Copilul tau refuza sa iti mai vorbeasca? Orice incercare a ta de a stabili o conexiune cu el se loveste de un refuz? Simti cum intre tine si copilul tau se naste o prapastie, care se mareste pe zi ce trece? Volumul Tine-ti copiii aproape – Gabor Mate iti va oferi raspunsul intrebarilor care navalesc asupra ta in astfel de momente.
Renumitul psihoterapeut vorbeste in cel mai recent volum al sau, scris in colaborare cu Gordon Neufeld, despre motivele pentru care copilul ajunge sa respinga contactul cu parintii. Cei doi specialisti in dezvoltarea copilului sustin ca la baza acestei respingeri sta de fapt pierderea dorintei copilului de a fi bun pentru parintele sau. Potrivit celor doi, dorinta copilului de a fi bun pentru parinti ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru adulti.
„Cand un copil refuza contactul cu noi, in loc sa-si doreasca sa ne multumeasca, apar instinctele de respingere si iritare. Ni se pare ca, atunci cand copilul este orientat spre egali, incearca sa ne apese toate butoanele; intr-un fel este adevarat, doar ca este o actiune instinctiva si neintentionata. Fiintele conduse de atasament sunt fiinte conduse de instincte si impulsuri […] Un ultim avertisment. Dorinta unui copil de a fi bun pentru parintii sai constituie o motivatie puternica, ce usureaza mult meseria de parinte. Necesita incredere si o ingrijire atenta”, este unul dintre avertismentele la care sufletul fiecarui parinte va tresari cand va citi volumul Tine-ti copiii aproape – Gabor Mate.
Mate subliniaza aceasta responsabilitate a parintilor de a ingriji dorinta copilului de a fi bun pentru parintii sai si explica ce impact are asupra acestora retragerea increderii.
„Sa retragem copilului increderea pe care o avem in el inseamna sa-l lasam fara replica si sa-l ranim profund. Daca dorinta de a fi bun pentru noi nu este ingrijita si pretuita, copilul isi va pierde motivatia de a incerca in continuare sa se ridice la inaltimea asteptarilor. Dorinta copiilor de a fi buni pentru noi si nu abilitatea lor de a se comporta conform asteptarilor este cea care nedreptateste increderea noastra in ei”, continua autorii sirul explicatiilor in cartea Tine-ti copiii aproape – Gabor Mate.
Celebrul psihoterapeut subliniaza faptul ca parintele trebuie sa ramana alaturi copilului, mai ales in momentele de decadere ale acestuia. Astfel, parintele ii arata copilului cat este de important pentru el si ii hraneste dorinta de a fi bun.
„Chiar daca un copil nu se ridica la inaltimea asteptarilor noastre si nu-si realizeaza propriile planuri, ramane la fel de important sa avem incredere in dorinta sa de a fi bun pentru noi”, le este explicat parintilor din intreaga lume in volumul Tine-ti copiii aproape – Gabor Mate.
Ruperea atasamentului copiilor de parinti este analizata riguros, fiind explicata in detaliu, pe intelesul tuturor: “Parintii ajung adesea sa se certe pe tema valorilor, fara sa inteleaga ca, pentru copiii lor orientati spre egali, valorile nu sunt altceva decat standarde pe care ei, copiii, trebuie sa le indeplineasca pentru a fi acceptati in grup. […] Si astfel pierdem influenta exact in momentul in care este cel mai potrivit si necesar sa articulam valorile, sa incurajam internalizarea lor. Cultivarea valorilor necesita timp si conversatii. Orientarea spre egali le rapeste parintilor aceasta oportunitate. In acest fel, orientarea spre egali opreste dezvoltarea principiilor morale”.
Comanda volumul Tine-ti copiii aproape – Gabor Mate si asigura-te ca vei reusi sa tii pasul cu evolutia adolescentului tau, fara a-l pierde in aceasta etapa provocatoare a vietii.