Tradiţii şi superstiţii în Vinerea Mare: „Cei ce trec pe sub masă…”

cruceVinerea Mare, cunoscută şi sub denumirea de Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, este zi de doliu pentru toţi creştinii, fiind ziua răstignirii lui Iisus – Iată ce tradiţii şi datini există în popor cu privire la această zi sfântă!

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Oferte de nerefuzat 2021

În popor, se spune că în dimineaţa de Vinerea Neagră trebuie să alergăm desculţi prin rouă sau în apele unui râu, pentru a fi feriţi de boli tot anul.

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

De asemenea, şi scăldatul de trei ori în apele unui râu sau unui lac îţi garantează o sănătate de fier în anul cu pricina.

Pentru a feri casa de lighioane tot anul, aceasta trebuie tămâiată dis-de-dimineaţă.

Creştinii sunt sfătuiţi să ţină post negru în Vinerea de dinaintea Învierii, iar dacă starea de sănătate nu le permite, să evite măcar să mănânce bucate pregătite în cuptor. Nu ai voie să te atingi de oţet astăzi, acesta fiind oferit lui Iisus pentru a-şi potoli setea înainte de a muri pe cruce pentru noi.

Tot în dimineaţa din Vinerea Mare creştinii se duc la biserică cu flori pentru Iisus, iar apoi trec ritualic de trei ori pe sub masa pe care este aşezat Sfântul Epitaf, amplasată întotdeauna în mijlocul bisericii. Tradiţia spune că cei ce trec pe sub masa pe care este Sfântul Epitaf nu vor avea dureri de cap tot anul, dar nici de spate. Iar dacă ai probleme cu vederea, e bine să îţi ştergi simbolic ochii cu un colţ din Sfântul Epitaf atunci când treci pe sub acesta.

Citeste continuarea pe feminis.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.