SUA: Avionul prăbușit în Ucraina a fost probabil doborât de o rachetă a insurgenților, ajutați eventual de specialiști ruși

Conform indiciilor de care Statele Unite dispun în prezent, avionul malaezian Boeing 777, prăbușit joi în estul Ucrainei, a fost doborât de o rachetă sol-aer lansată dintr-o zonă controlată de separatiștii proruși, existând posibilitatea ca aceștia din urmă să fi fost asistați în utilizarea sistemelor antiaeriene de specialiști din Rusia, a declarat vineri ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, în timpul ședinței Consiliului de Securitate convocate pentru examinarea situației rezultate în urma acestei catastrofe, transmit agențiile Reuters, AFP și EFE.

Foto: (c) Maxim Zmeyev / REUTERS

Avionul a fost probabil doborât de o rachetă sol-aer SA-11, a indicat Samantha Power, amintind că milițiile proruse din estul Ucrainei dispun de echipamentele necesare pentru astfel de atacuri și au doborât deja avioane ucrainene. SA-11 este denumirea dată în codificarea NATO sistemelor antiaeriene rusești ‘Buk’.

Având însă în vedere complexitatea tehnică a sistemelor SA-11, ‘este puțin probabil ca separatiștii să poată opera aceste instalații fără asistența personalului calificat, astfel că nu putem exclude ca ei să fi beneficiat de ajutorul specialiștilor ruși’, a atenționat ea.

Armata ucraineană are de asemenea în dotare rachete SA-11, dar Washingtonul nu dispune de informații care să confirme că ea ar fi dislocat astfel de sisteme în zona unde s-a prăbușit avionul, a explicat ambasadoarea SUA la ONU.

De asemenea, conform unui responsabil de la Washington, ce s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, indiciile disponibile până în acest moment merg în direcția confirmării ipotezei că avionul a fost doborât de insurgenții rusofoni din estul Ucrainei, dar încă nu s-a tras o concluzie definitivă.

El a precizat că experții americani studiază în prezent informațiile obținute cu ajutorul diferitelor surse și a imaginilor captate din satelit, existând în continuare multe întrebări fără răspuns, cum ar fi tipul de rachetă folosit, locul exact de unde aceasta a fost lansată și identitatea celor care au operat sistemul.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri o declarație în care cere o ‘anchetă internațională completă, minuțioasă și independentă’, pentru a determina cauzele prăbușirii avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care efectua joi un zbor între Amsterdam și Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, toate pierzându-și viața. În declarație se subliniază de asemenea că toate părțile trebuie să accepte accesul imediat al experților la locul prăbușirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.