Tradiţii şi superstiţii în Joia Mare: „Dacă înroşeşti ouăle astăzi…”

joia mareJoia Mare, cunoscută şi sub numele de Joia Patimilor, este ziua în care ne amintim de spălarea ritualică a picioarelor ucenicilor înfăptuită de Iisus, de Cina cea de Taină, precum şi de vinderea Mântuitorului – Iată ce tradiţii şi obiceiuri există în popor cu privire la această zi sfântă!

În Joia Mare se face ultima pomenire a morţilor din Postul Paştelui şi are loc Denia celor 12 Evanghelii. Fetele tinere din zona de sud a ţării iau cu ele o sfoară subţire, pe care fac câte un nod după fiecare evanghelie citită, în timp ce îşi pun câte o dorinţi. Se spune că, pe parcursul anului, trebuie să dezlegi fiecare nod pe măsura ce dorinţele ţi se împlinesc. De asemenea, sfoara se pune sub pernă pentru ca tinerele să îşi cunoască în vis ursitul.

În Joia Patimilor, gospodinele trebuie să înroşească ouăle, despre care se spune că nu se vor strica tot anul. Gospodarii care vor să îşi ferească recoltele de grindină trebuie să îngroape un ou roşu vopsit în Joia Mare în pământ. Şi pasca se face tot în această zi.

În noaptea de dinaintea acestei zile sfinte se spune că se deschid mormintele iar sufletele morţilor se întorc acasă. Aşadar, e indicat ca bărbaţii să aprindă la poartă, în zorii zilei, focuri pentru întâmpinarea sufletelor acestora. Femeile merg la biserică şi împart colaci şi miere. De asemenea, în unele zone ale ţării se împarte dis de dimineaţă orez cu prune.

Credincioşii care s-au spovedit deja merg la împărtăşanie în Joia Mare. Se spune că cine munceşte în această zi va fi leneş tot anul, iar pământurile sale nu vor fi roditoare.

Mai multe pe feminis.ro

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.