Tradiții din suflet, trăite de Paște la Podina Resort – Încondeierea ouălor în stil maramureșean

Tradițiile autentice prind viață în inima Maramureșului, acolo unde timpul pare să stea în loc, iar obiceiurile se păstrează cu sfințenie. La Podina Resort din Ungureni, județul Maramureș, Paștele 2025 devine o adevărată călătorie în spiritul sărbătorii și al meșteșugului tradițional. Arta încondeierii ouălor – așa cum se face din moși-strămoși – prinde contur cu răbdare, suflet și motive străvechi, transmise din generație în generație.

Sub îndrumarea localnicilor pricepuți, vei învăța tehnici autentice de încondeiere, folosind ceară, culori naturale și simboluri specifice zonei. Fiecare ou devine o poveste – despre viață, credință și renaștere.

Bucate alese, liniște sufletească și un Paște ca odinioară – așa arată Paștele 2025 la Podina Resort: acolo unde tradiția prinde culoare și se simte cu adevărat.

Denumirea de „ouă încondeiate” vine de la faptul că, odinioară, femeile foloseau un condei (sau peniță), pe care îl înmuiau în ceară fierbinte, desenând apoi modele pe oul fiert. Astăzi, există un instrument special dedicat acestei arte. După fiecare model aplicat, oul este vopsit într-o altă culoare. Urmează un nou model, o nouă vopsire, de data aceasta într-o nuanță mai închisă. Astfel, după 3–4 straturi succesive, la final – când ceara este îndepărtată – ies la iveală modelele colorate, spectaculoase.

„Este o tradiție care spune o poveste la fiecare ou încondeiat”, ne-a declarat Cristian Podină, proprietarul Podina Resort.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.