Tăriceanu, pregătit să înființeze un nou partid liberal și să candideze la Președinție

Fostul președinte al PNL Călin Popescu-Tăriceanu anunță printr-un mesaj transmis liberalilor că Grupul de Inițiativă privind Păstrarea Identității Liberale va iniția „imediat” toate procedurile pentru înființarea unui nou partid liberal și acțiunea de strângere de semnături pentru înscrierea candidaturii sale la Președinție.

„În calitatea mea de vechi liberal, de participant direct la renașterea liberalismului în România imediat după Revoluție și de om politic care a reprezentat cu onoare și a făcut cinste PNL în funcțiile publice deținute, am hotărât împreună cu colegii mei din Grupul de Inițiativă pentru Păstrarea Identității Liberale următoarele: vom iniția imediat toate procedurile necesare înființării legale a unui nou partid liberal, inclusiv strângerea de semnături și adeziuni. Noi vom ține vie flacăra liberalismului în România. Simultan, vom iniția acțiunea de strângere a semnăturilor necesare înscrierii legale a candidaturii la Președinția României a subsemnatului, Călin Popescu-Tăriceanu”, arată Tăriceanu, în mesajul transmis vineri liberalilor.

El a afirmat că ar fi preferat să adreseze acest mesaj la Congresul PNL, dar că nu a fost posibil, deoarece conducerea demisionară a partidului a invocat diverse pretexte.

Conducerea liberalilor a dorit, potrivit senatorului PNL, eliminarea candidaturii sale, evitarea unei dezbateri și a unei competiții reale și un congres formal, prin intermediul căruia „să-și păstreze funcțiile de conducere și să impună partidului o direcție politică falimentară, dictată de interese personale și exterioare partidului, ceea ce va duce PNL pe același drum cu PNȚCD”.

Fostul președinte al PNL apreciază că, în acest context, Congresul PNL este mai degrabă o „caricatură”.

Potrivit lui Tăriceanu, o fuziune a PNL cu PDL aduce după sine o consecință gravă, și anume faptul că valorile, ideile și principiile liberale întruchipate până acum de PNL nu vor mai fi reprezentate în România, urmând ca partidul rezultat din proiectata fuziune să capete o nouă identitate ideologică, proprie familiei politice populare.

„E trist și rușinos pentru că trădați ideologic, dar vă trădați și propriul electorat. Vă reamintesc că la ultimele alegeri peste 800.000 de alegători au votat „liberal”. Dacă ar fi vrut să voteze „popular” aveau la dispoziție cel puțin patru alte partide: PDL, PMP, FC și PNȚCD, dar n-au făcut-o. Aveți o obligație și o responsabilitate față de cetățenii care v-au acordat încrederea, fie că vă pasă sau nu. Se pare că nu. Și greșiți. Mai mult de atât, fuziunea cu PDL, dacă va fi desăvârșită, este o greșeală capitală, prin care va fi înlocuită identitatea PNL cu filosofia politică băsistă, indiferent de titulatura pe care o va avea viitorul partid, transformându-l în partidul lui Traian Băsescu”, susține Tăriceanu, adăugând că PDL a rămas „în sfera de influență activă a lui Traian Băsescu, prin intermediul unor influenți camarazi mai vechi sau mai noi ai săi”.

Liberalul indică faptul că „o parte însemnată a actualei conduceri a PDL, dar și unii dintre membrii săi, persoane publice compromise și respinse de electorat, își vor găsi adăpost și camuflaj în PNL, în istoria sa de 139 de ani, în prestigiul său incontestabil, încercând astfel să-și facă uitate păcatele trecutului”.

„Atitudinea pro-Băsescu afișată public fără echivoc de conducerea PDL, PMP și Forța Civică în legătură cu scandalul Băsescu — clanul Bercea, ar trebui să fie pentru dumneavoastră, stimați prieteni liberali, nu doar un serios semnal de alarmă, ci și un indiciu convingător privitor la filosofia și mentalitatea pe care o va promova viitoarea construcție în care cele trei partide vor fi preponderente ca număr și influentă. Chiar și prim-vicepreședintele demisionar al PNL, Klaus Iohannis, a avut o atitudine ambiguă și oscilantă față de scandalul Băsescu — clanul Bercea. E foarte posibil ca, după ce va obține președinția PNL, ambiguitatea dlui Iohannis să dispară, pentru a fi înlocuită de o poziție pro-Băsescu fără echivoc”, consideră Tăriceanu.

În opinia sa, fuziunea cu PDL va fi o eroare, pentru că vor apărea mari dificultăți juridice și de imagine în recuperarea patrimoniului material și ideatic al PNL, a identității și prestigiului său.

De asemenea, el apreciază că europarlamentarii liberali trebuie să revină în ALDE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.