Stiai ca amprentele sociale pot scadea stima de sine?

Stiai ca amprentele sociale pot scadea sima de sine?

Din nefericie, in societatea actuala oamenii sunt tot mai ghidati si influentati de imaginea pe care acestia o arata celor din jur, dorind in permanenta sa fie populari, apreciati si sa nu fie catalogati in vreun fel negativ. Totodata, din dorinta de a fi mai bine priviti, majoritatea persoanelor ajung sa sacrifice anumite aspecte importante ale vietii lor sau, si mai grav, recurg la claustrare, la neexprimarea propriilor opinii. Psihologii pun aceste lucruri pe seama neincrederii, a teamei de a fi judecat, ceea ce poate scadea considerabil stima de sine, ajungand la stari de claustrare, anxietate si anumite frustrari necontrolate.

De ce este important sa nu lasi sa te afecteze amprentele sociale si cum poti depasi acest prag?

De cele mai multe ori, oamenii sunt judecati de catre semenii lor din anumite considerente, precum viata profesionala, personala, sau chiar prin prisma pasiunilor si a lucrurilor care ii reprezinta.  Orice fiinta rationala ar trebui sa stie ca impresiile pe care le lasa celor din jur sunt bune, pana in punctul in care acestea ajung sa nu ii mai reprezinte sau sa ii controleze. Omul este singurul responsabil de masura si limita in care alege sa isi expuna viata si sa tina cont de parerile celor din jur, de judecatile altora.

 

  • Pune accent pe ceea ce esti in esenta, nu pe ceea ce vrei sa transmiti

 

Chiar daca imaginea pe care vrei sa o lasi sa se vada incerci sa fie una cat mai apropiata de perfectiune sau, mai bine zis, de ceea ce considera ceilalti a fi o reprezentatie cat mai aproape de ideal, nu ar trebui sa te lasi dominat de aceasta dorinta si sa uiti, de fapt cine si cum esti tu in esenta, in realitate, caci acele mici particularitati si imperfectiuni sunt cele care te fac unic ca persoana si iti contureaza caracterul si personalitatea. Nu pune niciodata mai presus de propriul eu imaginea pe care vrei sau pe care trebuie sa o afisezi celorlalti.

 

  • Nu renunta la hobby-urile si pasiunile tale

 

Din dorinta de a nu fi catalogati intr-un anume fel sau de teama de a fi judecati, multi dintre oameni aleg sa isi reprime pana si micile placeri prin care acestia reusesc sa se destreseze, sa se relaxeze. Unul dintre cele mai bune exemple in acest sens il constituie pariurile sportive, fiind considerate de o categorie mare de persoane a fi practici destul de nocive, nepotrivite sau care provoaca chiar dependenta. Este adevarat ca, manifestata cu precadere, aceasta pasiune poate ajunge sa depaseasca limita, insa daca alegi sa o faci in mod constient si deliberat, tinand cont de anumite limite si prioritati nu vei cadea in extrema nepotrivita.  Daca esti pasionat de pariurile sportive si vrei sa te bucuri de pasiunea ta, cel mai bine ar fi sa optezi pentru o casa de pariuri online, intrucat, pe langa o promotie de bun venit / la inregistrare de care vei beneficia, informatiile regasite pe site si modalitatea mult mai facile de a te bucura de o astfel de pasiune vor diminua timpul alocat hobby-ului tau, fara a exista riscul sa depasesti limita propusa.

 

  • Alege persoanele din jurul tau cu care sa legi relatii de prietenie

 

De asemenea, pentru a nu te confrunta cu pareri si prejudecati care nu fac altceva decat sa iti ingradeasca libertatea si sa te afunde si mai tare intr-o competitie pe care vei fi nevoit sa o duci cu tine insuti, este necesar sa acorzi destul de multa atentie asupra prieteniilor actuale, persoanelor din jurul tau si sa alegi anturajul in functie de oamenii cu care rezonezi si cu care esti pe aceeasi lungime de unda. Doar in acest fel, vei putea sa fii tu insuti, nefiind constrans de imprejurimi si circumstante sa te porti sau sa actionezi doar din complezenta sau obligat de situatii.

Nu uita ca trebuie sa ai si sa afisezi o imagine care sa te multumeasca in primul rand pe tine, care sa iti permita sa fii pe cat posibil verosimil si individual, cel ce esti cu adevarat! Invata sa nu mai pui atat de mult accent pe parerile celor din jur, numai daca sunt realizate si vin intr-o maniera benefica tie, constructiva!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.