TOATE cuplurile care NU au COPII primesc 1.400 de EURO! Vezi care sunt condițiile!

cupluriVeşti bune pentru cuplurile care încearcă de ani buni să aducă pe lume un copil, dar din cauza problemelor de infertilitate nu-şi pot îndeplini visul. Din primăvara acestui an s-a reluat “Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer”, prin care statul va deconta, fiecărui cuplu acceptat în program, o parte din suma necesară procedurii.

Cu toate că în 11 ani nu a reuşit, nici măcar cu ajutorul fertilizării in vitro, să rămână însărcinată, Georgiana tot mai speră într-o minune
 În România, un cuplu din cinci are probleme de infertilitate. Şi pentru că procedurile necesare unei fertilizări ajung până la 5.000 de euro, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au aprobat reluarea unui program care va susţine cuplurile ce doresc să aducă pe lume un copil.

Astfel, anul acesta, statul va suporta o parte din costul procedurii pentru circa 300 de cupluri. Mai exact, în curând, fiecare cuplu va primi, o singură dată, 1.400 de euro, bani ce acoperă strict procedura de fertilizare.

Pentru a beneficia de acest ajutor, cuplurile trebuie să îndeplinească anumite condiţii: să fie infertile, să beneficieze de asigurare medicală, vârsta femeii să fie cuprinsă între 24 şi 40 de ani, iar cuplul în cauză să fie donator direct de spermă şi ovocite (nu se acceptă mamă-surogat).

Cariera, înaintea familiei

Cauzele infertilităţii pot fi medicale sau legate de modul de viaţă al fiecăruia. Iar cel mai dăunător factor este munca. Femeile din ziua de azi sunt preocupate în primul rând de carieră şi lasă familia în plan secund.

“Fertilitatea femeilor scade considerabil după 30-35 de ani, acesta fiind principalul motiv pentru care doamnele întâmpină probleme atunci când vor să aducă pe lume un copil. O infertilitate e ca orice altă boală care, cu o probabilitate de 90%, se rezolvă”, explică dr. Andreas Vythoulkas, specialist în tratamentul infertilităţii cuplului.

Cea de-a doua cauză este cea medicală. Cele mai întâlnite probleme în rândul femeilor sunt: endometrioza (principala cauză de infertilitate), înfundarea trompelor, fibroamele sau rezerva ovariană redusă – care se întâmplă fie din cauza vârstei (femeia este prea în vârstă), fie din cauza patologiei (aşa se naşte).

Însă această problemă nu o întâlnim numai în rândul femeilor, ci şi în rândul bărbaţilor. Una dintre problemele bărbaţilor este la nivelul spermei. În acest caz, patologia poate fi genetică, fie aşa se naşte persoana respectivă cu o cantitate redusă de spermă, fie există probleme legate de calitatea acesteia.

O altă cauză este legată de modul haotic de viaţă al bărbaţilor care poate duce la infertilitate. Consumul de alcool, tutunul, drogurile, stresul şi programul de lucru mult prea lung sunt principalii factori care afectează calitatea spermei.

“Multe cupluri fac o mare greşeală. Încearcă ani la rând să facă copii şi chiar dacă văd că nu au nici o şansă de reuşită, nu cer sfatul specialistului. Şi aici mă refer la medicii care au competenţă în tratamentul infertilităţii cuplului. Sfatul meu: dacă în decursul unui an o pereche nu reuşeşte să conceapă un copil, este clar că există o problemă şi e cazul să ceară ajutor medical”, a conchis dr. Vythoulkas.

De 11 ani se chinuie să facă un copilaş

Georgiana, o tânără de 35 de ani din Capitală, încearcă de mai bine de 11 ani să aducă pe lume un copil. După ce şi-a făcut o mulţime de investigaţii şi a bătut pe la uşile mai multor doctori renumiţi, femeia a aflat că suferă de endometrioză şi că şansele ei să rămână însărcinată pe cale naturală sunt aproape de 0. În urmă cu un an, după ce a strâns cu greu suma necesară, Georgiana a făcut fertilizare in vitro. Însă nici de data aceasta nu a avut noroc.

“Este foarte dureros să încerci ani la rând să aduci pe lume un copil şi să nu reuşeşti în nici un fel. Şi este şi extrem de scump. Eu am cheltuit în jur de opt mii de euro cu totul”, spune tânăra, care nu ştie dacă ar mai avea curaj să treacă încă o dată prin toate procedurile şi tratamentele hormonale necesare fertilizării in vitro.

Luna aceasta vom afla unităţile selectate în programul de fertilizare

Zilele acestea are loc procedura de selecţie a spitalelor şi clinicilor care vor intra în programul de fertilizare. Până în data de 15 mai se vor analiza aceste cereri şi vor fi desemnate unităţile acceptate, urmând ca Ministerul Sănătăţii să facă publică lista “câştigătorilor”.

De la începutul lunii iunie, cuplurile care doresc să beneficieze de ajutorul acordat de stat îşi vor putea depune şi ele dosarele la minister. Anul acesta, programul va beneficia, pentru început, de un buget de 1.875.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.