TELESCOPUL SPAȚIAL HUBBLE: 25 DE ANI ÎN SPAȚIUL COSMIC ȘI UN SFERT DE SECOL DE DESCOPERIRI ȘTIINȚIFICE REMARCABILE. ÎN ROMÂNIA PRINTUL OFICIAL ANIVERSAR VA FI GĂZDUIT DOAR LA BAIA MARE
Telescopul Spațial Hubble, al NASA/ESA, aniversează, la Baia Mare și în multe alte centre din lumea întreagă, 25 de ani de serviciu în slujba umanității! Situat la o înălțime de 550 km deasupra lumii noastre, cu o orbită circulară completată la fiecare 96 de minute, cu o masă ce depășește 11 tone, acest telescop reflector cu diametrul de 2,4 m, dotat cu tehnologii de mare eficiență și având capabilități de vedere în spectrul vizibil, în cel ultraviolet și o parte din cel infraroșu – a ajutat la scrierea unuia dintre cele mai importante capitole din istoria astronomiei și a științei, în general.
O bijuterie tehnică și unul dintre cele mai importante instrumente științifice ce au asigurat astronomiei o perspectivă cu totul spectaculoasă asupra dimensiunii și complexității Universului vizibil și invizibil, HST (Hubble Space Telescope), poartă numele astronomului și cosmologului american Edwin Hubble, fondatorul astronomiei extragalactice.
Complexul Astronomic Baia Mare este unicul centru din Romania selectat pentru a găzdui dezvelirea printului aniversar oficial HUBBLE 25 (3 x 225 m), în programul serii de 23 aprilie 2015, când va avea loc evenimentul, fiind anticipate şi alte activități pentru public: o expoziție digitală multimedia, filmul documentar Hubble, un spectacol special de planetariu, concursuri surpriză și observații astronomice de la sol, din curtea planetariului.
Vă așteptăm Joi, 23 aprilie 2015, între orele 18.00 – 24.00, la sediul Complexului Astronomic din str. George Coșbuc, nr. 16, pentru a participa la o sărbătoare internațională dedicată telescopului spațial Hubble. Programul complet și alte informații pot fi găsite pe site-ul internet al instituției. Intrarea este liberă.
___________________________________________________
Pe 24 aprilie 1990, naveta spațială Discovery – cu telescopul spațial Hubble cuibărit în siguranță în locașul de transport – a fost lansată de pe Terra, iar în ziua următoare Hubble a fost eliberat în spațiu, pregătit să scruteze în vastul necunoscut. De la acel moment și până în prezent, Hubble a revigorat și a remodelat percepția noastră asupra cosmosului și a dezvăluit un Univers în care aproape totul este posibil în interiorul legilor fizicii. Hubble a revelat acele proprietăți ale spațiului și timpului care, în cea mai mare parte a istoriei umanității au fost probate numai în imaginația cercetătorilor și filozofilor. În prezent, Hubble continuă să furnizeze imagini ale nestematelor cosmice care nu au mai fost văzute niciodată înainte și se află în prim-planul multor descoperiri recente.
La scurt timp după lansarea telescopului Hubble din 1990, a fost identificată o defecțiune la oglinda primară a observatorului, aberație ce afecta claritatea primelor imagini sosite de la telescop. Astronauții au reparat această defecțiune în luna decembrie a anului 1993. Incluzând această expediție de ”salvare”, au existat în total misiuni spațiale pentru asigurarea service-ului la Telescopul spațial Hubble: 2-13 decembrie 2003, 11-21 debruarie 1997, 19-27 decembrie 1999, 1-12 martie 2002 și 11-24 mai 2009.
Telescopul Spațial Hubble este un proiect de colaborare internațională între NASA și Agenția Spațială Europeană. Centrul de Zbor Spațial Goddard din Greenbelt, MD manageriază telescopul. Institutul Space Telescope Science (STScl) din Baltimore conduce operațiunile științifice ale telescopului Hubble. Iar STScI are ca gestionar, în numele NASA, Asociația Universităților pentru Cercetare în Astronomie Inc., din Washington DC.
Complexul Astronomic Baia Mare este unul dintre cele trei centre românești care au participat și la aniversarea, în 2010, a 20 de ani de la lansarea în spațiu a Telescopului Spațial Hubble, ocazie cu care a fost prezentat printul aniversar de atunci, în cadrul acțiunii ”Say Hello to Hubble”. De asemenea, „vedeta” promovată prin intermediul calendarului de perete al Complexului Astronomic Baia Mare, pe anul 2015 este – deloc întâmplător – Telescopul Spațial (Orbital) Hubble.