Tradiții de paște în Maramureș! Vezi cum se ciocnesc ouăle în prima zi de Paşte

paste traditiExistă locuri în judeţul Maramureş unde bărbaţii sunt cei care duc la sfinţit bucatele care se vor servi în prima de Paşte de fiecare membru al familiei. Chiar există şi întreceri între bărbaţi legate de cine va ajunge primul acasă cu bucatele sfinţite, în ideea în care acea casă va fi una cu noroc în anul care vine.

Apoi capul familiei este cel care va servi pe fiecare membru al casei cu acel Paşti şi abia după aceea se va trece la mâncare. Tot înainte de a mânca capul familiei este cel care ciocni oul roşu cu fiecare membru din familie.

Trebuie spus că în prima zi de Paşte ouăle se ciocnesc numai cap în cap.“Duminica de Paşte sau prima zi de Paşte este o zi extrem de importantă pentru comunitatea tradiţională. În această zi foarte de dimineaţă întreaga familie se trezea pentru a merge la biserică. Asta pentru că Liturghia de Înviere are loc fie noaptea la 12, fie în unele sate din Maramureş dimineaţa la ora 05:00.

Pentru a participa la această liturghie de Înviere era obligatoriu ca absolut toţi membrii casei, la ieşirea din casă, să se spele pe faţă. În acest sens se pregăteau o farfurie mare cu apă în care se punea un ou roşu şi de obicei un ban de argint.Banul de argint pentru că era cel care curăţa cu adevărat de toate relele, iar oul roşu pentru ca toţi membrii familiei să fie sănătoşi şi roşii în obraji în anul care vine.

După Liturghia de Înviere se venea acasă iar dimineaţă în unele sate din Maramureş cei care merg la biserică sunt bărbaţii. Deci se face sfinţirea bucatelor.Şi fiecare familie pregătea din timp desagii sau coşurile în care se puneau pune mâncărurile de Paşte. La sfârşit e chiar o întrecere între bărbaţi care din ei ajunge mai repede acasă. Asta în unele sate din Maramureş. În ideea că acea casă va fi cea mai norocoasă în acel an”.Primul ou trebuie să fie ciocnit de cel care este considerat capul familiei.

Care poate fi cel mai bătrân om din familie, tatăl sau cea mai bătrână femeie din familie, dacă nu există un bărbat. Se salută cu Hristos a Înviat! În prima zi trebuie să stăm acasă, o zi care se petrece în familie.

Din a doua zi se poate merge în vizite. Acum la noi avem obiceiul udatului fetelor, preluat de la catolici, un obicei care nu exista în spaţiul orthodox înainte. În aceste zile trebuie să gândim numai frumos, pentru că în aceste zile cerul este deschis şi Dumnezeu ne vede”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.