Tupeu, nesimțire și lăcomie (II) – Trei dintre ”calitățile” unor candidați pentru funcția de PRIMAR al orașului BORSA

borsa voteazaStețco Cornel Remus – candidat PNL, fost primar în perioada 2004 – 2012

În numărul trecut v-am prezentat ”calitățile” unor candidați la fotoliul de primar în Borșa, funcție care, dacă nu ajunge pe mâna cui trebuie, orașul va reintra în conul de umbră a ultimilor ani. Astfel,am vorbit pe larg despre campusul școlar pentru :coala de Arte și Meserii a Grupului :colar Borșa și ce s-a întâmplat cu acea investiție, am prezentat istoria Telescaunului – Proiectul Luna SES, a Stației de Tratare a Apei Potabilie 9 Mai, dar și ce s-a întâmplat cu Stația de Epurare din zona Complexui Turistic. Dezvăluirile noastre continuă, pentru ca, în 25 mai, Borșa să aleagă în cunoștință de cauză.

 TELEGONDOLA

Neralizarea proiectului Telegondolă i se „datorează” fostului primar Stețco Cornel Remus. Ar fi trebuit să fie un proiect de mare anvergură care să revigoreze turismul și, implicit, tot ce se leagă de acesta în orașul Borșa. Pensiuni, hoteluri și alimentație publică.

În anul 2008, Primăria Orașului Borșa a încheiat un contractual nr. 8636/27.05.2008 cu SC Dunărea SA, urmat de 5 acte adiționale, în valoare totală de 13.080.987 euro + TVA, privind următoarele obiective:

-Telegondolă debraiabilă cu vehicule de 8 locuri  10.527.025 euro+TVA

-Parcări și platforme                                                       423.925 euro+tva

-Parcare cu 3 nivele                                                      1.231.557 euro+tva

-Pârtie de schi                                                                  898.480 euro+tva

La acea vreme, primar al orașului Borșa era Stețco Cornel Remus. Deși obiectul contractului nu este bine precizat, în derularea contractului nu s-au respectat mai multe articole din contract, printre care:

-art. 6.1 Durata contractului este de 48 de luni, adică până în 27.05.2012. Nici azi această investiție nu este gata.

-art.8.1 Documentele contractului: ofertă tehnică și comercială, aceasta lipsește de la documentație.

-art.13.1 Executantul se oblige să constituie garanția de bună execuție a contractului în cuantum de 5% (conform art.16, al (2) din legea 346/2004 privind IMM) prin rețineri successive (conform art.90 al3 din HG 925/2006). Nici până azi aceste sume nu sunt depuse în acest cont.

-art. 13.2 Achizitorul se oblige să elibereze garanția pentru participare și să emită ordinul de începere a lucrărilor numai după ce executantul a comunicat contul de garanții. Nu s-a ținut cont de acest articol și s-a dat ordinal de începere a șantierului.

La solicitarea Consiliului Local Borșa s-a întocmit o expertiză de SC „D&D Eurocom” SRL, de unde  rezultă faptul că s-au făcut plăți în avans în valoare de 7.693.616.23 lei, contrar condițiilor contractuale și bazându-se pe recepții fictive, așa cum rezultă și din declarația video făcută de administratorul SC „Dunărea” SA, societate care a încheiat contractul privind realizarea obiectivului Telegondolă la Borșa.

-din expertiză rezultă că:

– există un rest de plată de 344.080,83 lei la obiectivul terasamente, sistem de drenaj și siguranța circulației.

– există un rest de plată de 1.016.930,76 lei la obiectivul Parcare supraetajată.

– există plăți în avans în baza unor recepții fictive în valoare de 9.054.627.82 lei la obiectivul Telegondolă echipament electromecanic.

În prezent, pentru investiția Telegondolă și pârtie de schi s-a plătit 90% din total contract, iar de execuție s-a realizat doar 65%.

În urma discuției purtate de reprezentanții Primăriei Borșa cu reprezentanții „Doppelmayr” Austria, din data de 17.10.2012, rezultă că „Doppelmayr” Austria nu mai este de acord ca personalul și echipamentele să fie puse la dispoziție prin intermediul firmei „Dunărea” SA.

În timp ce lucrările la Telegondolă sunt oprite de mai mulți ani, la baza pârtiei de schi de la Telegondolă se înalță semeț, peste noapte, un Hotel de cinci etaje, proprietate a SC „Teratim” SRL, administrator Timiș Toader, sau Teo Cioată, finul primarului :tețco Cornel Remus.

 Timiș Adrian Fieru

Crâșmarul cu pretenții de director aspiră la fotoliul de primar

Până nu demult era cunoscut de către borșeni drept crâșmarul de la Fântânele. Odată cu reușita din 2012, s-a trezit peste noapte șef la Salubrizare, ca mai apoi, la scurt timp, să fie numit director într-unul din cele mai importante departamente ale primăriei. Deși nepotrivit pentru această funcție din cauza lipsei de pregătire și anume cele șapte clase finalizate, eventual, acest om a reușit să administreze serviciul, apropiindu-l încet de ruină.

Timiș Adrian Fieru este omul care a reușit performanța unei datorii de 30 miliarde de lei vechi pe Serviciul din cadrul Primăriei Borșa, unde-a fost director un an de zile. Omul din cauza căruia cumnatul său, fostul primar, a fost nevoit să demisioneze. Omul care a râvnit la toate funcțiile din primărie, dar cu precădere la cea de șef de Ocol Silvic.

 Adrian Fieru – personaj controversat, cu doar șapte clase

Adrian Fieru este personajul controversat, care cu doar 7 (șapte) clase a reușit să ocupe funcții la care tinerii nostri cu studii și experiență profesională nici nu pot măcar visa.

În perioada sa de directorat la Primăria Borșa și-a favorizat doar prietenii, mai exact partenerii săi de afaceri, de la care se spune că lua 20% comision din tot ce facturau la Primăria Borșa. Printre aceștia amintim: DANIDUM (administrator Timiș Dumitru Buric), TANDOR CONSTRUCT (administrator Dănuț Tandor Pocăitu, cum îi spun localnicii), MOBILUX (administrator Ionuc Crețu), LARTIM (societate administrată de același Ionuc Crețu, bun prieten  cu Buric și cu Adrian Fieru). Motivul pentru care Timiș Dumitru Buric factura pe firma bunului sau prieten, lemnar și el de altfel, sau mai bine zis butinar prin zonă, se datorează faptului că pe firma DANIDUM se depășise plafonul de patru miliarde de lei vechi cum prevede legea achizițiilor publice. Legătura dintre dorință lui Adrian Fieru de-a ajunge la conducerea Ocolului Silvic și anturajul său de lemnari este deja evidentă.

 30.000 de euro încasați de la borșenii onești, pe promisiuni mincinoase

De asemenea, în perioada în care Timiș Adrian era director, trebuia scos la concurs, așa cum prevede legea, postul pe care îl ocupa dânsul prin detașare de la FIERU SRL, adică o societate cu obiect de activitate „alimentație publică”. Deoarece a simțit că nu este momentul ca el să piardă controlul serviciului și implicit al banilor, a decis să anuleze desfășurarea acelui concurs.

Totoadă, în această perioadă, în care s-a aflat practic la cârma datoriei, localnicii spun că ar fi pretins și ar fi încasat circa 30.000 de euro de la diferiți cetățeni ai orașului Borșa, promițându-le astfel că-l va convinge pe Tony, fostul primar, să-i pună în posesie cu diferite suprafețe de pădure sau pășuni.Astfel, odată cu demisia lui Tony, acei bani trebuie înapoiați cetățenilor cărora nu a reușit să le rezolve problemă și astfel, Timiș Adrian Fieru s-a decis ca împreună cu PMP să „Ridice România”. Mai exact a găsit soluția problemelor sale, și anume ajungerea la seiful public al primăriei care-i va rezolva toate problemele financiare, pentru că de curând și-a renovat restaurantul, lucru care probabil l-a costat ceva, iar cum nu prea mai are clienți pe la bar și cum munca și banul cinstit nu prea-i plac, a căutat o alternativă mai lesne.

De altfel, tot în codul său genetic și în istoricul său, stau scrise multe furturi comise pe la Bruxelles în perioada în care a „muncit” peste hotare căpătând, astfel, o vastă experiență. Prietenii lui și colegii lui de muncă de prin Belgia susțin că liftul cu care se laudă Timiș Adrian, mai exact liftul de la restaurantul său, ar fi fost furat de la fosta sA șefă, Rita, unde ocupă funcția de grăjdar.

Acest om dorește să conducă destinele borsenilor și a orașului Borșa, iar dacă borșenii se întreabă înspre ce anume dorește să-i conducă, majoritatea ar răspunde că spre pierzare.

mmjurnal logo articol

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.