Tradiţii şi superstiţii: ce NU ai voie să faci în SĂPTĂMÂNA MARE

Luni, 25 aprilie, începe Săptămâna Mare, cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Patimilor, fiind vorba despre zilele în care Iisus a fost capturat, torturat şi răstignit – Iată ce tradiţii şi superstiţii există în poporul român cu privire la această zi!

Ultima săptămână a postului Paştelui este săptămâna deniilor, atunci când toţi credincioşii participă la slujbele ce au loc în fiecare seară şi care se încheie cu Prohodul din Vinerea Mare, urmat de slujba din noaptea de Înviere.

Lunea, femeile trebuie să înceapă curăţenia de Paşte, pentru a scoate răul de peste iarnă din toate ungherele. Acestea trebuie să aerisească toate încăperile, să văruiască pereţii şi să spele tot. Apoi, pe seară acestea merg la denia de luni.

În Marţea Seacă, Iisus a anticipat ce avea să se întâmple. La sat, oamenii se spală ritualic în această zi, pentru a seca toate bolile.

Miercuri este ultima zi în care bărbaţii au voie să muncească pe câmp, începând cu Joia Mare aceştia fiind nevoiţi să stea pe lângă casă pentru a îşi ajuta nevestele la treburile casnice. În ziua de miercuri Iuda îl vinde pe Iisus.

În Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii în timpul deniei. Tradiţia spune că în Joia Mare se înroşesc ouăle. Se spune că ouăle înroşie şi încondeiate în această zi nu se vor strica niciodată. Este, de asemenea, ziua în care creştinii se spovedesc şi se împărtăşesc. Clopotele nu bat în Joia Mare, ci numai toaca.

Citeste continuarea pe feminis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.