TAXA AUTO 2018 are două variante: una pentru maşini şi alta pentru combustibil

TAXA AUTO 2018 are două variante: una pentru maşini şi alta pentru combustibil

La Fondul de Mediu se discută pe marginea unui proiect de lege privind reintroducerea taxei de poluare. Normativul ar trebui să intre în vigoare în vara acestui an, dar are două variante de lucru – una pentru mașini și o alta pentru combustibil. Ele sunt în contradicție și încă nu se știe care va fi varianta finală.

Taxa de mediu pe mașini are drept scop reducerea importurilor second hand, din cauza cărora a crescut numărul de rable în România, scrie libertatea.ro. Peste 630.000 de maşini vechi au fost înmatriculate anul trecut, iar fenomenul ar putea lua amploare în 2018. Peste 120.000 de maşini au fost omologate deja de la începutul anului. Cu peste 20.000 mai mult decât în perioada similară a anului 2017. Este evident că fenomenul trebuie stopat.

Astfel, în funcție de coeficientul de poluare și emisiile de dioxid de carbon, valoarea noii taxe de mediu ar urma să varieze între 20 de euro și 3.000 de euro.

Tot la Fondul de Mediu există o a doua variantă a taxei, care să se aplice la carburnat, adică la pompă. Ideea acestui proiect este să descurajeze plimbarea cu autoturismele prin oraș și să trimită populația către transportul în comun.

Surse din Ministerul Mediului au declarat, pentru Libertatea, că aceste planuri nu sunt încă în faza de proiecte de lege în adevăratul sens al cuvântului. Mai mult, specialiștii în mediu sunt de părere că și în prima variantă, cu taxa pe mașini, și în a doua, cea pe combustibil, este puțin probabil ca noua taxă să reducă importul de autovehicule la mâna a doua și aglomerația din marile orașe.

Noua taxă auto 2018 va fi introdusă cel mai probabil la începutul verii, urmând să fie plătită o singură dată, la prima înmatriculare a mașinii. Varianta de lucru în acest moment prevede că mașinile vor fi taxate între 50 și 3.000 de euro.

La 1 ianuarie 2007 a apărut taxa de primă înmatriculare. Pe 19 februarie 2009, taxa a fost modificată, iar Guvernul a scăzut valoarea ei cu o treime. Din 30 ianuarie 2012 şi până la 31 decembrie 2012, taxa a fost suspendată, iar cei care apucaseră să o plătească urmau să primească banii înapoi. Din 15 martie 2013 intră în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor poluante.

Citeste mai mult pe romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.