Trei nou-promovate între cele mai bune șase echipe

12919914_947748765340932_6126711715463780762_nAceasta este premiera la care a contrbuit și FCM Baia Mare. Puțini anticipau la începutul sezonului această ordine în clasamentul pentru play-off. Sau …deloc. Chindia Târgoviște, UTA Bătrâna Doamnă și FCM Baia Mare și-au obținut calificarea în play-off și dreptul de a se bate la promovarea în prima ligă, doar Gaz Metan Mediaș și FC Brașov, dintre echipele venite de pe rpima scena fotbalistică a țării, făcându-și loc în play-off, la care se mai adaugă CS Mioveni, echipă aflată în fiecare sezon pe locurile fruntașe ale clasamentului.

Așadar, un nou obiectiv îndeplinit de FCM Baia Mare, după ce în Cupa României, suporterii băimăreni au putut vedea pe viu campioana en-titre și deținătoarea trofeului Steaua București. Mi-aduc aminte de o dicuție avută cu președintele clubului băimărean Cristian Șpan, pe vremea când echipa evolua în Liga 3 și trăgea la promovare, discuție în care Șpan evidenția ambiția sa personală de a duce echipa în Liga 2, nu numai pentru a-și demonstra capacitățile sale, cât mai mult pentru a oferi orașului o echipă în Liga 2, Un oraș cu tradiție în fotbalul românesc, care a făcut istorie în anii ’80. E foarte bine când îți propui mereu mai mult și mereu mai sus, există motivație, din care se nasc performanțele. Și performanțele au apărut într-un timp relativ scurt și cu resurse limite. Mai există aceste ambiții? Evident, da!

„Întotdeauna totul porneşte de la o ambiţie personală. Am preluat echipa asta în iunie 2014 şi am avut imediat obiectiv îndeplinit promovarea în Liga 2, iar acum a doua oară ne-am fixat un obiectiv şi l-am îndeplinit şi pe acesta. Evident că este o ambiţie personală, dar până la urmă nu este o realizare personală. Este o realizare a întregii echipe…  Drumul nostru nu s-a încheiat aici. Încercăm să vedem ce putem să facem mai departe. Poate reuşim să aducem o bucurie şi mai mare suporterilor din Baia Mare” , declara la sfârșitul partidei cu CSM Râmnicu Vâlcea președintele FCM Baia Mare Cristian Șpan.

De acum încolo, totul vine ca un bonus pentru elevii antrenați de Dorin Toma și Cristian Bogdan, și se pune întrebarea firească: se poate și mai mult? Rămâne de văzut dacă se poate mai mult, o performanță precum PROMOVAREA, însemnând mai mult decât resursele sportive de care dispune echipa, însemnând alocarea resurselor financiare susținerii unei astfel de performanță. Apoi, mai rămâne veșnica problema a stadionului care, parcă mai mult decât oricând, arată într-o stare deplorabilă. După ce în iarnă, Cristian Șpan a salvat o situație extrem de critică, în care se punea problema continuării participării echipei în campionat, în aceste zile el se vede nevoit să rezolve o serie de probleme administrative și financiare.

Euforia calificării în play-off nu a ținut mult. După ce jucătorii au fost amețiți de aceiași tactică mincinoasă a primarului Cătălin Cherecheș, care promite sprijin pentru achitarea restanțelor financiare, a primelor de victorie, până marți, jucătorii băimăreni nu s-au antrenat în această săptămână, ca semn de protest pentru promisiunile neonorate și s-a pus sub semnul întrebării deplasarea la Târgoviște, pentru prima etapă a play-off-ului, cu echipa de sub Turnul Chindiei. Dacă ne referim la primarul Cătălin Cherecheș observăm aceiași tactică folosită și la echipele de handbal fete și băieți. Adică, ”aceiași Mărie cu altă pălărie”!!! Sperăm ca până la urmă rațiunea să învingă iar echipa să poată să se concetreze la jocurile din play-off, ”să se poată bate de la egal la egal cu cele mai bune echipe”, după cum declara antrenorul Dorin Toma.

În prima etapă a play-off-ului FCM Baia Mare se deplasează la Târgoviște, pentru disputa cu ocupanta locului secund în clasamentul intermediar, Chindia Târgoviște. Băimărenii întâlnesc pentru a doua oară în această primăvară echipa antrenată de Nicolae Croitoru, partida de la Târgoviște din 27 februarie 2016, încheindu-se cu victoria gazdelor, 1-0. În acest sezon, băimărenii au reușit să smulgă un singur punct Chindiei (2-2 la Baia Mare), iar partida de sâmbătă e o bună oportunitate de a întoarce punctele pierdute de FCM Baia Mare. Ne bazăm și pe faptul că băimărenii se simt mai bine în deplasare decât pe propriul teren, pe experiența jucătorilor aduși în această iarnă, dar și pe faptul că în lipsa presiunii rezultatelor echipa lui Dorin Toma va putea etala un joc în viteză, combinativ, cu faze de poartă care să aducă golul. De cealaltă parte, târgoviștenii nu își ascund dorința de a forța promovarea, având în acest moment a doua șansă la promovare, dar și din prisma faptului că locul secund le va permite disputarea jocurilor de baraj pentru promovare. Și vor încerca să forțeze victoria chiar pe propriul teren în partida cu FCM Baia Mare.

Cea mai interesantă partidă se anunță a fi cea de la Arad, unde UTA Bătrâna Doamnă va juca cu FC Brașov, echipă care tocmai și-a amânat falimentul, și va juca toate meciurile din play-off fără amenințarea falimentului. UTA rămâne una dintre cele mai omogene echipe ale campionatului și sunt o echipă greu de învins în propriul fief. Stegarii au reușit un sezon de primăvară bun cu rezultate care i-au permis să joace în play-off, să mai spere la promovare. Conducerea clubului de sub Tâmpa se agață de această promovare care i-ar putea aduce în visterie niște bani cu care să salveze situația grea în care se află. Cu o tactică parșivă, în care clubul și-a dat în judecată fostul patron pentru recuperarea sumei de 30 milioane de lei, și o acțiune împotriva contractului cu ICIM Brașov, pentru anularea altor 30 milioane de lei, FC Brașov încă mai speră…Din punctul meu de vedere șansele sunt foarte mici ca într-un termen scurt să poată scăpa de aceste datorii…Dar cât mai există o rază de speranță…

În ultima partidă a play-off-ului, la Mediaș, Gaz Metan cu revenitul la echipă Cristian Pustai, abordează partida cu CS Mioveni din postura de lider al seriei și principala candidată la promovare. Doar că și la echipa de pe Târnave au început să apară problemele financiare, iar Leo Grozavu și Ioan Horoba au părăsit echipa. Ca atare vom vedea cât de mult va afecta acest lucru rezultatele echipei în viitorul apropriat, sau cât de mult va reuși să profite de această situație CS Mioveni, ecgipă care a rpin play-off-ul pe ultima sută de metri.

În play-out, CSM Râmnicu Vâlcea, fără Alexandru Pelici, demisionar după partida de la Baia Mare, nu pare a avea probleme pe propriul teren cu Metalul Reșița, și este favorită la clasarea pe prima poziție a ply-out-ului și salvarea de la retrogradare. Pare greu de crezut, dar după ce vâlcenii au condus seria de pe rpima poziție, după rezultatele nesatisfăcătoare ale minireturlui, au ajuns să se bată pentru salvarea de la retrogradare.

Mai mult ca sigur la termenul din 14 aprilie, ”U” Cluj Napoca își anunța FALIMENTUL, singurul lucru de care se mai puteau lega fiind, ca și în cazul FC Brașov, participarea în play-off. Partida de sâmbătă de pe Cluj Arena cu Unirea Tărlungeni se va disputa sub această amenințare, dar băieții antrenați de Mihai Teja vor încerca să obțină victoria, salvarea de la retrogradare dând orece șanse de reorganizare a clubului. În caz contrar, după modelul FCM Baia Mare sau UTA Bătrâna Doamnă, șepcile roșii vor active din sezonul viitor în Liga 4. Brașovenii de la Unirea Tărlungeni au o singură variantă în această partidă: victoria, singura care îi pernite să mai spere în salvarea de la retrogradare.

Salvarea de la retrogradare este și noul obiectiv stabilit lui Mircea Bolba, antrenorul Olimpiei Satu Mare, care la Pâncota va da startul ofensivei pentru rămânerea în Liga 2. De cealaltă parte, Soimii Pâncota, rămasă și ea fără antrenorul Ionuț Popa, după meciul cu UTA, nu concepe nici un pas greșit, cu atât mai mult în Podgorie.

Așadar pentru FCM Baia Mare începe un nou campionat în care dorința lui Dorin Toma de a se bate de la egal la egal cu celelalte competitoare este șansa pe care și-o dorește antrenorul băimărean. Dacă va avea parte de ea rămâne de văzut. Până una alta, FCM Baia Mare a demonstrat că poate s-o facă cu succes pe parcursul sezonului regulat!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.