Îți dorești să crești păstrăvi? Află de ce trebuie să ții cont!

Crescătoriile de păstrăvi au câștigat popularitate în ultimii ani, fiind văzute ca afaceri durabile și profitabile în domeniul acvaculturii. Cu toate acestea, succesul în creșterea păstrăvului necesită o planificare atentă, cunoștințe și aderarea la anumiți pași esențiali.

Aspecte de luat în vedere pentru creșterea optimă a păstrăvului

  1. Calitatea apei

Fundamentul creșterii de succes a păstrăvului constă în menținerea calității apei. Păstrăvii sunt foarte sensibili la condițiile apei, în special la temperatură, la nivelul oxigenului dizolvat și la pH. Pentru a asigura un mediu sănătos, trebuie monitorizat și menținut nivelul de oxigen ridicat pentru a satisface nevoile respiratorii ale peștilor. Testarea regulată a apei pentru parametri precum amoniacul, nitriții și nitrații este esențială pentru a preveni poluarea apei și pentru a rămâne calitatea dorită a apei.

  1. Controlul temperaturii și fotoperioadei

Temperatura apei ar trebui să se situeze între 10°C și 15,5°C pentru o creștere optimă, astfel fiecare specie de păstrăv are preferințe diferite de temperatură. Este important să se opteze pentru o specie care se potrivește condițiilor de mediu existente. În plus, manipularea fotoperioadei printr-un sistem de iluminare bine conceput poate influența semnificativ comportamentul de hrănire, ratele de creștere și chiar reproducerea la unele specii. Astfel poate fi de ajutor gama de proiectoare cu LED de la fslshop.ro, care pot susține artificial ciclurile de reproducere la păstrăvi, atunci când lumina naturală nu este suficientă.

  1. Nutriția peștilor

Asigurarea unei diete echilibrate este esențială pentru sănătatea și dezvoltarea păstrăvului. Sunt disponibile furaje comerciale de înaltă calitate pentru păstrăv, dar aduce un plus dacă se monitorizează obiceiurile de hrănire și se ajustează rațiile după cum este necesar. Supraalimentarea poate duce la poluarea apei și la apariția unor probleme de sănătate, în timp ce subnutriția poate împiedica creșterea. Cerințele nutriționale ale acestor pești se modifică odată cu vârsta și dimensiunea, așa că monitorizarea atentă a nevoilor alimentare este necesară. Sistemele automate de hrănire pot ajuta la asigurarea unui program de hrănire consistent, promovând o creștere mai sănătoasă și mai rapidă.

  1. Măsuri de biosecuritate

Prevenirea introducerii și răspândirii bolilor în ferma de păstrăvi este de mare importanță. Se pot implementa măsuri stricte de biosecuritate, inclusiv punerea în carantină a noilor pești sosiți pentru a le monitoriza starea de sănătate, vaccinarea împotriva bolilor comune și efectuarea controalelor de sănătate de rutină. Riscul de transmitere a unei boli poate fi minimizat prin practici de salubrizare și prin menținerea curățeniei generale a fermei. În plus, accesul la fermă trebuie restricționat pentru a preveni intrarea personalului neautorizat, deoarece acesta poate introduce din greșeală agenți patogeni.

  1. Densitatea de stocare 

Este indicată determinarea cu atenție a unei densități de stocare adecvate, pe baza infrastructurii fermei și a calității apei. Supraaglomerarea poate duce la creșterea stresului și a susceptibilității la boli, în timp ce densitățile mai mici de populație pot promova pești mai sănătoși și rate de creștere mai bune. 

  1. Debitul și aerarea apei

Debitul și aerarea corespunzătoare a apei pot fi menținute în parametri optimi dacă se instalează sisteme de recirculare a apei sau sisteme de trecere pentru a asigura o alimentare constantă cu apă oxigenată. Procesul de aerare poate ajuta la distribuirea căldurii și la menținerea unei temperaturi uniforme în întreaga fermă, în special în regiunile cu condiții meteorologice extreme.

În concluzie, creșterea păstrăvului implică gestionarea îndeaproape a factorilor ce determină mediul acestor pești. Prin asigurarea unui control periodic al parametrilor apei, cât și a nutriției oferite, se poate crea un mediu care promovează sănătatea și creșterea păstrăvilor, care poate să ducă la o afacere în acvacultură de succes.

Sursă foto: Unsplash.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.