STUDIU: 80% dintre români vor să-și schimbe locul de muncă. Motivele pentru care angajații își dau demisia

Marea majoritate a românilor sunt nemulțumiți de actualul loc de muncă, arată cel mai recent studiu realizat de agenția de PR MSL și eJobs. Se pregătesc valuri de demisii, pe fondul sărăcirii accelerate, susțin specialiștii.

Aproximativ 80% dintre români urmează să-și schimbe locul de muncă, nemulțumiți de condițiile de lucru și de salarii. Mai precis, doar 21% dintre angajații români vor să rămână la actualul loc de muncă în următorul an.

Cei mai mulți angajați care vor să-și schimbe locul de muncă, 75%, activează în domeniile auto, HORECA, Oil&Gas și Retail. Cel mai mare grad de satisfacție îl au angajații din IT și advertising.

40% dintre angajați își doresc schimbarea domeniului de activitate.

În TOP 3 factori ce determină schimbarea locului de muncă se află beneficiile salariale/atmosfera de lucru – 6 din 10 români, mai mulţi decât cei care ar face o schimbare pentru un salariu mai bun în altă parte – 55%;

– stilul de management toxic – 60%;

– atmosfera de lucru ostilă – 58%.

Durata medie de timp petrecută la acelaşi loc de muncă este de 2,5 ani pentru angajați. Managerii schimbă locul de muncă o dată la 5 ani de zile.

Cum aleg salariații din România noul loc de muncă
Pentru 86% dintre angajaţii participanţi la studiu, salariul şi beneficiile oferite sunt principalele motive de alegere a unui angajator, dar în special pentru salariaţii fără funcţie de conducere, unde 90% dintre aceştia au ales ca motiv principal salariul şi beneficiile.

Pe locul secund, cu 62%, se află echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală, cu o pondere mult mai importantă pentru manageri, cu 66%.

Atmosfera de lucru joacă şi ea un rol esenţial, cu 59% dintre angajaţi motivaţi de acest factor în alegerea unui angajator, fiind mai importantă decât posibilitatea de perfecţionare sau planul de carieră pentru majoritatea participanţilor la studiu. Cu toate acestea, managerii sunt mai motivaţi de posibilitatea de perfecţionare şi cultura organizaţională, faţă de celelalte categorii de angajaţi.

Echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală (65%), dar şi o creştere salarială (61%) reprezintă obiectivele profesionale pentru următorul an ale majorităţii participanţilor la studiu.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 3.272 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, active în câmpul muncii, în perioada aprilie – mai 2023.sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.