Trei puncte ocazionale de trecere a frontierei româno-ungare, redeschise începând cu acest week-end, pe raza judeţului Satu Mare

Având în vedere necesitatea asigurării unui trafic fluent în punctele de trecere a frontierei, pe fondul îmbunătățirii situației epidemiologice la nivel internațional și ținând cont de creșterea numărului participanților la trafic, în contextul eliminării unora dintre restricțiile impuse de evoluția pandemiei generată de virusul Covid-19, începând din acest week-end, în judeţul Satu Mare, sunt redeschise trei puncte ocazionale de trecere a frontierei de la granița cu Ungaria, destinate traficului de persoane și autovehicule de până la 3,5 tone.

Acestea sunt utilizate preponderent de către cetăţenii din localităţile de frontieră şi vor fi operaționale o singură zi pe săptămână, sâmbăta, în intervalul orar 10.00-18.00. Este vorba despre punctele de trecere ocazionale Bercu- Garbolc şi Peleş – Zajta (zona de competenţă a Sectorului Poliţiei de Frontieră Petea) şi Horea – Omboly (zona de competenţă a Sectorului Poliţiei de Frontieră Carei).

*Informații de background:

În baza Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, autorităţile administrației publice locale din România și din Ungaria au depus eforturi susținute în vederea operaționalizării unor drumuri transfrontaliere pe comunicațiile rutiere care fac legătura între cele două state.

Cele trei legături rutiere transfrontaliere au fost construite cu finanțare europeană încă din 2012 și au venit în sprijinul comunității locale, pentru a facilita tranzitarea graniței de către localnicii din zonă, în principal, dar și pentru ceilalți locuitori de pe raza judeţului Satu Mare.

Astfel, la data de 18.02.2017, în conformitate  cu prevederile H.G. nr. 642 din 31 iulie 2014 pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Ungariei, privind legăturile rutiere peste frontiera de stat româno-ungară, semnat la Bucureşti la 24 iulie 2014, au fost operaționalizate 10 puncte ocazionale de trecere a frontierei la granița româno-ungară, printre care şi cele trei aflate pe raza judeţului Satu Mare.

Acestea au fost deschise ocazional traficului de persoane și autovehicule de până la 3,5 tone, până la data de 12.03.2020 când, în conformitate cu măsurile adoptate prin Hotărârea nr. 8 din 12.03.2020 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind efortul național de prevenire a răspândirii cazurilor de infecție cu virusul SARS Cov-2, activitatea în punctele de trecere a frontierei menționate anterior a fost suspendată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.