Topul celor mai ieftine credite Prima Mașină. Împrumuturile sunt deja mai scumpe

prima masinaLa reguli noi, costuri noi! O nouă hotărâre de guvern unește programul Rabla cu programul Prima Mașină. Astfel, viitorul posesor al autoturismului scapă și de grija avansului sau măcar a unei mari părți din acesta. Din cauza scumpirilor la credite operate de bănci în luna februarie, CEC Bank nu mai oferă cel mai ieftin credit pentru Prima Mașină (așa cum era acum două luni), fiind detronat de Banca Transilvania.

Chiar dacă există o dobândă maximal impusă, Robor la 6 luni plus 3%, costurile băncilor comerciale nu sunt uniforme, din cauza comisioanelor și a costurilor incluse in prețul împrumutului.

În ultima vreme însă, băncile au reluat trendul ascendant al dobânzilor la creditele în lei, chiar dacă nici o condiție de piață nu justifică economic această decizie. Per total sistem, conform datelor BNR, dobânda la creditele noi în lei a crescut în luna februarie 1,2% față de ianuarie.

În aceste condiții, cel mai ieftin credit de 47.500 de lei acordat pe o perioadă de 60 de luni  poate fi contractat de la Banca Transilvania. Urmează Alpha Bank, CEC Bank şi BRD. Celelalte bănci care și-au anunțat intenția de a participa la programul Prima Mașină nu și-au afișat încă ofertele. Topul a fost realizat în funcție de valoarea ratei lunare și a sumei maxime de plată pentru client.

Noul act normativ corelează cele două programe guvernamentale astfel încât un beneficiar al Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional va putea achiziţiona un autoturism nou, folosind facilitatea acordată prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (Programul Rabla) pentru justificarea achitării avansului de minimum 5% din preţul de achiziţie a noului autoturism.

Prin Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, persoanele fizice beneficiază de garanţii guvernamentale la contractarea creditelor pentru achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui preţ nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA.

Prin aceeaşi hotărâre, Guvernul a stabilit ca pentru 2016 plafonul garanţiilor care pot fi emise în cadrul Programului Prima maşină este de 100 de milioane de lei din diferenţa neutilizată din plafonul alocat pentru 2015. Pentru anul trecut, plafonul alocat garanţiilor emise pentru acest program a fost de 350 de milioane de lei. Până la finalul anului 2015, au fost acordate 193 de garanţii, potrivit sursei citate.

Banca Dobânda Rata lunară
Banca Transilvania

4,04%

875,6 lei
Alpha Bank 4,03% 878 lei
CEC Bank 4,24% 880 lei
BRD 4,03% 941 lei

Sursa: economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.