Traian Rares Tus – AUR pentru Romania la Competitia Mondiala de Astronomie si Astrofizica 2020

Traian Rares Tus – AUR pentru Romania la Competitia Mondiala de Astronomie si Astrofizica 2020

În perioada 25 septembrie – 23octombrie 2020, a avut loc Global e-Competition on Astronomy & Astrophysics (GeCAA ) care a indeplinit  în acest an, misiunea Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică (IOAA -2020) în contextul pandemiei COVID-19.

Pe baza acordului Comitetului Internațional al Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică (IOAA) ce organizează această competiția internațională, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost desemnată să realizeze selecția echipei României pentru participarea la etapa internațională a acestui concurs. Selecția s-a realizat în urma evaluării portofoliilor elevilor pe baza unor criterii și grile care au ținut seama de rezultatele obținute la olimpiada județeană de anul acesta (februarie 2020) și în urma rezultatelor obținute anul trecut la olimpiada națioanală și internațională. Selecția lotului Romaniei a fost coordonată de lect.univ.dr. Cristian Pîrghie directorul departamentului Observator Astronomic de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

În perioada 25 septembrie – 27 septembrie 2020, s-au desfășurat probele individuale ale competiției Global e-Competition on Astronomy & Astrophysics (GeCAA). La probele individuale au participat primii 10 elevi calificați în ordinea descrescătoare a punctajului. La această competiție au participat aproape 300 de concurenti din 40 de țări de pe toate continentele lumii. Elevii au susținut 3 probe și anume: proba teoretică, proba de analiza datelor și proba observațională. Proba Teoretică de anul acesta a fost deosebit de dificilă comparativ cu ceilalți ani de la olimpiadele internaționale de astronomie și astrofizică. Elevii pe timpul probelor au fost înregistrați video și monitorizați în același timp de profesori din alte țări. Vineri 23 octombrie a avut loc festivitatea de premiere.

Echipa Romaniei a obtinut o performanță deosebită astfel: 3 medalii de aur, 4 medalii de argint, 1 medalie de bronz și doua mențiuni de onoare.

Traian Rares Tus  – elev in clasa a X-a a Colegiului National Gheorghe Sincai din Baia Mare a obrinut medalia de aur la editia din acest an a competitiei.

Reamintim ca Traian a obtinut in precedentele doua editii ale Olimpiiadei Internationale de Astronomie medalii de argint.

Rezultatul de azi vine ca o incununare a unei munci constante si sustinute sub indrumarea unei echipe de profesori deosebiti.

Traian este pregatit la astronomie de catre dl. Professor Stoian Lucian de la Colegiul National Vasile Lucaciu din Baia Mare si la fizica de catre dl. Professor Petrica Plitan de la Colegiul National Gheorghe Sincai.

Team Leaders și mentori ai României la această competiție internațională au fost:

Prof. dr. Petru Crăciun, inspector de fizică, ISJ Suceava

Prof. Oniciuc Dan, Colegiul Național ,,Petru Rareș” Piatra Neamț

Prof. Stoian Lucian, Colegiul Național ,,Vasile Lucaciu” Baia Mare

Prof. Liliana Iacob, Liceul Teoretic ,,Nicolae Iorga” Brăila.

Mentor. Raul Drăgoi , student an II, Facultatea de Fizică din cadrul Universității ,,Babeș-Bolay” Cluj-Napoca.

Mentor. George Prodan , student an II,. Facultatea de Fizică din cadrul Universității București

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.