Titularizare 2014: Lovitură dură pentru dascălii care au susținut examenul

titularizare-2013Veste rea pentru dascălii maramureșeni care au obținut nota 7.00 în ultimii ani la concursul de titularizare. Acești profesori ar fi avut șansa ca, în vară, să primească un post în învățământ, dacă era disponibil, fără să mai susțină un nou examen.

Hotărârea a fost luată de Curtea Constituțională, iar de acum, cei care doresc să se stabilească în învățământ, trebuie să susțină examenul anual.

Maria Dunca, este cadru didactic la o unitate de învățământ din județ, de mai bine de 15 ani. Desigur că, de-a lungul anilor a participat la concursurile de titularizare, iar în urmă cu doi ani, Maria a obținut nota 7.00. Cu toate acestea, nu a avut posibilitatea de a se titulariza pe o catedră din învățământ. Acum, când în sfârșit ar fi putut să devină titulară pe post, Curtea Constituțională a decis că profesorii nu se mai pot titulariza în baza notei obținute în anii anteriori, la titularizare. „Până când Ministerul Educației Naționale (MEN) își va armoniza legislația proprie cu cea impusă de Curte, articolul de lege în baza căruia se realizau titularizările pe baza notelor vechi este suspendat. Concret, Curtea Constituțională a decis că sunt neconstituționale dispozițiile care prevăd posibilitatea titularizării cadrelor didactice care au participat la examene de titularizare în anii anteriori”, a declarat femeia, foarte supărată din cauza acestei situații.

Nota 7.00 nu garantează obținerea postului vizat de dascăl

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Maramureș susțin că, peste câteva zile, conform Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic, profesorii care și-au pregătit dosarele pentru a se titulariza, în baza notelor obținute la concurs în anii anteriori, ar trebui să depună la secretariatele școlilor cererile de a fi titularizate în baza art. 253 din lege, care spune asa: „(1) Cadrele didactice netitulare calificate care au participat în ultimii 6 ani la concursul național unic de titularizare, care au obținut cel puțin nota/media 7.00 și au ocupat un post/o catedră, devin titulare în sistemul de învățământ preuniversitar, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții generale: a) se certifică viabilitatea postului/catedrei> b) consiliul de administrație al unității respective este de acord”.

Cadrele didactice care promovează examenul de titularizare și sunt angajate într-o școală pe perioadă nedeterminată, pot rămâne definitiv în sistemul de învățământ, titulari, iar dacă li se restrânge postul, inspectoratul trebuie să le găsească un post în altă unitate de învățământ. Pentru ca un profesor să se poată angaja într-o școală pe perioadă nedeterminată, acesta trebuie să participe la examenul de titularizare și să obțină minimum nota 7.00, atât la proba scrisă cât și la cea practică/inspecția specială la clasă. Cadrele didactice care au luat note mai mici de 7.00, dar mai mari de 5.00 la titularizare, se pot angaja într-o instituție de învățământ ca suplinitori, pe perioada determinată. Dar obținerea notei 7.00 la titularizare nu garantează și obținerea postului vizat de un profesor într-o unitate de învățământ, pentru că repartizarea pe post se face în ordinea descrescătoare a mediilor, deci este titularizat cel cu nota cea mai mare.

Anca-Florina Filip (Maramures Jurnal)

SIGLA_mmjurnalRGB (1)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.