Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a reiterat că, în opinia sa, pensiile militare nu sunt pensii speciale.
Întrebat ce se va întâmpla cu pensiile de serviciu aflate în plată, Marius Budăi a precizat, la Antena 3, că acele pensii „care depășesc veniturile avute în activitate vor fi recalculate, fără să fie afectată partea de contributivitate”.
„Ceea ce depășește venitul mediu brut, vedem la care ne raportăm brut sau net, şi care sunt cifrele finale care se impozitează”, a spus Marius Budăi.
Surse politice ale Bugetul.ro au dezvăluit că pensiile militare nu vor intra în această categorie. Motivul este că doar pensiile magistraților au prevederea ca să nu depășească 100% din salariu.
Oricum, pensiile militare sub plafonul respectiv, pensia militară medie fiind de aproximativ 4.000 de lei.
Așadar, pensiile militare nu se recalculează, au spus sursele noastre.
„Nu se recalculează pensiile militarilor. Doar cele ale magistraților au prevederea ca să nu depășească 100% din salariu.
Cele militare nu depășesc oricum. Sunt sub plafon”, au dezvăluit sursele Bugetul.ro.
Polițiștii solicită scoaterea pensiilor militare din PNRR
„Au fost asimilate, fără temei, de către guvernarea din 2020-2021, cu cele 6 sisteme de pensii de serviciu gestionate de Casa Națională de Pensii Publice”, a transmis Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă.
Într-o discuție pe care reporterul Bugetul.ro a purtat-o cu Vasile Zelca, președintele SNPPC a susținut că polițiștii au propria casă de pensii – Casa Sectorială de Pensii a MAI -, la fel cum au și militarii – Casa Sectorială de Pensii a MApN -, dar și lucrătorii din SRI – Casa Sectorială de Pensii a SRI.
Astfel, ne-a precizat președintele SNPPC, pensiile militare nu sunt plătite din bugetul Casei Naționale de Pensii Publice, așa cum sunt, spre exemplu, achitate pensiile magistraților.