DNA – Cluj: Trimitere în judecată a fostului director Penitenciar Baia Mare și alte persoane

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 996/VIII/3 din 22 noiembrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată,

Sub control judiciar, a inculpatului:

C. H., ofițer de poliție, fost director al Penitenciarului Baia Mare, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– folosire abuzivă a funcției în scop sexual (două fapte),

– ultraj în formă continuată,

– purtare abuzivă, în formă continuată,

– șantaj (două fapte, din care una în formă continuată),

 în stare de libertate, a inculpaților:

K. A., ofițer de poliție, psiholog la Penitenciarul Baia Mare, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de șantaj în formă continuată,

C. D., C.O., A. A. și T. G., agenți de poliție în cadrul Penitenciarului Baia Mare, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2020-2022, în calitate de director al penitenciarului Baia Mare, inculpatul C. H. ar fi pretins de la două subordonate, ofițeri de poliție, favoruri de natură sexuală, prevalându-se și profitând de autoritatea pe care ar fi avut-o asupra victimelor, având în vedere funcția pe care acesta o deținea la vremea respectivă.

Pe fondul refuzului uneia dintre persoanele vătămate de a avea o relație extraprofesională cu inculpatul C. H., la data de 19 mai 2022, inculpatul ar fi exercitat acte de violență asupra acesteia în urma cărora ar fi rezultat leziuni constatate de medicina legală, a căror gravitate a fost apreciată la 6 -7 zile de îngrijiri medicale.

Actele de violență ar fi avut loc chiar în biroul directorului.

Ulterior, în perioada mai – începutul lunii iunie 2022, pentru a evita eventualele consecințe ale conduitei sale (efectuarea unei anchete disciplinare, destituirea din funcție, precum și posibile urmări pentru situația sa familială), inculpatul C. H. ar fi constrâns-o pe aceeași persoană vătămată să nu sesizeze Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), amenințând că atât victima, cât și penitenciarul vor avea de suferit. În acest demers, inculpatul C. H. ar fi fost susținut și de psihologul penitenciarului Baia Mare, inculpata K. A..

În același context, la data de 7 iunie 2022, inculpatul C. H. ar fi amenințat aceeași persoană vătămată cu expunerea unor presupuse imagini compromițătoare, cu scopul distrugerii credibilității acesteia.

După demararea de către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a unei anchete interne, având ca obiect aspectele menționate mai sus, inculpatul C. H. ar fi amenințat o altă persoană din subordine (cadru medical) cu divulgarea unei fapte imaginare, de natură penală, cu scopul de a o determina pe aceasta să dea declarații care să-l avantajeze pe inculpat.

Fiind audiați în calitate de martor în prezenta cauză, inculpații C. D., C.O., A. A. și T. G., ar fi făcut afirmații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale asupra cărora au fost întrebați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.