Tsunami în PNL Sighet! Avocata Dana Ivașcu și-a depus intenția de candidatură la primăria municipiului împotriva incompatibilului Ovidiu Nemeș!

timthumb.phpTsunami în PNL Sighet! Avocata Dana Ivașcu și-a depus intenția de candidatură la primăria municipiului împotriva incompatibilului Ovidiu Nemeș!

 Primarul din Sighetu-Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, în luna noiembrie a anului 2015. Decizia a fost confimată şi de magistraţii Curţii de Apel Cluj. Ovidiu Nemeş s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada în care a fost viceprimar, el fiind în acelaşi timp şi administrator a trei societăţi comerciale. Faptul a fost semnalat în luna iunie a anului 2015, când Agenţia Naţională pentru Integritate a emis o hotărâre în acest sens. Ovidiu Nemeş a dat în judecată ANI, contestând decizia la Curtea de Apel Cluj. În 25 noiembrie, instanţa clujeană a respins cererea sa ca fiind neîntemeiată. Decizia nu a fost definitivă, ea putând fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare, iar recursul se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Conform legii, persoana găsită incompatibilă îşi pierde automat mandatul şi nu mai poate ocupa funcţii publice pentru o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a sentinţei.

nemesPe de altă parte, conducerea PNL a stabilit, în decembrie 2015, 10 criterii de integritate pentru candidaţii partidului la alegerile din 2016. Dacă acestea vor fi respectate, mulţi dintre actualii aleşi liberali vor fi traşi pe linie moartă.

Aceste reguli sunt: lustraţie – să nu fi fost membru sau colaborator al fostei Securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit; să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel; traseism – să nu-şi fi schimbat apartenenţa politică astfel încât să fie candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni; nepotism – să nu fi angajat în funcţii în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus soţia, soţul, rude sau afini de gradul; contractele şi relaţia cu statul – să nu fie implicate în afaceri sau contracte cu instituţia pentru care candidează sau în instituţii din subordinea acesteia; fals în declaraţii – să nu aibă nereguli sau falsuri constatate prin decizii definitive în declaraţia de avere sau de interese; incompatibilitate şi conflict de interese – să nu se afle sub efectul unei decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese; atitudini discriminatorii – să nu fi avut declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii; datorii la buget – să nu înregistreze datorii la bugetul local (persoană fizică); plagiat – să nu fi fost dovedit prin decizie judecătorească definitivă că a obţinut diplome sau alte titluri prin plagiat și probleme penale – să nu fi fost condamnat definitiv pentru o infracţiune de corupţie sau pentru infracţiuni comise cu violenţă; să nu fi fost condamnat definitiv pentru alte infracţiuni cu intenţie; să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru fapte de corupţie sau infracţiuni comise cu violenţă; să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie; să nu se afle într-o măsură preventivă – arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie.

După cum se poate observa, primarul Sighetului și președinte al PNL Maramureș are mai multe probleme, aici fiind incluse și cele două procese în care se judecă cu DNA, dar și o stare de incompatibilitate descoperită de ANI și confirmată de Curtea de Apel Cluj. În acest context, la sediul PNL din Sighetu Marmației s-a depus o nouă intenție de candidatură, respectiv cea a avocatei Dana Ivașcu, în prezent consilier municipal PNL în Sighet. Potrivit informațiilor depuse, liderul PNL Maramureș, Ovidiu Nemeș nu a aflat încă despre această candidatură, fapt ce ar putea isca un adevărat tsunami la nivelul grupării liberale din Sighet. Se pare că liberalii au și o cerință internă potrivit căreia cei care doresc să candideze din partea partidului pentru o funcție publică trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere că nu le este afectată imaginea ținându-se cont de aceste criterii de integritate, declarație pe care, se pare că Ovidiu Nemeș nu a depus-o încă, în timp ce Dana Ivașcu a lăsat-o, alături de intenția de a candida pentru Primăria Sighet, din partea PNL.

Așteptăm cu interes reacții și opinii.

 

Amalia Babici Man

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine.Savina si alti cu sanse reale.Nemes cade oricum.Ar trebui sa se retraga definitiv din politica impreuna cu cea care l-a sustinut si propulsat la primarie EUGENIA GODJA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.