Trump critică din nou NATO şi cere excluderea unor state din Alianţă

trumpFavoritul la învestitura republicană Donald Trump a acuzat din nou sâmbătă aliaţii Statelor Unite că nu contribuie suficient la NATO şi a cerut excluderea unor state din Alianţă, în pofida unui apel al preşedintelui american Barack Obama de a-şi tempera retorica în ceea ce priveşte politica externă, relatează Reuters, citată de News.ro

Omul de afaceri a declarat, în timpul unui miting electoral la Racine, în Wisconsin, că aliaţii “nu îşi plătesc contribuţia echitabilă” la bugetul NATO şi a descris Alianţa drept “depăşită”.

“Fie plătesc, inclusiv restanţele, fie ies. Iar dacă NATO se destramă, se destramă”, a spus Trump.

Candidatul a criticat în repetate rânduri Alianţa Nord-Atlantică în ultimele săptămâni, pe măsură ce cursa pentru învestitura republicană la alegerile prezidenţiale s-a intensificat.

Declaraţiile sale au fost primite cu reticenţă în Partidul Republican, care, în mod tradiţional, promovează o politică externă bazată pe forţă.

Vineri, preşedintele american Barack Obama l-a acuzat pe Trump că nu este bine informat în privinţa relaţiilor internaţionale.

Liderul de la Casa Albă a admis că problema candidaturii lui Trump a fost ridicată în cursul discuţiilor cu şefii de stat şi de guvern invitaţi la summitul pentru securitate nucleară de la Washington.

“Chiar şi ţările care sunt obişnuite cu o atmosferă de carnaval în politica lor vor sobrietate şi transparenţă atunci când este vorba de alegerile americane, pentru că înţeleg că preşedintele Statelor Unite trebuie să ştie ce se întâmplă în lume”, a subliniat el.

Trump a declarat săptămâna trecută, într-un interviu acordat The New York Times, că ar lua în calcul să le permită altor ţări să îşi construiască propriile arme nucleare, în loc ca acestea să conteze pe Statele Unite pentru protecţie împotriva Coreei de Nord şi Chinei.

Marţi, când vor avea loc alegeri primare în Wisconsin, ar putea fi un punct de cotitură în cursa pentru desemnarea candidatului republican la prezidenţiale. Trump, în vârstă de 69 de ani, este depăşit în sondaje de principalul său rival, senatorul de Texas Ted Cruz, în vârstă de 45 de ani.

Dacă Ted Cruz va câştiga în Wisconsin şi, implicit, va obţine încă 42 de delegaţi, lui Trump îi va fi mai greu să obţină susţinerea celor 1.237 de delegaţi necesari pentru a-şi asigura învestitura republicană.

Sursa: economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.