TAXA AUTO. Calculează-ţi singur dobânda pe care trebuie să o primeşti la RESTITUIREA TAXEI AUTO!!!

TAXA DE POLUARE. Calculează-ţi singur dobânda pe care trebuie să o primeşti la RESTITUIREA TAXEI AUTO!

In cazul persoanelor care castiga in instanta restituirea taxei auto, dobanda aferenta sumei inapoiate de stat este de 0,03% pe zi si trebuie calculata de la data platii taxei. Asa a hotarat Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) printr-o decizie pronuntata recent.

TAXĂ DE POLUARE. Nivelul dobanzii si momentul de la care trebuie calculata pentru taxa auto restituita persoanelor care au castigat acest drept in instanta au fost stabilite de judecatori luni, scrie avocatnet.ro. Decizia ICCJ nr. 14/2015 a Completului competent sa judece recursul in interesul legii va deveni obligatorie pentru toate instantele dupa ce va aparea in Monitorul Oficial.

Concret, potrivit unui comunicat de presa al Curtii, dobanda pentru taxa de prima inmatriculare, taxa pe poluare si taxa pentru emisii poluante — care se restituie in baza hotararilor judecatoresti — este cea prevazuta de Codul de procedura fiscala.

„In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 3 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 9/2000, aprobata de Legea nr. 356/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, a dispozitiilor art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011, aprobata de Legea nr. 43/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, a dispozitiilor art. 120 alin. (7) si art. 124 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, dobanda care se acorda pentru sumele incasate cu titlu de taxa de prima inmatriculare, taxa pe poluare si taxa pentru emisii poluante, restituite prin hotarari judecatoresti, este dobanda fiscala prevazuta de dispozitiile art. 124 alin. (1) si alin. (2) din Codul de procedura fiscala, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu dispozitiile cu art. 120 alin. (7) din acelasi act normativ”, scrie in document.

Potrivit acestor prevederi, dobanda care trebuie acordata persoanelor care castiga in instanta restituirea taxei auto este de 0,03% pe zi.

Prin aceeasi decizie, judecatorii au stabilit ca dobanda pentru taxa auto restituita soferilor trebuie sa fie calculata de la momentul la care acestia au achitat efectiv taxa. „In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 994 din Codul civil de la 1864, art. 1535 din Codul civil, art. 124 alin. (1) si art. 70 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, momentul de la care curge dobanda fiscala pentru sumele incasate cu titlu de taxa de prima inmatriculare, taxa pe poluare si taxa pentru emisii poluante, restituite in temeiul hotararilor judecatoresti, este reprezentat de data platii acestor taxe”.

Sumele platite drept taxa de prima inmatriculare, taxa pe poluare sau taxa pentru emisii poluante sunt restituite doar persoanelor care obtin in instanta hotarari in acest sens. Totodata, trebuie retinut ca decizia ICCJ nu face nicio referire la sumele achitate de soferi drept timbru de mediu (actuala taxa auto).

Recursul in interesul legii a fost formulat in conditiile in care instantele judecatoresti au dat hotarari diferite in cauzele referitoare la restituirea taxei auto. Mai exact, din deciziile acestora a reiesit ca solutiile pronuntate au vizat atat dobanzi diferite, cat si momente diferite de la care aceasta trebuie calculata.

Important! Deciziile date in recursurile in interesul legii trebuie motivate in cel mult 30 de zile de la pronuntare si trebuie publicate in Monitorul Oficial in cel mult 15 zile de la motivare. Acestea devin obligatorii pentru toate instantele de la momentul publicarii in Monitor.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.