar la Roma, numărul firmelor create de lucrători imigranți au crescut într-un an cu 12,6 %, invers proporțional față de ceea ce se întâmplă cu firmele gestionate de cetățeni italieni.

AGERPRES

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.