Topul celor mai productivi miniştri ai Transporturilor. Câţi kilometri de autostradă a inaugurat fiecare

Ministerul Transporturilor a avut peste 20 de şefi în cei aproape 28 de ani de la Revoluţie. Dintre aceştia, doar 10 au inaugurat autostrăzi. ECONOMICA.NET prezintă clasamentul celor mai productivi miniştri ai Transporturilor din istoria post-decembristă a României.

Cu o reţea de doar 750 de kilometri de autostrăzi, din care 115 inauguraţi înainte de 1989, România este în urma altor state din regiune la capitolul dezvoltării infrastructurii rutiere, fiind depăşită până şi de Bulgaria, care are 786 km de autostradă în exploatare.

Dacă ar fi apucat să inaugureze 90 de kilometri de autostradă cum a promis la începutul anului, ministrul Răzvan Cuc, proaspăt remaniat, ar fi intrat în top 3 cei mai performanţi miniştri. Cu 15 kilometri inauguraţi în 10 luni de mandat, acesta se clasează însă tocmai pe locul 10. Totuși, el ocupă un loc fruntaș după valoarea proiectelor lansate. Compania de Drumuri a scos la licitație în mandatul său proiecte de 14 miliarde de lei, printre care și cea mai complexă lucrare de infrastructură din istoria post-decembristă, Podul de la Brăila.

Contrar aşteptărilor, numărul de kilometri inauguraţi nu este direct proporţional cu durata mandatului. Astfel, Traian Băsescu, cel mai cunoscut si longeviv ministru al Transporturilor, care a condus instituţia aproape cinci ani in cele trei mandate ale sale, nu a inaugurat niciun kilometru de autostradă.

Cel mai productiv ministru al Transporturilor din istoria post-decembristă a României este Ovidiu Silaghi, cu 140 de kilometri de autostradă inauguraţi, în cele opt luni de mandat ca membru PNL în primul guvern condus de Victor Ponta.

Pe locul doi se află Miron Mitrea (PSD), cu 98 de kilometri inauguraţi in patru ani de mandat.

Podiumul este completat de Ramona Mănescu, membru PNL, care în circa şapte luni de mandat în al treilea guvernul Victor Ponta, a inaugurat 88 de kilometri de autostradă.

Pe locul patru se află Anca Boagiu (PD, actual PNL), cu 84 de kilometri de autostradă, urmată de Ioan Rus cu 61 de kilometri.

Ludovic Orban (PNL) a inaugurat şi el 50 de kilometri de autostradă, iar Radu Berceanu (PD) alţi 42 de kilometri.

Circa 36 de kilometri de autostradă au fost inauguraţi la finele lui 2015, când în fruntea Ministerului abia fusese numit ministrul tehnocrat Dan Marian Costescu.

Ocupantul locului nouă, Relu Fenechiu a inaugurat la rândul său 18 kilometri de autostradă, în mandatul său de membru PNL în al doilea guvern Victor Ponta. Ministrul care tocmai a demisionat se plasează pe locul 10, cu 15 kilometri deschişi cirulaţiei.

Răzvan Cuc  (PSD) a demisionat joi din funcţia de ministru al Transporturilor. Postul a fost preluat de Felix Stroe, director la Regia Autonomă Judeţeană de Apă Constanţa şi preşedinte al PSD Constanţa.

Vezi în tabelul de mai jos ce autostrăzi a inaugurat fiecare ministru în parte.

Sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.