Traumatismele feței pot duce la cicatrice dizgrațioase sau desfigurări!

art rotaruLeziunile traumatice maxilo faciale ocupă în cadrul patologiei umane și al traumatologiei un loc tot mai important. Localizate în teritoriul maxilo facial acestea au caracteristici proprii care din cauza complexității, a regiunilor topografice vitale în care se produc și a faptului că interesează o zonă expusă, prezintă caracteristici proprii în ceea ce privește aspectele, evoluția, complicațiile și  metodele de tratament.

Traumatismele determină uneori leziuni izolate de tipul plăgilor unice sau multiple liniare sau anfractuoase, alteori fracturi asociate cu plăgi atât ale părților moi, cât și ale structurilor dentare sau osoase ce se găsesc imediat sub tegument și care, de cele mai multe ori, produc tulburări morfofuncționale, fizionomice, cicatrice dizgrațioase sau chiar desfigurări dacă nu sunt tratate la timp și într-un serviciu specializat.

 

Leziuni provocate de accidente, lovituri de animale, căderi de la alt nivel, agresiuni

În traumatologia actuală sunt din ce în ce mai frecvente leziunile multiple dento-maxilo-faciale în cadrul unor politraumatisme (accidente rutiere, cu scutere la cei ce nu poartă cască, accidente de bicicletă, căderi de la alt nivel, lovituri de animale, etc).

În cadrul leziunilor traumatice exista mai multe categorii:

– plăgile părților moi ale feței și cavității bucale

– leziunile traumatice ale dinților (fracturi,luxații, avulsii)

– fracturi ale mandibulei

– fracturile etajului mijlociu al feței

În aceasta expunere vă voi vorbi despre plăgile părților moi ale feței și cavității bucale.

Fața și capul sunt în general mai expuse traumatismelor decât orice altă regiune a corpului. În aproximativ 40-50% din cazuri sunt interesate numai părți moi, dar în restul procentelor sunt asociate și cu fracturi complexe ale maxilarului și a mandibulei, în timp ce plăgile (rănile) izolate ale țesuturilor moi dinăuntrul cavității bucale sunt foarte rare. Caracteristic acestor plagi ca și vârstă este perioada cuprinsă între 20 și 40 de ani și în peste 80% din cazuri acestea apar la bărbați.

Ca și cauze favorizante putem enumera: ebrietatea, surmenajul psihic, hiperactivitatea, hiperexcitabilitatea psihomotorie după consumul de halucinogene, etc.

Ca și cauze determinante acestea sunt multiple și acționează în împrejurări extrem de variate: accidente de circulație, accidente de muncă, căderi de la alt nivel, agresiuni cu corpuri contondente, agresiuni produse de animale prin mușcături (câine, pisică, cal, cocoș), agresiuni produse de animale prin lovire (cal, vacă cu cornul în special), agresiuni prin mușcătură de om, accidente sportive. O altă cauză o reprezintă plăgile prin înțepare, care de cele mai multe ori sunt transfixiante, adică trec dintr-o parte în cealaltă lezând organe cum ar fi ochiul, creierul, limba,vasele sangvine și care, prin gravitatea lor, de cele mai multe ori, dacă nu se intervine la timp, produc moartea pacientului prin exsanghinare. Plăgile endobucale se produc mai frecvent în cursul intervențiilor stomatologice prin deraparea instrumentelor rotative, a cleștilor sau a elevatoarelor.

 

Tratamentul se efectuează numai în serviciul de chirurgie maxilo facială de specialitate

Datorită complexităților morfologice și funcționale ale feței și cavității bucale aspectul acestora este extrem de variat, de la leziuni limitate și superficiale, escoriații (zgârieturi superficiale), la zdrobiri întinse cu smulgerea unor porțiuni de părți moi și structuri osoase sau cartilaginoase (cartilajul nasului sau al pavilionului urechii).

Contuziile sau loviturile superficiale sunt leziuni închise atât a tegumentului, cât și a mucoasei cavității bucale și se manifestă prin tumefiere difuză a tegumentului sau a mucoasei, echimoze cu formarea de hematoame localizate care în general trec, dacă se aplică local prisnite cu apă rece sau gheață, eventual prin prescrierea de către medicul specialist a unor antialgice care să combată durerea locală.

Excoriațiile sunt leziuni superficiale ale pielii produse prin frecare de un plan dur, prin târâre sau cădere cu bicicleta, cu scuterul etc. De obicei, în plăgile excoriate se găsesc numeroși corpi străini cum ar fi nispul sau pământul, realizând așa zisul tatuaj traumatic. Se prezintă ca o suprafață sângerandă dureroasă, cu durerea sub forma de usturime și fiind însoțite și de contuzii perilezionale. Tratamentul se face numai într-un serviciu de specialitate, unde se va face corect evaluarea tuturor leziunilor, deoarece, de cele mai multe ori, sub leziunile superficiale se ascund și leziuni profunde, care de cele mai multe ori periclitează viața bolnavului.

Plăgile tăiate pot interesa orice regiune a feței și au marginile liniare sau neregulate apropiate sau întredeschise, întrerupând sau nu continuitatea orificiilor feței (gura, nas, ureche, ochi).Tratamentul se efectuează numai în serviciul de chirurgie maxilo facială de specialitate, pentru că necesită o atentă examinare, în special a leziunilor ce se găsesc sub aceste plăgi și care, după cum spuneam mai înainte, dacă nu sunt observate la timp pot provoca hemoragii fulminante, ce duc la moartea pacientului.

 

Pacient trimis de urgență din Borșa, tratat de echipe multidisciplinare în serviciul de chirurgie maxilo-facială a Spitalului Județean

Plăgile penetrante au ca și caracteristică, de obicei, faptul că prezintă un orificiu de intrare, un traiect si un orificiu de ieșire care poate fi situat oriunde în părțile moi, oase, sinusuri maxilare, ochi, creier, limba etc. De cele mai multe ori, orificiul de intrare este mic cu margini nete și în interior nu se află niciun corp străin, alteori însă orificiul este mic, corpul străin pare aparent aproape de suprafața pielii, însă pe radiografia normală el nu poate fi delimitat față de structurile din jur, el aflându-se în peretele unui vas mare, cum ar fi artera carotidă.

Ex V.S., de 24 de ani, cu plagă penetrantă a gâtului cu un șpan de metal în artera carotidă comună. Intervenția chirurgicală de îndepărtare a corpului străin s-a facut în serviciul de chirurgie maxilo facială a Spitalului Județean și a necesitat echipe multidisciplinare pentru tratarea corectă a  pacientului, care a fost trimis de urgență cu salvarea de la Borșa, cu o hemoragie masivă. Datorită colaborării strânse între colegii de la chirurgie maxilo facială, chirurgie vasculară și cei de la ORL, acest tânăr a fost salvat și astăzi, la un an de la acest incident neplăcut, și-a reluat în totatlitate activitatea, făra nicio complicație.

Plagile transfixiante bipolare prezintă un orificiu de intrare mic, de obicei un traiect și un orificiu de ieșire mai mare, neregulat, însoțit fiind de țesuturi sfârtecate, aruncate în afară, compuse din părți moi, eschile osoase, etc. Gravitatea acestora este dată de distrugerile pe care corpul penetrant o face de-a lungul traiectului ce-l străbate. Acestea sunt caracteristice plăgilor împușcate sau prin explozii în cadrul unor accidente casnice.Tratamentul lor se face numai în serviciul specializat de chirurgie maxilo facială.

 

Plăgile zdrobite se tratează doar în serviciul de chirurgie maxilo facial

Plăgile zdrobite apar în cadrul unor accidente de muncă și interesează, de cele mai multe ori, nu numai structurile părților moi faciale, ci și pe cele endobucale, cât și structurile vasculo nervoase și osoase, determinând mutilări impresionante, însoțite ulterior de afecțiuni psihice greu tratabile. Ele se tratează doar în serviciul de chirurge maxilo facială.

Plăgile intraorale interesează mucoasa bucală, diferite planuri ale obrajilor, buzele și limba, cât și glandele salivare aflate în cavitatea bucală. La acest nivel pot să apară plăgi simple, mușcate, zdrobite, înțepate, penetrante sau produse de elevatoare, clești sau freze rotative în cursul manoperelor stomatologice, când situația anatomică a pacientului este defavorabilă si aceste elemente ajutătoare medicului derapează în structurile din jur. Cele mai periculoase sunt plăgile limbii și ale palatului dur, care se însoțesc de cele mai multe ori de hemoragii fulminante ce nu pot fi oprite decât în sala de operație, prin ligatura arterei linguale și a arterei palatine. Ele produc hematoame mari, întinse chiar și până la baza gâtului, așa numitul hematom în „pelerină”. De asemenea, pot fi însoțite de plăgi ale nervilor faciali, fracturi ale dinților și oaselor maxilare.

Ce trebuie neapărat de rețținut este faptul că orice pacient care are astfel de leziuni trebuie să se prezinte în cabinetul specializat de chirurgie maxilo facială pentru o evaluare complexă a cazului și stabilirea unui plan corect de tratatment, pentru că plaga inițială contaminată, după câteva ore devine infectată și mai apoi infectantă pentru structurile din jur, producând pacientului ce nu se prezintă la timp în serviciul medical mai sus amintit, neplăceri traduse printr-o vindecare mai dificilă, însoțită de toata gama de complicații, care nu sunt puține și care poate influența viața pacientului într-un mod nefavorabil.

 

Dr. Ovidiu Rotaru, medic primar chirurgie maxilo facială

Cabinet de chirurgie buco maxilo facială implantologie avansată și transplant osos

Adresa: Strada Plugarilor, Nr. 26, Baia Mare

Program de consultații: Luni – Miercuri – Vineri, de la ora 16.00

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.