Târgu Lăpuș: Apele au lăsat în urmă doar suferinţă. Zeci de hectare, inundate!FOTO

??????????????????????????????????????????????????????????Târgu Lăpuș: Apele au lăsat în urmă doar suferinţă. Zeci de hectare, inundate!FOTO

Sâmbătă, 9 aprilie 2016, prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, împreună cu grupa operativă și inspectorul șef al I.S.U. Maramureș, lt. col. Ioan Mureșan, s-au deplasat în zona Târgu Lăpuș, unde, în urma unor ploi locale abundente, se înregistrau inundații. Au fost salvate 6 persoane, dar apa a afectat 7 anexe gospodărești, peste 12 ha teren arabil, 23 ha pășuni și fânațe și o fântână.

IMG_1975Sâmbătă, la ora 17,30, Administrația Națională de Meteorologie – Centrul de Meteorologie Regional Transilvania Nord, a emis o atenționare pentru fenomene meteorologice periculoase imediate – Cod Galben, care viza frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, intensificări de scurtă durată a vântului, averse de ploaie ce pot cumula 15 – 20 l/mp, local în județul Maramureș, îndeosebi în zona localităților: Cavnic, Desesti, Tg.Lapus, Suciu de Sus. La ora 19,00 s-a primit o atenționare hidrologică pentru fenomene imediate cod galben, din partea Administrației Naționale APELE ROMANE – Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor Bucuresti, care viza scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție în bazinele hidrografice ale unor râuri mici din sectorul mijlociu al Lăpușului și bazinul superior al râului Mara, în intervalul de timp 19,15 – 24,00.

SITUAŢIA  PAGUBELOR PRODUSE (ESTIMATIV-FIZIC):

Nrcrt Bazin hidrografic, municipiul, oraşul, comuna / localităţi aparţinătoare Curs de apă pe fiecare comună şi localitate aparţinătoare  

Obiective afectate

Cauzele afectării pe fiecare localitate în parte
1 UAT TARGU LAPUS

Oras Targu Lapus

V.Nires Anexe gospodaresti avariate : 2

Teren arabil : 2,1 ha

Pasuri/fanate : 8 ha

Podete afectate : nr.2

 

Ploi insemnate cantitativ, revarsare V.Nires

 

  UAT Targu Lapus \

Sat Boiereni

V.Boiereni Anexe gospodaresti avariate : 4

Teren arabil : 6,0 ha

Pasuri/fanate : 3 ha

Fantani afectate: 1

 

Ploi insemnate cantitativ, revarsare V.Boiereni
UAT Targu Lapus \

Sat Damacuseni

V.Lupoii Anexe gospodaresti avariate : 1

Teren arabil : 4 ha

Pasuri/fanate : 12 ha

 

Ploi insemnate cantitativ, revarsare V.Lupoii
TOTAL

U.A.T. TARGU LAPUS :

  Anexe gospodaresti : 7

Teren arabil : 12,1 ha

Pasuri/fanate : 23 ha

Podete afectate : 2

Fantani afectate: 1

 

 

IMG_1976În urma precipitațiilor căzute în bazinul hidrografic al Văii Nireșului (bazin hidrografic cu caracter torențial, având o suprafață de 9 kmp, lungimea cursului de apă 7 km și o pantă medie a râului de 18%0 ), situat în amonte de localitatea Târgu Lăpuș, la orele 19,40 s-a produs o viitură care a condus la creșterea rapidă a nivelului apei în lacul Lighet (acumulare aflată în administrarea Direcției Silvice Maramureș, având un volum de 75 mii mc). La ora 22,30 fenomenul de deversare a barajului Lighet a încetat în totalitate.

Pe alocuri au fost înregistrate revărsări ale apei pe drumurile adiacente văii, ape care au intrat în 4 curți ale gospodăriilor. De asemenea, apa s-a revărsat și pe terenuri arabile, pășuni și fânațe, au fost afectate o fântână și două podețe. În aval de acumulare, în zonele în care au fost înregistrate revărsări, formațiunile de intervenție ale ISU Maramureș și ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență Târgu Lăpuș au intervenit pentru decolmatarea podețelor și evacuarea apei din grădini și curți.

Pompierii au intervenit  pentru evacuarea a 4 persoane (2 adulți și 2 copii), care au rămas izolate în zona lacului de agrement Lighet. Evacuarea a fost făcută cu ajutorul unei mașini de teren aparținând Clubului 4X4 Baia Mare. De asemenea, în localitatea Dămăcușeni, două persoane care au încercat să treacă râul Lăpuș cu un tractor au fost surprinse de viitură, rămânând blocate în mijlocul râului. Pompierii i-au adus în siguranță la mal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.