Titus Corlățean la ceremonia de sfințire a unei troițe românești în memoria victimelor accidentului rutier din Muntenegru

În contextul vizitei în Muntenegru, ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a participat astăzi, 18 iulie 2014, la o ceremonie de sfințire a unei troițe românești ridicate în memoria victimelor accidentului rutier din 23 iunie 2013, din canionul Morača, și a depus o coroană de flori în numele guvernului român, informează MAE într-un Comunicat transmis AGERPRES.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES ARHIVA

Cu acest prilej, oficialul român a transmis un mesaj de compasiune în memoria celor decedați, precum și gratitudinea pentru sprijinul acordat conaționalilor de către autoritățile muntenegrene, personalul medical și cetățenii simpli aflați în acel moment la locul accidentului.

‘Solidaritatea manifestată în acele momente a schimbat fundamental relațiile dintre cele două popoare, iar la nivel inter-guvernamental România a devenit principalul susținător al Muntenegrului în obiectivele sale politice de integrare europeană și euro-atlantică’.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în MAE muntenegrean, Vladimir Radulovic, a exprimat compasiunea sa pentru memoria victimelor și a subliniat că legăturile de prietenie și solidaritate existente între cele două țări și popoare au fost reînnoite și întărite, chiar în circumstanțele fatale cunoscute.

Ministrul Corlățean a oferit plachete comemorative cetățenilor muntenegreni implicați în operațiunile de salvare a victimelor accidentului, ca simbol al recunoștinței guvernului român pentru solidaritatea de excepție manifestată în acele momente dramatice.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților centrale și locale, salvamontiști și personal medical implicat la momentul accidentului, supraviețuitori și reprezentanți ai presei locale și din România.

La 23 iunie 2013, un autocar având la bord 47 de cetățeni români care efectuau o excursie turistică în circuit s-a prăbușit într-o prăpastie de 30 de metri, pe șoseaua națională din canionul Morača, Muntenegru.
În urma accidentului și-au pierdut viața 18 cetățeni români și alți 29 au fost răniți.

În aceeași zi, ministrul afacerilor externe a dispus activarea Celulei de Criză, care a lucrat neîntrerupt pentru gestionarea consecințelor accidentului, cu un efectiv de 60 de angajați MAE din cadrul Centralei și al misiunilor diplomatice din regiune. Celula de criză și-a încetat activitatea la 26 iunie 2013, ca urmare a finalizării operațiunilor de repatriere a cetățenilor români.

Ziua de 26 iunie 2013 a fost declarată de Guvernul României zi de doliu național pe teritoriul României, iar în misiunile diplomatice ale României din străinătate drapelul a fost arborat în bernă și au fost deschise Cărți de condoleanțe la sediile acestora.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.