Tu știai asta? De ce tastele F şi J sunt dotate cu mici liniuţe care ies în relief

Cine nu a pus mâna măcar o dată pe o tastatură? De ani buni, de la apariția calculatoarelor și ale telefoanelor mobile, tastele fac parte din viața noastră. Totuși, sunt puțini cei care au sesizat faptul că există două taste mai speciale. Este vorba despre F și J ce au mici liniuţe care ies în relief. Cu ce scop?

Primele tastaturi au fost cele ale mașinilor de scris, scrie shtiu.ro. Inițial, tastele erau așezate în ordinea alfabetică, însă la puțină vreme după utilizarea lor s-a constatat faptul că vocalele sunt folosite tot mai des, unele litere foarte rar și astfel acele tastaturi erau extrem de greu de folosit.

După îndelungate studii, s-a constatat faptul că degetele oamenilor se plasează natural, atunci când nu scriu ceva, pe tastele ASDF şi JKL. Linia mediană pe care se află aceste taste poartă numele de „home row” („rând de acasă”).

Astfel, rolul acestor „ridicături” este acela de a-l ghida pe cel care scrie fără să se uite la tastatură și să nu uite niciun moment unde este „home row”. Așadar, pe întuneric, liniuțele sunt un adevărat prieten de nădejde pentru cei care scriu la calculator.

Curiozități despre tastatură:

Comenzile de la o tastatură sunt procesate mai rapid de către unitatea centrală decât comenzile de la un mouse;

Tastaturile pot fi și ele „victime” ale hackerilor;

Christopher Latham Sholes (1819-1890), unul dintre inventatorii maşinii de scris, este cel care a rearanjat tastele în anul 1873 şi este considerat părintele tastaturii QWERTY (denumită după primele șase taste) din zilele noastre;

Tasta F1 îl ajută pe utilizator să primească instrucțiuni dacă PC-ul sau laptopul s-a blocat într-un program.

Tasta F2 îl ajută pe utilizator să redenumească un fișier, iar F3 să deschidă fereastra „Search”. Citeste mai mult pe romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.