Tupeu, nesimțire și lăcomie (I) Trei dintre calitățile unor candidați pentru funcția de PRIMAR al orașului BORSA

Borsa VoteazaTrei dintre calitățile unor candidați pentru funcția de PRIMAR al orașului BORSA

Stețco Cornel Remus – candidat PNL, fost primar în perioada 2004 – 2012

Timiș Ioan Băndaș – candidat PDL, fost viceprimar în perioada 2004-2008

Acești domni au contribuit la prejudicierea bugetului local și pierderea a câtorva milioane de euro din fonduri europene, primul din ei fiind în perioada de referință primar, iar cel de-al doilea fiind viceprimar și președintele comisiilor de recepție. Enumerăm, pe scurt, proiectele de interes major pentru orașul Borșa, dar și cum au fost ele tunate de către cei doi:

1. CAMPUS :COLAR pentru :coala de Arte și Meserii a Grupului :colar Borșa

(Primar – Stețco Cornel Remus, Viceprimar și președintele Comisiilor de Recepție – Timiș Ioan – Băndaș)

În anul 2008 s-a semnat un contract de lucrări între Primăria Borșa și societatea „Topaz Grup Prodexim” din Bistrița. Obiectul contractului a constat în finalizarea CAMPUSULUI. Prețul contractului a fost de 20.349.694 lei, adică echivalentul a 6 milioane euro pe atunci. Durata contractului a fost de 14 luni. Executantul avea obligația să constituie garanția de bună execuție de 5% și să înceapă șantierul și lucrările după deschiderea contului garanției de bună execuție. Contul garanției de bună execuție nu a fost deschis niciodată și nici banii nu au fost virați de către executant în contul beneficiarului, adică Primăria Borșa. La licitația publică, deși au participat 10 firme, printre care firme din Borșa și Vișeu, firme care au licitat prețuri de execuție mult mai mici, acestea nu au câștigat contractul. Președintele Comisiei de evaluare a fost domnul Timiș Ioan Băndaș, pe atunci viceprimar.

Concluzia este că, în urma acestor tertipuri s-au cheltuit 4.710.405 lei, echivalentul a 1.245.000 euro pentru acoperiș, fațadă, tâmplărie corp A Liceu și fundații ateliere. Din evidențele contabile ale Primăriei și din Hotărârile Consiliului Local Borșa rezultă că au mai fost alocate sume pentru lucrările enumerate mai sus și plătite de două ori.

Așadar, acest proiect finanțat din fonduri europene care cuprindea „Reabilitarea Corp :coală,  Cantină, Fundație ateliere, Cămin-internat și garsoniere profesori” este doar un alt proiect european ruinat de Timiș Ioan Băndaș, viceprimar și responsabil de bună executare a lucrărilor.

2. TELESCAUN – Proiectul Luna :ES

(Primar – Stețco Cornel Remus, Viceprimar și președintele Comisiilor de Recepție – Timiș Ioan Băndaș)

Proiectul Telescaun este un proiect început în 2002, prin achiziția terenurilor. Contractul cu firma grecească „Efklidis” s-a semnat în 2004, când viceprimar era Timiș Ioan Băndaș, președinte al Comisiilor de recepție. Acest proiect făcea parte din Proiectul Luna :es, împreună cu Telescaunul de la Negresti Oas. S-au cheltuit două milioane de euro doar pentru Borșa, sumă achitată către constructor, dar nu s-a realizat nicio lucrare de montaj, ci doar s-au dislocat câțiva mii de metri cubi de pământ care au fost transportați în diverse locuri din Borșa. Pentru aceste proiect, Primăria Borșa prin Consiliul Local Borșa a contractat un împrumut bancar în valoare de 1.478.000 euro de la Raiffeisen Bank, din care s-au cheltuit 607.115 euro. Acest împrumut de 607.115 euro a fost restituit băncii din Bugetul Local. Proiectul a fost închis în 2008, când s-a semnat contractul Telegondolei cu Dunărea SA. Aceste plăți către firma grecească au fost făcute în baza recepțiilor semnate de către Timiș Ioan Băndaș, președintele comisiei de recepție și în perioada în care primar era :tețco Cornel Remus. Rezultatul proiectului este ZERO. S-a mutat pământul din Complex în Poiană și s-au amenajat birouri luxoase în școala din Complex pentru grecii de la „Efklidis”, în condițiile în care școala din Complex era lăsată în paragină.

3.  STATIA DE TRATARE A APEI POTABILE 9 Mai

(Primar – Stețco Cornel Remus, Viceprimar și președintele Comisiilor de Recepție – Timiș Ioan Băndaș)

Al treilea proiect, tot din fonduri europene compromis de către Timiș Ioan Băndaș este proiectul „Stației de tratare a apei potabile 9 Mai” pentru cartierul Baia Borșa. Aceeași poveste, viceprimar și președintele comisiei de recepție a fost Timiș Ioan Băndaș. În acest proiect era prevăzut un model de instalație în caietul de sarcini, iar la montaj a fost achiziționat un  alt model, mult mai mic, care ar fi făcut față unui număr de cel mult 300 locuitori și nu pentru 3.000, cât are cartierul Baia Borșa. Această instalație a funcționat doar două ore, după care toate documentele au dispărut și cheile de la instalație s-au pierdut. Valoarea finanțării a fost de aproximativ 128.000 euro.

4. STAȚIE DE EPURARE zona Complex Turistic

(Primar – Stețco Cornel Remus, Viceprimar și președintele Comisiilor de Recepție – Timiș Ioan Băndaș)

Proiectul „Reabilitare și modernizare bază de recuperare și infrastructură de mediu în Complexul Borșa”, beneficiar Consiliul Local Borșa. În urmă controalelor efectuate la fața locului au fost constatate nereguli și anume: stația de epurare nu era funcțională, iar componentele acesteia nu erau asamblate. Există doar 3 module (containere) situate pe o platformă betonată.

Data prevăzută de începere a proiectului: 29.11.2003

Data începerii efective a proiectului: 18.07.2006

Data prevăzută pentru încheiere: 30.09.2007

Data de încheiere efectivă: 28.09.2007

Nu există o situație concretă în contabilitate a plăților și încasărilor efectuate. În procesul verbal de recepție de la Finalizarea lucrărilor, semnat de către comisia de recepție, a cărui președinte de comisie era domnul viceprimar de la acea dată, Timiș Ioan Băndaș, se specifică faptul că lucrările de construcție au fost realizate conform proiectului. Utilajele și echipamentele aparținând stației de epurare nu au fost montate pe amplasamentul respectiv. S-a încheiat un proces verbal de custodie cu constructorul „COMINCO”, după semnarea procesului verbal de recepție finală, prin care constructorul avea obligația montării echipamentelor în 30 de zile de la semnarea acestuia. Nu există documente de preluare în patrimoniul Consiliului Local a utilajelor și echipamentelor menționate în procesul verbal de custodie.

CORECT

Conform contractului de finanțare, perioada de implementare a proiectului era de 23 de luni, însă a fost prelungită prin 6 addendumuri, până la 43 de luni.

Bugetul total a fost de 486.865 euro + TVA

Contribuție nerambursabilă 300.000 euro

Contribuție 225.000 euro UE

Contribuție Națională 75.000 euro

Cofinanțare 186865 euro

Stadiul actual al proiectului: stația de epurare nu este funcțională, iar între componentele neasamblate nu există legături de racordare între căminele de colectare a apei menajere și bazinele de colectare. Echipamentele nu sunt înregistrate în contabilitate nici cantitativ și nici valoric. Echipamentele, presupuse a se afla în cele trei containere nu pot fi identificate, deși factura a fost emisă de furnizor și plătită de către primărie, în calitate de beneficiar. Există procesul verbal de custodie, însă nu există proces verbal de predare-primire a echipamentelor. Există factură de achiziție a stației de epurare, având anexată o listă cu echipamentele, listă semnată de către Timiș Ioan Băndaș, președintele Comisiei de recepție a primăriei și viceprimar în acea perioadă, Hojda Ileana și :tețco Marian. Aceștia semnează, dar nu certifică prin semnătură lor că au constatat existența echipamentelor achiziționate. Așadar, obiectivul nu este realizat, însă în realitate el este recepționat ca fiind finalizat. Ca urmare întreaga sumă plătită beneficiarului, adică Consiliului Local, pentru implementarea proiectului trebuie returnată. Valoarea totală a cheltuielilor afectate de nereguli este de 138.365 euro (UE) și 160.179 lei (contribuția bugetului de stat).

CONCLUZIA este că domnul Timiș Ioan Băndaș era obișnuit să semneze recepțiile și să achite lucrările înainte ca ele să fie executate sau măcar executate vreodată, motiv pentru care Orașul Borșa a pierdut în perioada lui de guvernare, perioadă în care era responsabil de buna execuție a lucrărilor, în colaborare cu primarul de pe atunci, :tețco Cornel Remus, 4.500.000 euro. Această delapidare de fonduri europene de 4,5 milioane euro nu cuprinde delapidarea de fonduri de la telegondolă asta fiind o altă poveste.

Așadar acești oameni care au condus orașul înspre ruină și l-au adus în ultimul stadiu de degradare, acum doresc să ajungă din nou la guvernare. Care o fi motivul pentru care acești oameni nu au dram de conștiință activă și dram de bun simț față de borseni? Nu cumva au ajuns la fundul sacului? Sau poate ar dori să ajungă acolo, înapoi, pentru a face dispărute documentele care acum se află în cercetări pe la instituțiile de cercetare penală? Poate în felul acesta și-ar mai spăla și ei din păcate, măcar fictiv în fața legii, dacă nu și în fața borșenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.