Timiș Ion Sorin : Un primar adevărat îsi respectă cuvântul dat!

Timiș Ion Sorin „O alegere potrivita  pentru binele orasului  Borșa – Principalele  obiective  și priorități  ale unui primar”

Alaturi  de oameni

Primarul este omul ales de catre cetatenii orasului pentru a le reprezenta  interesele și a  face  tot  ceea  ce  sta  in puterea   lui,  spre binele  locuitorilor.   Primarul   și functionarii  primariei  trebuie  sa sprijine  locuitorii  si sa rezolve  In mod eficient problemele de interes public cu care se confrunta.

Respectul fata de lege și fata de oamenii din jur

Un primar  adevarat  trebuie In primul rand sa respecte  legea și in conformitate  cu aceasta  sa lucreze  in folosul  cetatenilor, Viitorul  primar  trebuie  sa fie un bun gospodar  și un  bun  administrator   al banului  public.  Este  imperios  necesar  ca primarul  sa creeze conexiuni  și relatii  durabile  cu celelalte   institutii  ale statului, judetene  și nationale,  pentru  a beneficia  pe plan local de sprijin economic,  social și politic. Borsa are nevoie de  stabilitate si normalitate,  inainte de toate!

Primarul  este omul  care trebuie  sa colaboreze  bine  cu angajatii  primariei  și cu locuitorii  orasului,  deoarece  cu totii reprezinta  o forta  si fiecare  are rolul  sau si datoria civica și morala de-a participa  la bunul mers al orasului.  Viitorul nostru și al copiilor nostri   depinde  de noi!

Eu sunt dispus sa merg pans  la capat! Voi sunteti?

Asfaltări

O prioritate a primăriei Borșa a constituit-o realizarea de drumuri practicabile pentru locuitorii orașului, respectiv reabilitări și lărgiri de drumuri și asfaltare.

În anul 2013 în orașul Borșa s-au asfaltat10 kilometri de străzi. Au fost asfaltate străzile: Brădet, Negoiescu, Repedea, Pietroasa, Popa Lupu Șandru, Ion Creangă, Păcii, Lăzuci, Toroiaga, Înfrățirii și Borcutului.

Asfaltul este o necesitate și nu un lux! Fiecare locuitor și deținător de autoturisme trebuie să beneficieze de condiții optime pentru a ajunge la locuința lui.

În viitorul apropiat fiecare drum de acces public va fi asfaltat. Trebuie create condiții pentru accesul utilajelor de deszăpezire, pompieri și salubrizare. Acestea trebuie să aibă acces pe toate drumurile publice ale orașului Borșa.

Reabilitări și lărgiri de drumuri

În perioada 2012 – 2014 s-au reabilitat și lărgit 37 kilometri de străzi din localitatea Borșa și anume: Fântâna, Birț, Valea Poienii, Prieteniei, Muntelui, Cătunului, Bradului, Rândunelelor, Malului, Crângului, Valea Ilei, Doinei, Capra Neagră, Gârlei, Rodnei, Coloniei, Fața Gării, Ț a p i n a r i l o r,   I z v o r,   V ă l c i n e ț , To r e n t u l u i ,   F e r i g e i ,   L a l e l e l o r, Cimbrului,  Sârca, Obcinei,  Dealu R â ș i l o r ,   I a s o m i e i ,   G a r o a f e i , Luceafărului, Filonului, Văilor, Bujorului și Gruieț.

În Borșa încă mai există drumuri impracticabile. Cu greu pot ajunge acasă locuitorii acelor străzi.

Toate drumurile de acces public din Borșa vor fi reabilitate.

Reabilitarea și lărgirea drumurilor de acces public reprezintă prioritate a primăriei în viitorul apropiat.

Una dintre cele mai importante realizari ale primariei Borsa si a Consiliului Local Borsa in colaborare cu Colonelul Ion Pop (Rapidu) a fost infiintarea centrului SMURD la Borsa.

De ce a trebuit să apară SMURD?

Înființarea centrului SMURD a avut loc în timp record, mai exact în decursul unei luni de zile. Suntem singurul oraș din țară care a reușit să își stabilească un centru SMURD în timp atât de scurt. Dacă nu se realiza acest lucru riscam să pierdem ambulanța destinată orașului Borșa, care ar fi urmat drumul altui oras din județ.

–  Pentru ca omul să poată trăi pe Pământ are nevoie de aer, apă și hrană.

–  Pentru ca omul să poată trăi fericit pe Pământ are nevoie de familie, soție, copii, părinți, nepoți, frați și surori.

–  Pentru ca omul să poată trăi fericit și bine pe Pământ are nevoie de casă și haine.

–  Pentru ca omul să poată trăi fericit, bine și mult pe Pământ are nevoie de

SĂNĂTATE.

Dacă omul este SĂNĂTOS se poate bucura de viața bună și fericită alături de familie, prieteni, colegi și tot ceea ce-l înconjoară. Dumnezeu a lăsat pe Pământ aerul, apa și hrana. Omul și-a întemeiat familia, și-a construit casa, și-a cumpărat hainele, dar pentru sănătate are nevoie de asistente, medici sau profesori de medicină. Pe Pământ există asistente, medici, profesori de medicină, dar aceștia nu sunt lângă noi de fiecare dată când avem nevoie de ei. De aceea este nevoie ca între locurile populate de oameni să existe DRUMURI. Dacă aceste DRUMURI au fost construite de om, atunci a fost nevoie de cineva care sa ne transporte către locurile unde există asistente, medici sau profesori de medicină. Pentru ca transportul către medicul specialist, spitalul universitar sau profesorul de medicina să fie făcut în cel mai scurt timp și în siguranță deplină a fost nevoie să ia ființa Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, pe scurt SMURD. De anul trecut borșenii sunt mult mai aproape de spital, medici, profesori de medicină, odată cu inaugurarea noului centru SMURD și POMPIERI BORȘA.

Heliport SMURD

Pe platforma Spitalului de Recuperare Borșa a fost amenajat Heliportul necesar aterizărilor elicopterelor SMURD și MAI.

Platforma betonată destinată aterizărilor de elicoptere a fost testată de către un elicopter MAI pentru a vedea dacă aceasta se poate folosi pentru orice tip de elicopter care se află în dotarea forțelor aeriene MAI. Rezultatul a fost unul foarte bun, iar Borșa a fost dată ca și exemplu pozitiv pentru celelalte localități  din  țară. Timpii  de  răspuns pentru situațiile de urgență se reduc asfel foarte mult.

Heliportul SMURD de la Borșa a fost realizat în paralel cu Centrul SMURD și POMPIERI BORȘA.

Centru de zi pentru persoane vârstnice

Finalizarea proiectului european “Centru de zi pentru persoane varstnice” situat pe strada Ștrandului, zona Râturi, reprezintă un beneficiu și o realizare importantă a Primăriei Borșa. În acest fel, persoanele în vârstă, parinții și bătrânii noștri pot beneficia de spațiu, îngrijiri și condiții bune pentru a-și petrece timpul liber.

Bătrânii, bunicii și părinții noștri nu trebuie neglijați, deoarece ei sunt înaintașii noștri, iar noi suntem datori să-i respectăm. Tuturor ne vine rândul la un moment dat, cu toții vom ajunge batrâni și vom avea nevoie de atenție din partea celor mai tineri. Așadar, pe lângă copiii și tinerii noștri, suntem datori să avem grijă și de bătrânii noștri.

Finalizare proiect european D.C. 8 Borșa – Baia Borșa

Una din cele mai importante realizări ale Primăriei Borșa din anul 2013 o reprezintă finalizarea proiectului “Reabilitarea Drumului Comunal D.C. 8 Borșa – Baia Borșa”. Acest drum leagă centrul orașului Borșa de cartierul Baia Borșa. Avem astăzi singurul proiect de acest gen din Maramureș, finalizat! Ne putem lăuda astazi cu un drum, cum puține mai sunt în țară. Acest drum intens practicat în perioada de glorie a orașului Borșa, perioadă în care Întreprinderea Minieră era în floare, a fost dat uitării foarte mulți ani. Astăzi putem spune ca a reînflorit cartierul Baia Borșa si ne putem bucura cu toții de un drum european.

Aleea Inimii

În spatele Primăriei și a Spitalului de Recuperare Borșa a fost amenajată și securizată o alee de cca. 700 m, asfaltată, dotată cu bancuțe și corpuri de iluminat, pentru ca tinerii și copiii să aibă un loc în care să se recreeze.

Alături de parculețul de lângă Primărie reprezintă un loc în care locuitorii din vecinătate, din zona blocurilor se pot destinde și se pot bucura în aer liber. Aceasta alee a primit numele de Aleea Inimii. În trecut acest spatiu era plin de vegetație și nu avea nici o utilitate. Noi i-am găsit una!

Reabilitare Școli

Pentru ca elevii și copiii noștri să se poată dezvolta normal și bine, trebuie să le creem condiții  optime de studiu. Copiii sunt o prioritate!

A fost reabilitată Școala din Complex.

A fost reabilitată și transformată în Grădinița Școala din Birț.

A fost reabilitată Școala 9 – Corp B și a fost înlocuit sistemul de încalzire și centrala termică.

Reabilitare monumente

A fost reabilitat Monumentului Eroilor.

A fost reabilitată Statuia lui Mihali Gavrilă Ștrifundă (fostul primar exemplar al Borșei) din parcul central. Au fost reabilitate: Monumentul din Preluca Tătarilor și Obeliscul din Pasul Prislop.

UTILAJE drum container moderne si

Au fost achiziționate în anul 2013 utilaje moderne pentru salubrizare și maturat și stropit stradal.

Tot în cursul anului 2013 au fost achizitionate containere și coșuri stradale pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Acestea au fost poziționate în toate cartierele orașului Borșa.

Curățenie și ordine

 Curățenie în zona blocurilor din Borșa și Baia Borșa

Amenajare parcări auto în zona blocurilor din Baia Borșa și Complex lângă telescaun

Extindere alei pietonale în zona centrală

Exemplu pentru locuitorii de la blocuri: AȘA NU

Îndiguiri

Igienizare și curățare subsoluri blocuri

Acțiunea a fost începută, ea trebuie continuată.

Reabilitare stații de transport în comun

Dotare cu bancuțe din lemn

Asfaltări si reabilitari drumuri

Momentan sunt în curs de asfaltare următoarele străzi: Ion Creangă (diferența), Salcâmilor,  Vișeului,  Trandafirilor,  Ștrandului (diferența),  Vasile Alexandri (Vaduri), Rotundu, Forestierilor și Băiței. Se va reface covorul asfaltic pe strada Fântâna, din intersecție până la Stibina. Se va asfalta și parcarea din Baia Borșa din fața sediului Remin.

Străzi asfaltate până la ultima casă

Mi-am propus să reabilitez toate străzile din localitate pentru ca fiecare cetățean să beneficieze de drumuri asfaltate până la ultima locuință.

Primăria Borșa are în derulare un proiect cu finanțare europeană în valoare de 4 milioane de euro pentru asfaltarea a 14 kilometri de străzi secundare.

Canalizare și aducțiuni de apă potabilă

Anul trecut, în 2013, s-a realizat dublura de canalizare pe străzile: 22 Decembrie, Unirii și Minerilor.

Anul acesta au început lucrările la sistemul de canalizare pe strada Băiței, unde se reface și rețeaua de apă.

În viitor, fiecare casă trebuie să beneficieze de aducțiune de apă potabilă și racorduri la rețeaua de canalizare. Pentru realizarea acestui obiectiv și pentru alinierea la cerințele europene ale orașului Borșa, în viitor va trebui să apelăm la surse de finanțare europeană, ceea ce implică aderarea la o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară și preluarea orașului Borșa de către un Operator Regional. Este singura modalitate prin care putem beneficia de fonduri europene, iar aceste condiții sunt impuse de către Comisia Europeană. Așadar, în următorii ani acest obiectiv trebuie realizat și pus în practică.

Stație de epurare în zona Gară

Un alt obiectiv foarte important și necesar pentru orașul Borșa este achiziționarea unei stații de epurare a apelor uzate. Avem în acest sens realizat studiul de fezabilitate aferent acestui proiect pentru obținerea unei finanțări europene. Acest obiectiv este foarte important pentru noi.

Poduri

Există în derulare un proiect cu finanțare europeană pentru construirea a 4 poduri în valoare de 8 milioane de euro.

Șosea ocolitoare

Un proiect foarte necesar și important pentru Borșa este realizarea unui drum de ocolire a centrului orașului.

Am început să lucrăm la acest proiect care va fi finanțat din fonduri europene. Acesta va ocoli orașul începând din zona Restaurantului Căiluț și până la Gura Repezii. Instalația din poza de mai jos execută foraje pentru studiul geo aferent   podurilor care urmează a fi construite și pentru străzile care urmează a fi asfaltate în realizarea acestui proiect.

Centru de informare turistică

Acest proiect în valoare de 150.000 euro a obținut deja finanțare europeană și urmeaza a fi implementat în viitorul apropiat.

Scopul acestui centru este de a promova și a valorifica patrimoniul și frumusețile orașului Borșa în țară și peste hotare.

Promovarea turistică a orașului Borșa a început încă din anul 2012 prin participarea reprezentanților primăriei și a agenției de turism din localitate la târguri de turism internaționale. În paralel cu înfrumusețarea și dezvoltarea orașului trebuie să ne ocupăm și de promovarea turistică a ținuturilor orașului nostru.

Orașul Borșa este numit ținutul celor trei minuni: Vârful Pietrosu, Lacul Iezer care are forma hărții României si Cascada Cailor, una din cele mai mari căderi de apă.

Construirea unei grădinițe și creșe pentru copii Există în derulare un proiect cu finanțare europeană pentru construirea unui cămin și a unei creșe pentru copii în valoare de 1,5 milioane euro. Este necesar acest proiect pentru copii, deoarece creșa existentă la ora actuală nu face față numărului de copii care ar putea să se înscrie, iar condițiile din creșă trebuie îmbunătățite numaidecât.

Tot în viitor apropiat urmează reabilitarea și modernizarea Școlii 9 – Corp B, inclusiv After School, sală de mese, amfiteatru și creșterea numărului de săli de clasă.

Realizarea unei telecabine spre Vârful Pietrosu

Deși pare un proiect fantezist și irealizabil pentru acest proiect există soluție tehnică și au fost purtate discuții cu o societate din Austria pentru implementarea lui. Acest proiect ar duce la creșterea interesului turiștilor pentru zona noastră și implicit o creștere semnificativă a numărului de turiști. Este un prioect viabil pentru Borșa.

Iluminat public și stradal

Fiecare locuitor al orașului Borșa trebuie și va beneficia de aceasta utilitate.

Reabilitarea Casei de Cultură

Deoarece nu există posibilitatea demolării și reconstruirii Casei de Cultură a orașului Borșa, pentru că acest fapt ar presupune pierderea terenului pe care este situată Casa de Cultură actuală, am hotărât să realizăm un proiect care să permită reabilitarea, modernizarea și adaptarea Casei de Cultură la cerințele orașului. Proiectul Casei de Cultură este unul cu specific maramureșean din punctul de vedere al arhitecturii. Casa de Cultură va beneficia de un amfiteatru și de o sală de dansuri pentru tinerii care practică acest sport, ea va fi utilată pentru desfășurarea optimă a activităților culturale. Acest proiect va fi pus în practică în cel mai scurt timp.

Agricultura și creșterea animalelor

Aceste ramuri, creșterea animalelor, plantațiile de pomi fructiferi și dezvoltarea agriculturii aduc Borșei prosperitate și locuri de muncă. Voi face tot ce este cu putință pentru a reînvia acest sector în Borșa și voi încuraja și sprijini toate persoanele care doresc să se implice și să investească în aceste activități.

Reabilitare blocuri și igienizare subsoluri

Acest proiect este unul foarte important pentru locuitorii de la blocuri, care după cum știm reprezintă un mare număr din populația orașului, iar aceștia necesită condiții decente de trai. Realizarea acestui proiect implică constituirea Asociațiilor de Proprietaripentru fiecare bloc. Pentru a putea beneficia de sprijinul primăriei, deoarece primăria nu poate încheia contracte decât cu persoane juridice, locuitorii de la blocuri trebuie să se constituie în Asociații de Proprietari. Fac apel pe această cale la toți locuitorii din blocuri și care nu fac parte deja din Asociații de Proprietari să realizeze cât mai curând acest lucru, pentru a putea derula aceste proiecte.

Strategia de dezvoltare 2014 – 2020

Planul de acțiune a orașului Borșa în perioada 2014 – 2020 cuprinde un set de proiecte propuse pentru finanțare europeană. Această strategie urmează a fi inclusă în strategia de dezvoltare a județului Maramureș și a țării. Ea va fi aprobată de către Consiliul Local Borșa și va constitui BIBLIA orașului nostru în viitor.

Pe scurt, în paginile următoare, va fi enumerată lista cu fiecare proiect care face parte din acest plan de acțiune, descris pe scurt.

Proiectul nr. 1

Înființare rețea principală de distribuție și clorinare a apei potabile.

Proiectul nr. 2

Înființare rețea principală de colectare și epurare a apei uzate menajere.

Proiectul nr. 3

Construirea unei artere de circulație secundară pe langa râul Vișeu.

Proiectul nr. 4

Amenajarea domeniului schiabil în Zona Prislopaș – Căldarea Puzdrelor.

Proiectul nr. 5

Creare bază sportivă în Baia Borsa.

Proiectul nr. 6

Valorificarea resurselor naturale – gaze mofetice şi ape minerale în scop turistic Statiunea ecoturistica “Viața în mijlocul naturii”.

 Proiectul nr. 7

Amenajarea și reabilitarea complexului de trambuline naturale.

Proiectul nr. 8

Reabilitarea și modernizarea rețelei de străzi urbane în zona Complex și Centru

Proiectul nr. 9

Crearea unui Parc Industrial pentru prelucrarea lemnului și extracție piatră pe raza orașul Borșa.

Proiectul nr. 10

Reabilitarea şi modernizarea creșei de copii din orașul Borșa.

Proiectul nr. 11

Reabilitarea și modernizarea Spitalului  de Recuperare și a secției Urgențe.

Proiectul nr. 12

Reabilitarea și modernizarea instituțiilor de învățământ.

Proiectul nr. 13

Executarea subterană a branșamentelor electrice, curenți slabi și extinderea rețelei de iluminat public.

Proiectul nr. 14

Construirea unui pod peste râul Cisla în zona Râturi și amenajarea de sensuri giratorii.

Proiectul nr. 15

Amenajarea și semnalizarea pe drumurile de acces, a unor izvoare minerale, pentru a le transforma în obiective de interes turistic.

Proiectul nr. 16

Includerea peșterilor în circuite turistice și promovarea lor.

Proiectul nr. 17

Amenajarea a 46 km de trasee turistice și refugii alpine.

Proiectul nr. 18

Amenajare trasee de 76.5 km de off-road.

Proiectul nr. 19

Crearea unei telecabine  spre Pietrosul Rodnei.

Proiectul nr. 20

Amenajarea minei în scop turistic.

Proiectul nr. 21

Amenajarea unor zone de picnic si camping.

Proiectul nr. 22

Dezvoltarea agriculturii prin infiinţarea unor centre de colectare si prelucrare.

Proiectul nr. 23

Construirea unui Post Salvamont, construirea Punctelor de observare, filmare, fotografiere terase belvedere și construirea unui Refugiu Montan.

Proiectul nr. 24

Aducțiune rețea gaz în Orașul Borșa.

Proiectul nr. 25

Amenajare microhidrocentrale pe cursul râurilor care permit acest lucru.

Proiectul nr. 26

Reabilitarea și modernizarea Casei de Cultură din cartierul Baia Borșa și Centru.

Proiectul nr. 27

Construirea unui pasaj suprateran peste raul Cisla.

Proiectul nr. 28

Creșterea siguranței și prevenirea criminalității în zona de acțiune a orașului Borșa, prin achiziționarea de echipamente specifice și amenajarea unui centru de supraveghere.

Proiectul nr. 29

Crearea infrastructurii de transport public, prin crearea unui terminal intermodal, precum și modernizarea iluminatului public în orașul Borșa.

Proiectul nr. 30

Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe în orașul Borșa.

Proiectul nr. 31

Modernizarea drumurilor forestiere în orașul Borsa.

Proiectul nr. 32

Modernizarea drumurilor agricole în orașul Borșa.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.