Te-au prins fără bilet? Ce NU au voie să-ţi facă controlorii și ce drepturi ai!!!

controlori1 (1)Aparent, tot mai mulţi controlori ai companiilor de transport public, din tot mai multe oraşe, bravează şi fac abuzuri grosolane. Mai ales cei tineri şi plini de “litera legii”.

Fie că sunteţi adolescenţi proaspeţi posesori de buletine, fie că sunteţi studenţi sau buni contribuabili v-ar prinde bine următoarele trei recomandări, în caz de “controlori nesimţiţi”.

1. Controlorii nu pot să te oblige să te legitimezi şi în nici un caz nu au voie să te deposedeze de actul de identitate. Punct! Procedura de legitimare este o convenţie social acceptată, nimic mai mult. Obligaţia lor este să verifice (ATENŢIE!) legitimaţia de călătorie (în termeni specifici). Au în schimb dreptul de a solicită intervenţia poliţiei pentru legitimare şi n-au decât s-o facă. Şi Jandarmeria Română mai are dreptul să te legitimeze, conform legii 550/ 2004.

2. Controlorii nu au dreptul să te coboare din tramvai cu forţă, să te bruscheze, să te percheziţioneze ori să-ţi reţină vreun bun personal cu scopul de a coborî cu ei. În momentul în care se întâmplă vreo astfel de faptă, ai obligaţia să suni imediat la poliţie! Nu le intra în joc şi nu face cine mai ştie ce compromis în schimbul rambursării bunului.

Este recomandabil ca în astfel de cazuri să faci puţin scandal şi să rogi pe cineva să te însoţească. Ei sunt tot timpul (minimum) doi şi-ţi trebuie martor. După ce suni la poliţie, aştepţi şi, după caz, mergi la secţie pentru a depune o plângere pe numele controlorului, în care să punctezi cu lux de amănunte faptele. Controlorii au legitimaţii şi sunt obligaţi să se legitimeze nominal, aşa că nu-i foarte greu să afli cu cine ai de-a face.

3. Controlorii nu au voie să te reţină în autobuz/tramvai sau staţie mai mult de câteva minute/jumătate de oră. Maximum! Orice reţinere durează mai mult, se transformă automat în privare de liberate şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani, conform articolului 189 din Codul Penal. Şi chiar dacă vor chema poliţia, tot nu eşti obligat s-o aştepţi mai mult de câteva minute!

sursa:presalibera.net

Loading...

1 COMENTARIU

  1. lasa frate ca nui chiar asa cum se scrie aici =)))) e mai rau pe mn ma oprit o mista de la urbis si mo dus la garaj aiurea iam bagat …… si la ea si la sofer apoi sau rezolvat lucruriile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.