Subvenţii APIA 2022. Veşti bune pentru fermieri, peste 1,4 milioane de lei urmează să le intre în conturi

Sunt veşti bune pentru fermierii români. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură anunţă că a început efectuarea plăţilor aferente serviciilor prestate în luna mai 2022.Subvenţii APIA 2022. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna mai 2022.Potrivit unui comunicat de presă transmis de APIA, suma autorizată la plată este în valoare de 1,436 milioane de lei.

Banii se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), pentru solicitanţii care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.Noul ministru al Agriculturii a anunţat că începând cu data de 20 iullie, fermierii vor putea lua credite de la CEC, cu garanţie de 80% din partea statului. Noul program care îi va ajuta pe fermieri să obţină credite mai uşor se numeşte ”De trei ori subvenţie”.

„Am luat legătura cu specialiştii din minister, ne-am aşezat la masa de lucru (..) să elaborăm un produs care va fi operaţional săptămâna viitoare. Practic, pe data de 20 se pot duce fermierii la CEC şi la Fondul de Garantare a Creditului Rural.

Ce înseamnă acest lucru, ştim cu toţii că primim de la Comisia Europeană subvenţia pe unitatea de suprafaţă. Această subvenţie este sigură, se distribuie la timp, ajunge la fermier la timp, este folosită de fermieri, într-un cuvânt este un sprijin garantat uniform”, a spus ministru într-o conferinţă de presă.

Petre Daea a explicat că acest ajutor care vine în fiecare an le-a dat posibilitatea să aibă garanţia că acest program are şansă şi este o ancoră de sprijin pentru fermieri.

Programul constă în faptul că fermierul primeşte de la APIA adeverinţă prin care în sistem se poate vedea ce sumă are, ce drepturi au pentru suprafeţele pe care le cultivă. Cu această adeverinţă, care înseamnă valoarea atribuită într-un an prin subvenţii de la Uniunea Europeană, va fi proba şi primul act ce va determina angajarea unui credit de trei ori mai mare decât suma respectivă.sursa:rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.