Trist dar adevărat. În secolul 21 şi după mai bine de 25 de ani de democraţie, românii încă sunt înşelaţi prin fel de fel de metode de escroci, iar poliţia pare neputincioasă în a face lumină. Mai mult, oamenii legii s-au resemnat, iar acum vinovaţii sunt tocmai cei păgubiţi. „Ce-i, doamnă, ai vrut să-ţi faci copilul vedetă?”, acesta este răspunsul pe care l-a primit o femeie simplă, dintr-un sat de lângă Sighet, când a mers să ceară ajutorul organelor de ordine. „Fă o plângere şi te vom suna noi, dar să ştii că şi alţii au făcut şi tot degeaba!”, au completat oamenii legii.
Povestea e simplă şi escrocii au chiar un fel de acoperire. Folosindu-se de titlul unei agenţii de modele din Bucureşti, ţeparii din Sighet vând un album de poze pentru fabuloasa sumă de 200 de euro. Mai îngrijorător este faptul că aceştia acţionează undeva la limita legii, iar faptele lor nu pot fi pedepsite, fiindcă oamenii de bună credinţă semnează, fără a cere foarte multe detalii, foile stufoase ale contractului.
Escrocii se transformă în hărţuitori!
Aşa s-a întâmplat şi zilele trecute, când o mamă a visat să îi ofere o şansă mai bună la viaţă copilului ei, elev de gimnaziu. Aşa că a apelat la această agenţie de ţepari, care i-au luat 60 de lei taxa de înscriere şi încă 300 de lei, pentru care au emis o chitanţă, urmând ca femeia să achite diferenţa de bani, de până la 200 de Euro, sumă necesară pentru întocmirea unui album profesionist de poze care, vine vorba, va ajunge la „agenţia mamă”, în Bucureşti. Iar apoi să te ţii…. Copilul va deveni, brusc şi peste noapte, o adevărată vedetă care va prezenta haine de modă şi va fi remunerat cu sume fabuloase. Cel puţin asta promit ţeparii.
Escrocii vând vise unor oameni creduli, iar poliţia nu face altceva decât să mai înregistreze o plângere. Mai îngrijorător este faptul că aceşti păgubiţi, care apucă să plătească avansuri, sunt ulterior hărţuiţi la telefon şi ameninţaţi cu instanţa dacă nu îşi achită diferenţele. Bine-nţeles că nimeni n-ar trebui să le mai dea niciun leu, însă ţeparii devin adevăraţi recuperatori, iar ameninţările lor sunt dintre cele mai variate. În asemenea cazuri, păgubiţii ar trebui să ceară ajutorul instanţei. Şi acum vine întrebarea legitimă: „Când se va putea face lumină şi în acest caz?”
foto:arhiva
Amalia Babici Man